Foto:
Foto:

Na predlog Evropske komisije bosta namreč od leta 2009 vsako leto dve kulturni prestolnici, ena iz držav, ki so maja letos pristopile k EU-ju, in ena iz držav, ki so tedaj že bile članice. Evropska unija od leta 1985 vsako leto izbira eno kulturno prestolnico Evrope, s čimer želijo opozoriti na bogastvo in raznolikost evropskih kultur ter spodbujati evropsko dimenzijo v skupni kulturni dediščini.

Leta 2009 bosta kulturni prestolnici Evrope v Avstriji in Litvi, 2010 v Nemčiji in na Madžarskem, 2011 pa na Finskem in v Estoniji, leta 2013 v Franciji in na Slovaškem, leta 2014 na Švedskem in v Latviji, leta 2015 v Belgiji in na Češkem, leta 2016 v Španiji in na Poljskem, leta 2017 na Danskem in Cipru ter leta 2018 na Nizozemskem in Malti.

Nekaj pomislekov, a vseeno dve prestolnici
V razpravi v parlamentarnem odboru za kulturo so evropski poslanci sicer izpostavili pomisleke o tem, da bodo stroški dveh kulturnih prestolnic višji in da bi lahko prišlo do neželenega tekmovanja med mestoma, vendar pa so na koncu le podprli predlog evropske komisarke za izobraževanje in kulturo Viviane Reding.