Drugo
Slika je bila več let izgubljena, pozneje so prevladala predvidevanja, da gre za kopijo izvirnika. Šele pred sedmimi leti so potrdili njeno pristnost (ki uradno pač še ni bila izpodbita), nekateri pa jo označujejo za največje odkritje 21. stoletja, četudi se je to šele prav začelo. Foto: AP
Bi Odrešenik sveta res sprožil tako dražbeno vročico, če bi bil pripisan "enemu od Da Vincijevih učencev"? Foto: AP
Salvator Mundi
Ikonografski tip Salvator Mundi je doživel številne upodobitve. Prikazuje Jezusa Kristusa z dvignjeno desnico v znak blagoslova in s kristalno kroglo v levici. Med drugim so ga upodobili Tizian (1570), Andrea Previtali (1519) in Carlo Crivelli (1472). Foto: Reuters

Dodaj v

Je avtorstvo najdražje slike na svetu pod vprašajem?

Leonardo da Vinci naj bi naslikal samo od 5 do 20 odstotkov Odrešenika sveta
7. avgust 2018 ob 10:01
Ljubljana - MMC RTV SLO

Dobrega pol leta po tem, ko je Odrešenik sveta postal najdražje prodana umetnina na svetu (na dražbi je dosegel 450 milijonov dolarjev), ugledni oxfordski umetnostni zgodovinar in izvedenec za Leonarda da Vincija trdi, da platna v resnici ni naslikal veliki mojster.

Matthew Landrus, ki je eden od vodilnih izvedencev za opus Leonarda da Vincija, je prepričan, da je večji del slike v resnici ustvaril Da Vincijev pomočnik Bernardino Luini, čigar dela na dražbah po navadi ne presegajo milijonske vsote.


"To je Luinijeva slika," je za The Guardian kategorično zatrdil Landrus. "Kdor bi proučil več različic del Leonardovih učencev, bi razumel, da Luini slika točno tako, kot vidimo pri Odrešeniku sveta." Britanec meni, da je Da Vinci naslikal nekje med 5 in 20 odstotki slike, kar pomeni, da je Luini njen "primarni avtor".

Novi dom v Abu Dabiju
Sliko, na kateri vidimo Jezusa, ki v eni roki drži stekleno kroglo, drugo pa ima dvignjeno v gesti blagoslova, je novembra lani dražbena hiša Christie's prodala kot "eno od manj kot dvajsetih ohranjenih slik Leonarda da Vincija". Kupil jo je abudabijski svet za kulturo in turizem, septembra letos pa jo bodo razstavili v tamkajšnji izpostavi muzeja Louvre. Že naslednje leto bo slika gostovala v Parizu.

Stroka nikoli ni bila enotna
Leta 2011, ko je Narodna galerija v Londonu Odrešenika sveta vključila v svojo retrospektivo Leonarda, je njeno avtorstvo potrdilo več vodilnih svetovnih strokovnjakov. Že ves čas pa obstajajo tudi taki, ki imajo dvome. Frank Zöllner z Univerze v Leipzigu se, denimo, strinja, da bi lahko šlo za "izjemno kakovostno delo iz Leonardovega ateljeja" ali celo za delo poznejšega posnemovalca. Izvedenec za italijansko renesanso Charles Hope trdi, da so potrjena Leonardova dela videti "precej drugače". Odrešeniku sveta očitajo, denimo, pomanjkanje "naturalizma in kompleksne kompozicije", ki odlikujejo mojstrova dela. Neuradno naj bi o avtorstvu dvomili celo nekateri Louvrovi strokovnjaki.

Dokaze smo imeli ves čas pred očmi?
Matthew Landrus, ki bo novo knjigo o Da Vinciju izdal v septembru, napoveduje, da bo v njej "dokazal, da je Luini naslikal večino Odrešenika sveta". "Že primerjava Luinijevih del s tem platnom bo zadosten dokaz." Luini je bil po njegovih besedah sicer eden od dveh najbolj nadarjenih mojstrovih učencev (drugi je bil Antonio Boltraffio) in obenem "edini verjetni kandidat za večinsko avtorstvo" slike. "Tradicionalno bi Odrešeniku sveta rekli 'delo iz Da Vincijeve delavnice'."

