Še tri razstave in muzej v strogem središču Berlina gre v zgodovino. Foto: EPA
Še tri razstave in muzej v strogem središču Berlina gre v zgodovino. Foto: EPA
Guggenheim Berlin
Nemška podružnica sicer ni tako arhitekturno zanimiva kot, denimo, tista v Bilbau. Foto: EPA

Iz newyorške fundacije Guggenheim so sporočili, da bodo po 14 letih delovanja zaprli galerijo, ki so si jo skupaj z Deutsche Bankom delili na prestižni berlinski aveniji Unter den Linden. Pri Deutsche Banku, ki je lastnik prostora, bodo odslej prostor namenili "dialogu med politiki in gospodarstveniki".
Berlinska galerija Deutsche Bank Guggenheim je od leta 1997 gostila 57 razstav in naštela 1,8 milijona obiskovalcev. Trenutno je tam na ogled 12 videov, ki pod skupnim naslovom Found in Translation tematizirajo vprašanje jezika. Pred dokončnim zaprtjem bodo predvidoma pripravili še tri razstave.
Kot so še sporočili iz Deutsche Banka, so se s fundacijo Guggenheim strinjali, da sodelovanje prekinejo takoj po poteku pogodbe, kar je glede na velik uspeh galerije presenetilo številne ljubitelje umetnosti.
Kako se reče Schadenfreude po finsko?
Ni pa presenetilo - ali pa vsaj ni užalostilo - župana Helsinkov, Jussija Pajunena, ki je v intervjuju za časopis Helsingin Sanomat povedal, da za načrt ve že od lanske jeseni. Pajunen, eden najglasnejših zagovornikov načrta v finski prestolnici postaviti Guggenheimov muzej, zaprtje nemške podružnice pozdravlja, saj bo tako njihov muzej "edini Guggenheimov v Severni Evropi". Mestne oblasti zelene luči za 180 milijonov dolarjev vredno gradnjo muzeja na helsinški obali sicer še niso dale.
Newyorški muzej za moderno in sodobno umetnost je zasnoval Solomon R. Guggenheim. Pod okriljem fundacije Guggenheim delujeta tudi muzeja v Benetkah in Bilbau, v načrtu pa je še odprtje muzeja v Abu Dabiju.