"Za vsako škodo v Pompejih, ki se pojavi v medijih, je še devet takih, za katere nikoli ne slišite," opozarja Antonio Irlando iz Observatorija za kulturno dediščino, nevladne organizacije, ki spremlja dela v Pompejih; sam stanje starodavnega mesta opisuje kot "kritično". Foto:
V Pompejih, ki so vpisani na Unescov seznam kulturne dediščine, se v zadnjih letih soočajo z vrsto težav. Petkova porušitev zidu po hudem neurju (na sliki) je zgolj zadnja med njimi. V Italiji so že leta 2008 začeli iskati rešitve, a se dogajajo vedno nova uničenja dela antičnega mesta. Zdaj računajo tudi na pomoč Unesca.
V Pompejih, ki so vpisani na Unescov seznam kulturne dediščine, se v zadnjih letih soočajo z vrsto težav. Porušitev zidu po hudem neurju leta 2011 (na sliki) je bila žal le ena od mnogih.V Italiji so že leta 2008 začeli iskati rešitve, a se dogajajo vedno nova uničenja dela antičnega mesta. Foto: EPA

Zrušil se je 3,5 metra dolg odsek zidu nekropole pri Porta Nocera, zato so po odkritju poškodbe v nedeljo zjutraj ta del arheološkega najdišča zaprli za javnost. Poleg tega se je v nedeljo odkrušilo nekaj kamnov s slavoloka Venere, ki je bil že pred tem za obiskovalce zaprt.

Italijanski minister za kulturo Dario Franceschini je zato za danes sklical krizni sestanek, da bi se pogovorili o škodi. Od leta 2010 je poškodb sicer na že že več kot ducat poslopjih na arheološkem najdišču, ki je vpisano na Unescov seznam kulturne dediščine, kar je sprožilo tudi mednarodne odmeve.

Obnavljali so, a slabo
Preiskava je pokazala, da so bila dosedanja vzdrževalna in restavratorska dela slabo opravljena zaradi skorumpiranih uradnikov in vmešavanja lokalne mafije, neapeljske camorre. Prizadevanjem, da bi izboljšali razmere v Pompejih, se je pridružila tudi EU, ki financira večji del 105 milijonov evrov vrednega projekta restavracije Pompejev.

Za Pompeje odgovorna Unescova komisija opozarja, da je mestu usojeno "popolno porušenje", če ne bodo uvedli izrednih ukrepov, s katerimi bi ga zavarovali. "Narediti je treba načrt za zavarovanje celotnega območja. Brez učinkovitega odtakanja deževnice se bodo Pompeji dokončno sesedli," opozarja Giovanni Puglisi.

Pompeje je leta '79 uničil izbruh Vezuva. Mesto je danes deloma izkopano in je ena največjih turističnih znamenitosti Italije. Letno pritegne 2,5 milijona obiskovalcev.