Eden bolj znanih italijanskih izdelkov bo kmalu na ogled tudi v marmorju. Foto: Reuters
Eden bolj znanih italijanskih izdelkov bo kmalu na ogled tudi v marmorju. Foto: Reuters

Biondo je za umetnino uporabil 15-tonski blok belega marmorja, delo pa bo trajalo več mesecev, saj je Italijan oborožen zgolj s posebno krožno žago in zaščitno masko.

Počasi in potrpežljivo iz bloka marmorja izdeluje kopijo ikoničnega modela avtomobila Fiat, ki se ga je prijelo tudi ime Topolino. Avto z dvoje vrat še danes, 60 let po nastanku, simbolizira povojni ekonomski razcvet v Italiji in t. i. dolce vito. Po drugi strani pa po njegovih besedah prevprašuje prihodnost njegove generacije.

Njegovo največje delo do zdaj
Kip bo predvidoma zaključen v prihodnjih mesecih in bo po besedah Bionda deloval, kot da je za odmet, saj želi z njim predstaviti kritični pogled na današnjo, k proizvodnji smeti usmerjeno, potrošniško družbo.

"To je moje največje delo do zdaj," je še poudaril italijanski umetnik v tridesetih, diplomiranec Torinske akademije lepih umetnosti Albertina. Ustvarja ga v ateljeju v Torinu, ki je tudi mesto, od koder izvira avtomobilsko podjetje Fiat. Sicer je Biondo iz marmorja že ustvaril zlate palice, sveženj dolarskih bankovcev in celo Vespo.