Več kot sto let so domnevali, da je storilec moškega spola. Najnovejša knjiga Johna Morrisa postavlja teorijo, da je umore v Londonu leta 1888 zagrešila Valižanka Lizzie. Foto: Wikipedia
Več kot sto let so domnevali, da je storilec moškega spola. Najnovejša knjiga Johna Morrisa postavlja teorijo, da je umore v Londonu leta 1888 zagrešila Valižanka Lizzie. Foto: Wikipedia
Jack Razparač
Ugibanja, kdo je Jack Razparač - naslovnica revije Puck 21. septembra leta 1889. Foto: Wikipedia
Časopisna karikatura iz leta 1888 dobro ponazarjata razpoloženje Londončanov.
Kdo je bila "pošast iz Whitechapla", kot Lizzie Williams v svoji knjigi označuje John Morris? Foto: Wikipedia
S primerom Jacka Razparača se je leta 1888 ukvarjal inšpektor Frederick Abberline.
S primerom Jacka Razparača se je leta 1888 ukvarjal inšpektor Frederick Abberline. Foto: Wikipedia

Pravzaprav naj bi prostitutko Mary Kelly umorila, ker je imela ta razmerje z njenim soprogom, a ne prehitevajmo zgodbe. Izšla je nova knjiga Jack the Ripper: The Hand of a Woman (Jack Razparač: Ženska roka), ki je s svojo teorijo, da je bil Razparač v resnici ženska, med zgodovinarji dvignila precej prahu.
Nekdanji odvetnik John Morris opisuje v Walesu rojeno Lizzie Williams, ki naj bi bila "pošast iz Whitechapla" in naj bi se na ženske spravila iz jeze, ker sama ni mogla imeti otrok. Nad žrtvami se je znesla tako, da jim je med drugim odstranila maternice, poroča Daily Mail.
Lizzie je bila žena kraljevega zdravnika sira Johna Williamsa, prav tistega, na katerega je do zdaj padal glavni sum. Med dokazi Morris navaja, da nobena izmed petih žrtev ni bila spolno zlorabljena, tudi razporejeni predmeti, ki so jih našli pri žrtvah, pa kažejo na žensko storilko. Morris, ki je pregledal na tisoče državniških poročil in drugih dokumentov, je knjigo napisal skupaj z zdaj že pokojnim očetom Byronom.
Sam ne dvomi o tem, da je bila Razparač pravzaprav ženska, vendar pravi, da je v zavesti ljudi moška roka preveč zasidrana, zato poznavalci nad njegovo teorijo niso navdušeni. Kot pravi, so bili že od začetka zaradi domneve, da gre za moškega, vsi dokazi, ki bi nakazovale drugače, spregledani.
Vprašanje je, če bomo kdaj z gotovostjo vedeli, kdo je bil tisti, ki je leta 1888 v desetih tednih ubil pet prostitutk iz četrti East End - Mary Ann Nichols, Annie Chapman, Elizabeth Stride, Catherine Eddowes in Mary Jane Kelly.

Zadnja žrtev - moževa ljubica
John Morris je prepričan, da se ubijanje ni končalo naključno, z Mary Kelly kot zadnjo žrtvijo. Lizziejin mož, ki je vodil kliniko v okrožju Whitechapel, kjer je opravljal splave, je imel s Kellyjevo razmerje. "Ogromno namigov je v primerih, ki raztreseni naokoli ne povedo dosti, če pa jih postavimo v kontekst, dobimo trdne dokaze, da je šlo za žensko morilko," pojasnjuje.
Lizzie, hči valižanskega industrialca Richarda Hughesa, se je poročila z deset let starejšim Williamsom leta 1872, ko je bila stara 22 let. Kmalu po umorih je doživela živčni zlom. Umrla je 24 let pozneje zaradi raka, policija pa je v povezavi z umori nikoli ni zaslišala.
Za zbiranje dokazov nikoli ni prepozno
49-letni Tony Williams, prapraprapranečak Johna Williamsa, glavnega osumljenca, je novembra lani našel kirurški nož, ki je pripadal njegovemu predniku. Sam je prepričan, da je ravno to morilsko orožje. "Stric Jack" je bil kirurg kraljice Viktorije in je v času umorov živel v Londonu, po dogodkih pa se od tam umaknil. "Zakaj bi to puščal za seboj? Prepričan sem, da gre za nož, s katerimi je tedaj ubil tiste ženske," pravi Tony. Številni so sklepali, da je moral morilec dobro poznati medicino, kar je vsekakor veljalo za priznanega kirurga, ki je opravljal splave, do zdaj pa ni nihče pomislil na njegovo "boljšo polovico".