Landrus pravi, da moramo biti pozorni predvsem na stilistične podobnosti, denimo na zlati okras in samo tkanino Jezusovega oblačila. "Luini je ustvaril tudi druge slike, na katerih so bile izjemno dobre zlate vezenine. Prav tako je zelo značilna njegova upodobitev Kristusovega obraza – pričeska je malce drugačna, pristop pa zelo podoben. Prepoznavna so tudi portretirančeva ramena."

Če je Leonardova roka na sliki prisotna, strokovnjak verjame, da je opazna pri "tehniki sfumata, pri nežnih prehodih v senčenju, ki se izogibajo dramatičnim spremembam tona". Avtorstvo slike so že leta 1900, ko je sir Charles Robinson delo odkupil za Cookovo zbirko, v resnici pripisali prav Luiniju.

A. J.
Prijavi napako
Komentarji
Vrhovni
# 07.08.2018 ob 10:11
Pravi dosežek kapitalizma! Odrešenika prodaš muslimanom, pa še ta je ponarejen.
Djedi
# 07.08.2018 ob 11:20
@Odprizveze to se tud jst sprasujem. Ni vazno ka je na sliki, tud če je totalna packarija sam da je nekdo "slavni" narisal.
mirka
# 07.08.2018 ob 11:45
Meni se tudi zdi, da je verjetno od pomočnika in ne le od da Vincija - zaradi praznega črnega ozadja, ki se mi zdi preveč preprosto za Leonarda. Saj ne, da sem kak strokovnjak:)

Je pa to res odraz kapitalizma - popolnoma enaka slika, a če jo je narisala določena oseba, je nenadoma vredna stokrat več. Pač kupiš jo očitno tudi zato, da jo boš nekoč lahko še dražje prodal. Dobro, da so se dvomi o lastništvu pojavili zatem, ko so jo že prodali. Prodajalec je to dobro izpeljal, kupec pa bi se verjetno tepel po glavi, če ne bi šlo za arabske šejke, ki se verjetno ne sekirajo, par sto milijonov gor ali dol.
odprtizvezek
# 07.08.2018 ob 10:14
In kaj spremeni dejstvo da je sliko naslikal Da Vinci ali pa njegov pomocnik ali pa nekdo tretji?
Mile66
# 07.08.2018 ob 13:29
bilzirian

Očitno se spoznaš na modo 1. stoletja.
povzetek
# 07.08.2018 ob 14:34
@pace in mirka
Kar nekaj slik s črnim ozadjem je pripisanih Leonardu.
povzetek
# 07.08.2018 ob 13:55
@Bloodline
Umetnost in trg umetniških del nista ista stvar.

@Mile6 in bilzerian
Slika Odrešenika sveta je datirana ok. 1500, na njej je naslikan mladenič, oblečen po sodobni modi (najbrž milanske ali florentinske). Upam, da si vidva ne mislita, da slike Jezusa kažejo, kakor je on izgledal pred 2000 leti.
Bloodline
# 07.08.2018 ob 12:41
Hehe, se pravi, ce je avtor da Vinci je slika vredna 450 milijonov, ce je avtor njegov učenec pa milijon? Lep dokaz, kar trdim že dolo časa, umetnost ne obstaja, je larifari. Prav tako pa postavljene cene "umetniških" izdelkov.
pace
# 07.08.2018 ob 14:00
Če si stroka ni bila nikoli enotna, kako so potem sploh lahko to sliko prodajali kot original da Vincijevo?

Kot pravi eden iz stroke:
"Charles Hope trdi, da so potrjena Leonardova dela videti "precej drugače". Odrešeniku sveta očitajo, denimo, pomanjkanje "naturalizma in kompleksne kompozicije",
Že ozadje, kot pravilno ugotavlja mirka.
bilzerian
# 07.08.2018 ob 13:40
pa jezus je brez brade.
takrat so vsi moški imeli brade. ženske pa so imele na glavi ruto.
tulumba
# 07.08.2018 ob 13:36
Lep dekolte ima...
SMERŠ
# 07.08.2018 ob 12:29
@odprtizvezek. fora je da so plačali 450 milijonov za sliko, ki je ni naslikal da vinci ampak njegov vajenec... tako so jo preplačali približno 450 krat
štajerc64
# 07.08.2018 ob 10:35
Ta grda sestra od mona lize.
bilzerian
# 07.08.2018 ob 12:09
to naj bi bil Jezus?
oblečen je kot ženska
Kazalo