Tatovi so vdrli v za obiskovalce zaprti del arheološkega najdišča in s kovinskim predmetom izdolbli 20 x 20 centimetrov velik del portreta, na katerem je bila upodobljena grška boginja Artemida. Levo na freski je upodobljen Apolon. Foto: EPA
Tatovi so vdrli v za obiskovalce zaprti del arheološkega najdišča in s kovinskim predmetom izdolbli 20 x 20 centimetrov velik del portreta, na katerem je bila upodobljena grška boginja Artemida. Levo na freski je upodobljen Apolon. Foto: EPA
Eden od kustosov v Pompejih je prejšnji teden med vodenim ogledom opazil, da v Neptunovi hiši manjka del freske. Dogodek preiskuje italijanska policij, upravnik arheološkega najdišča Massimo Osana pa za eno osrednjih prioritet navaja tudi povečanje varnosti. Identifikacijo storilcev namreč otežuje tudi dejstvo, da na delu najdišča, od koder je bila freska ukradena, ni varnostnih kamer. Foto: EPA

Antična freska prikazuje grškega boga Apolona in boginjo Artemido. Tatovi, ki so vdrli v zaprti del Pompejev, so izdolbli del portreta Artemide v velikosti približno 20 x 20 centimetrov. Da v Neptunovi hiši manjka del freske, je opazil eden od kustosov med vodenim ogledom po Pompejih.
Evropska komisarka za izobraževanje, kulturo, večjezičnost in šport Androulla Vassiliou je povedala, da jo je dogodek zelo razžalostil. "Tatovi so ukradli dediščino neprecenljive vrednosti, ki ni le last tako državljanov Italije kot Evrope, temveč tudi prihodnjih generacij," je še dejala Vassilioujeva.
V Pompejih bodo povečali varnost
Upravnik arheološkega najdišča Pompeji Massimo Osana je povedal, da delajo vse, kar je v njihovi moči, da bi ukradeno fresko našli, zatrdil pa je tudi, da je ena osrednjih nalog najdišča povečanje varnosti. Identifikacijo storilcev namreč otežuje tudi dejstvo, da na delu najdišča, od koder je bila freska ukradena, ni varnostnih kamer.
Dogodek je sramoten za državo
Dogodek preiskuje italijanska policija, državni mediji pa so o njem obširno poročali in ga označili kot "sramoto za državo".
Arheološko najdišče, ki je na Unescovem seznamu kulturne dediščine, je po številnih poškodbah v preteklosti nedavno prizadelo tudi obilno deževje. V začetku marca se je tako zaradi padavin odkrušilo nekaj kamnov s slavoloka Venere, zrušil pa se je tudi 3,5 metra dolg odsek zidu nekropole pri Porta Nocera.
Minister za kulturo Dario Franceschini je ob tem obljubil več ukrepov, s katerimi bi vrnili sijaj slavnemu najdišču, eni največjih znamenitosti Italije, ki jo letno obišče 2,5 milijona obiskovalcev. Arheološko najdišče se namreč spopada z vedno več poškodbami in tudi mednarodnimi odzivi, da država preslabo skrbi za to kulturno dediščino. Mnogi ugotavljajo, da so za slabo opravljena vzdrževalna in restavratorska dela odgovorni skorumpirani uradniki in lokalna mafija.