Drugo
(9)
Pjotr Pavlenski je svoj protest pred Leninovim mavzolejem na Rdečem trgu izvedel v nedeljo, ko so v Rusiji zaznamovali dan policije.
Pjotr Pavlenski je svoj protest pred Leninovim mavzolejem na Rdečem trgu izvedel v nedeljo, ko so v Rusiji zaznamovali dan policije. Foto: Reuters
Pussy Riot
Pavlenski si je julija lani v protest proti aretaciji skupine Pussy Riot zašil usta. Foto: EPA

Dodaj v

Huliganstva obtoženi ruski umetnik izpuščen na prostost

Protest proti neodzivnost ruske družbe na policijsko državo
12. november 2013 ob 11:48,
zadnji poseg: 12. november 2013 ob 12:25
Moskva - MMC RTV SLO, STA

Po odločitvi sodišča, da iz policijskega poročila, ni razvidno, da bi performer Pjotr Pavlenski zagrešil kaznivo dejanje, so ga ruske oblasti izpustile na prostost. Umetnik je si v protest proti zatiranju političnih pravic v državi v nedeljo na Rdečem trgu testise pribil na granitno kocko.

Pavlenski, ki je znan bo kontroverznih performansih, v preteklosti si je, denimo, protestno zašil usta in gol zavil v obroč iz bodeče žice, je performans v nedeljo izvedel pred Leninovim mavzolejem. Najprej so ga oskrbeli v bolnišnici, zatem pa je noč preživel na policijski postaji. Policija ga je v ponedeljek privedla na okrajno sodišče, nato pa ga je nepričakovano izpustila na prostost.

Po besedah predstavnice za stike z javnostmi tverskega okrajnega sodišča Jekatarine Korotove je sodišče dokumentacijo vrnilo vodji policijskega okrožja Kitai-Gorod, da ga dopolni.

Umetnikov odvetnik: Priprtje je bilo nezakonito
Performerjev odvetnik Dinar Idrisov je za televizijsko postajo Rain dejal, da je sodnik dopustil možnost, da je bil proti Pavlenskemu sprožen proces, ne da bi prišlo do kaznivega dejanja. "To pa pomeni, da so ga z Rdečega trga v pripor odpeljali nezakonito in brez kakršne koli podlage."

Policija je performerja obtožila huliganstva zaradi preklinjanja v javnosti in poškodovanja lastnine. Če bo sodišče na podlagi popravljenega policijskega poročila odločilo, da je kriv, mu še vedno grozi, da bo moral 15 dni preživeti v zaporu, kar pa je po besedah njegovega odvetnika le malo verjetno.

Pavlenski pojasnjuje, da je želel s performansom predvsem opozoriti na neodzivnost ruske družbe na razvoj "policijske države" v Rusiji, kjer so prav v nedeljo praznovali dan policije. Sprva je nameraval performans izvesti sredi Rdečega trga, a je zaradi postavljanja začasnega drsališča lokacijo projekta postavil bližje Kremlja. Kot pravi umetnik, je bil največji izziv, da je moral vse izvesti zelo na hitro.

M. K.
Prijavi napako
Komentarji
kr_en_ta_drug
# 12.11.2013 ob 12:03
Da, oblastniki tako stiskajo, da trejo testise. Dobro se je spomnil, ampak da pa to potem dobesedno narediš sebi, moraš pa res imeti jajca. :P
dr. LeQuack
# 12.11.2013 ob 12:57
Sicer ekstremen, ampak zelo hud statement.
PONOS
# 12.11.2013 ob 12:57
Ne vem zakaj so ga priprli ?Po nekaj dnevih bi ga sigurno začelo zebsti ali bi si fajn ožulil rit in bi spokal sam od sebe.
Policisti nimajo občutka..
kjersoncenezaide
# 14.11.2013 ob 09:42
očitno ne bere komentarjev na mmc portalu,kjer bi mu razložili da je rusija svetovna špica kar se tiče svobode in demokracije za malega človeka.
ultimojan
# 12.11.2013 ob 20:35
naj gre raje delat
me zanima, kdo vse to financira, kako sploh preživi, kdo kupuje te bedarije
blackened
# 12.11.2013 ob 12:54
...me zanima kdo ga je odpel...mu je policija tokrat priskočila na pomoč :-)
Kekec99
# 12.11.2013 ob 14:54
Zašil si je usta in gol zavil v obroč iz bodeče žice, zdaj pa to.
Umetnik ali norec?
oliva
# 12.11.2013 ob 13:45
Groza! :O
fedorov71
# 12.11.2013 ob 14:39
Ja, to je pa res neokusno... Pozornost lahko pritegneš tudi drugače.
Kazalo