Foto:
Foto:
Sgarbi zavrača možnost, da bi umetnine vrnili.
Bomo dobili umetnine nazaj?

Umetnin, ki so jih pred kratkim restavrirali, pa Italijani nimajo namena vrniti Sloveniji, saj so prepričani, da so italijanske. "Rešili smo jih, ne ukradli. Italijanske so. To so italijanske umetnine," pravi umetnostni zgodovinar Vittorio Sgarbi, ki bo tudi avtor razstave v tržaškem muzeju Revoltella.



60 let vlage in teme
Med umetninami, ki so jih Italijani v začetku štiridesetih let prejšnjega stoletja odpeljali v Italijo, so tudi arhivi, katastrske in zemljiške knjige. Nekatere med njimi so bile 60 let skrite v kleteh in prepuščene propadu, dokler jih ni odkril takratni državni sekretar za kulturo Sgarbi.

Sgarbi, ki je na današnji tiskovni konferenci tudi predstavil razstavo, zavrača kakršno koli možnost, da bi jih kdaj vrnili. Eden od argumentov je tudi ta, da ne gre za vojni plen, saj Italija leta 1940 še ni bila v vojni z Jugoslavijo in je torej suvereno razpolagala s to dediščino.

Naj odločijo strokovnjaki
Slovenija pa že od leta 1992 zahteva, da bi z Italijo obudili mešano skupino strokovnjakov, ki bi preučila to vprašanje, predvsem možnost vračila. Na ministrstvu za kulturo so ustanovili tudi posebno strokovno komisijo pod vodstvom Andreja Smrekarja, sicer direktorja Narodne galerije, ki je dve leti pripravljala seznam umetnin.