Za novo direktorico Prešernovega gledališča Kranj so mestni svetniki po opravljenem razpisu že junija 2010 imenovali režiserko Ivano Djilas, vendar se je na sklep in obvestilo o izbiri pritožil dosedanji direktor Borut Veselko. Foto: MMC RTV SLO
Za novo direktorico Prešernovega gledališča Kranj so mestni svetniki po opravljenem razpisu že junija 2010 imenovali režiserko Ivano Djilas, vendar se je na sklep in obvestilo o izbiri pritožil dosedanji direktor Borut Veselko. Foto: MMC RTV SLO
Prešernovo gledaišče Kranj
Nekaj kranjskih svetnikov je zmotilo tudi dejstvo, da nihče izmed obeh kandidatov ne živi v Kranju, vendar se je razprava po nekaj minutah vročekrvnosti hudomušno končala z ugotovitvijo, da tudi sam Prešeren po rodu ni bil Kranjčan. Izmed 28 prisotnih svetnikov jih je na koncu 22 podprlo predlog o ponovitvi celotnega razpisa. Foto: RTV SLO

Kranjski mestni svetniki so na zadnji seji odločili ponoviti razpis za imenovanje direktorja Prešernovega gledališča. Za vršilko dolžnosti direktorja so za obdobje največ enega leta ali do imenovanja novega direktorja potrdili Mirjam Drnovšček, ki gledališče začasno vodi že po odločitvi sveta zavoda.
"Menim, da mestni svet ni sledil sodbi Upravnega sodišča, saj je izdal vsebinsko popolnoma drugačen sklep. Upravno sodišče je ugotovilo, da je imel razveljavljeni sklep o mojem imenovanju za direktorico zgolj formalne pomanjkljivosti, ter je mestnemu svetu naložilo izdajo novega sklepa. Mestni svet pa se je, na predlog župana, odločil, da postopek vrne še en korak nazaj in razveljavi razpis," je Djilasova med drugim zapisala v izjavi za javnost.
Županova utemeljitev takšne odločitve z besedami: "Ker je sodišče ugotovilo postopkovne napake in zadevo vrnilo Mestni občini Kranj v ponovni postopek in ker so v tem času bile izvedene lokalne volitve in s tem nova sestava Sveta MOK, predlagamo, da se ne izbere nobenega od kandidatov in da MOK sproži nov postopek za imenovanje direktorja Prešernovega gledališča Kranj," po mnenju Djilasove ne vzdrži nobene resne presoje. "Izrekanja o tem, da si želijo za direktorja nekoga, ki je iz Kranja, pa je diskriminatorno."

"Odločitev, da se razpis ponovi tako razumem kot jasno nezaupnico. Zato se na ponovni razpis ne bom prijavila," dodaja in še pojasnjuje, da jo je strokovni svet gledališča, potem ko je bila izbrana za direktorico na seji 14. septembra 2010 prosil, da se vključi v izdelavo programa za prihodnje obdobje, kar je brez odlašanja in kakršnega koli plačila tudi storila.
"Resno in odgovorno sem se lotila dela za dobrobit gledališča, ljudi zaposlenih v njem in nenazadnje tudi občine. Odpovedala sem se režijam v tej in prihodnji sezoni. Moj angažma je rezultiral v: programu za dve gledališki sezoni, desetinah sestankov z igralci, režiserji, pisatelji, selektorji različnih festivalov itd., prebiranju in študiranju številnih dramskih tekstov, pripravi strategije za naslednjih pet let, kolikor naj bi trajal moj mandat. Ob tem sem se vključila tudi v reševanje problema prenove precej dotrajane hiše in scenske tehnike. Ko sem vse to opravila in ko imam v rokah že podpisano pogodbo o zaposlitvi, si je mestni svet premislil in si po novem želi 'Kranjčana'."
"Do nedavnega sem bila ponosna na svojo izbrano državo, na to, da je v njej možno, da je na javnem razpisu izbran nekdo, ki je v Slovenijo prišel pred 11 leti, je ženska, še nima 35 let in je politično neopredeljen, samo zato, ker se je dokazal po strokovni plati in je pripravljen trdno delati. Žal sem po desetih mesecih tožb, izsiljevanja in političnih igric precej razočarana,"
je Ivana Djilas sklenila svoj komentar dogodkov.