Ásmundsson z vsemi svojim projekti rad uprizarja dogodke, v katerih izziva družbene tabuje ter uveljavljene ali prevladujoče vrednote obrne na glavo ter tako vznemirja skupnost in sproža vsiljiva vprašanja. Zdaj išče človeka, ki bo kmalu umrl in je pripravljen svoje truplo po smrti posoditi za njegov umetniški projekt. Foto: Snorri Ásmundsson Facebook
Ásmundsson z vsemi svojim projekti rad uprizarja dogodke, v katerih izziva družbene tabuje ter uveljavljene ali prevladujoče vrednote obrne na glavo ter tako vznemirja skupnost in sproža vsiljiva vprašanja. Zdaj išče človeka, ki bo kmalu umrl in je pripravljen svoje truplo po smrti posoditi za njegov umetniški projekt. Foto: Snorri Ásmundsson Facebook

"V imenu umetnosti iščem mrtva telesa. Potrebujem truplo za videoinstalacijo. Če umirate, bi si rad sposodil vaše posmrtne ostanke. Telo bo vrnjeno pogrebnemu zavodu v "enakem" stanju. S spoštovanjem, Snorri Ásmundsson," je razpis objavil na svoji Facebookovi strani.
Kot je povedal, bo del performansa umetnikov ples z mrtvim telesom. Ta del bo opravil čim hitreje po človekovi smrti, celotno delo pa ne bo trajalo dlje kot eno uro, tako da bo truplo lahko hitro predal mrtvašnici in ne bo oviral nadaljnjega procesa.
Izzivanje družbenih tabujev in uveljavljenih prepričanj
Ásmundsson, ki z vsemi svojim projekti rad uprizarja dogodke, s katerimi vznemirja skupnost, je prepričan, da bo tudi tokratni projekt sprožil številna vsiljiva vprašanja. Rad opazuje odzive ljudi, ko izziva družbene tabuje ter uveljavljene ali prevladujoče vrednote obrne na glavo.
Projekt je sicer zagnal že leta 2008, a ga je moral zaradi finančnega propada začasno odložiti. Letos je na Facebooku oživil svoj poziv, a ustreznega kandidata še ni našel. Različni posamezniki so njegov poziv že sprejeli in ga kontaktirali s ponudbo "telesa na posojo", a nihče od njih ne bo kmalu umrl, zato jih umetnik zavrača. Umetniškega sodelavca je nekoč skoraj našel, saj se mu je javil Islandec s smrtno avtoimunsko boleznijo, a je nepričakovano ozdravel, ta čudež pa pripisuje prav svoji odločitvi, da bo sodeloval pri Ásmundssonovem projektu.
Sodelovanje, ne zloraba
Za umetnika je zelo pomembno, da je sodelovanje prostovoljno. Sam bo truplo uporabil samo, če bo zanj pridobil privoljenje pred smrtjo. Kot pravi, je njegovo umetniško delo zamišljeno kot "sodelovanje," zato je želja po udeležbi nujna. "Lahko greš na Kitajsko ali v Mehiko in tam kupiš telo, a me to ne zanima. Nisem na ta način nepošten in nemoralen. Poleg tega želim delo izvesti v sodelovanju z mrtvim, ne le iz spoštovanja do njega in njegove družine."
Za pravne podrobnosti je najel tudi odvetnika, ki bo pripravil pogodbo s prostovoljcem. "V pravnem smislu sem na pravi strani zakona," pravi. "Nikoli nisem slišal, da bi bilo to nezakonito, a konec koncev, nikoli nisem slišal niti, da bi kdo to že naredil."
Na kritike, ki so – verjetno neizogibno – letele na njegov poziv in mu očitajo med drugim tudi uporabo trupla za druge nedostojne namene, odgovarja, da ga veliko ljudi razume narobe ali njegovo osebnost in delo sodijo prehitro. Nekateri so jezni in idejo občutijo kot žaljivo, sam pa sporoča, da ne gre za nikakršno gnusno dejanje, temveč v svojem projektu išče lepoto in verjame, da bo nekega dne našel pravega kandidata in z njim ustvaril nepozabno umetniško delo.
V spodnjih videih si lahko ogledate zgodnejše videodelo For you iz leta 2008 in zadnje Ásmundssonovo delo Hatikva, glasbeni video za njegovo plesno verzijo izraelske državne himne, v sodelovanju z elektronskim glasbenikom z umetniškim imenom Futuregrapher. Himno Ásmundsson poje v hebrejščini in v vlogi Dane International, ki je zmagala na Evroviziji leta 1998.