Tone Fornezzi – Tof je človek, ki slovenski živelj že desetletja razveseljuje, prek smeha in satire latentno poučuje ter ga dela boljšega, ko ga opozarja na vse tisto, kar bi ljudje najraje ne videli, so prepričani v žiriji, ki je razglasila Ježkova nagrajenca. Foto: BoBo
Tone Fornezzi – Tof je človek, ki slovenski živelj že desetletja razveseljuje, prek smeha in satire latentno poučuje ter ga dela boljšega, ko ga opozarja na vse tisto, kar bi ljudje najraje ne videli, so prepričani v žiriji, ki je razglasila Ježkova nagrajenca. Foto: BoBo
Za obe kreaciji Barbare Cerar, tako Helenco v Vaji zbora kot Didko Lončarič v Kandidatki, je mogoče reči, da rasteta iz sproščenega, lucidno prepoznanega in duhovito poudarjenega pogleda na drobne človeški slabosti in prirojene vrline, ki oba komična lika dvigajo v simpatični junakinji našega časa, so zapisali v žiriji. Foto: BoBo

Žirija za podelitev nagrade Franeta Milčinskega – Ježka, ki jo sestavljajo predsednik žirije Boštjan Tadel ter člani Aleksander Bassin, Sašo Hribar, Mirjam Bevc Peressutti, Gabriela Gruden, Jani Virk in Vanja Vardjan, je odločila, da nagrado Franeta Milčinskega – Ježka za življenjsko delo podeli Tonetu Fornezziju – Tofu, nagrado za vlogi v televizijskih komedijah Vaja zbora ter Kandidatka in šofer pa je prejela Barbara Cerar.

Dobitnikoma nagrade bo posvečen tudi današnji Ježkov večer na prvem programu Televizije Slovenija.
Žirija je v obrazložitev zapisala, da je Tone Fornezzi – Tof "eden tistih izvirnih in vztrajnih Slovencev, ki nikoli ni imel dlake na jeziku, ki je vedno držal ogledala (vseh vrst in oblik) tako uradni slovenski oblasti kot tudi preprostemu, malemu slovenskemu človeku, ki si je vedno drznil podstaviti svojo glavo in svoje srce napisanim tekstom in jih je branil pred vsem in pred vsakim, ki jim je hotel kakor koli škodovati, hkrati pa je Tone Fornezzi – Tof človek, ki slovenski živelj že desetletja razveseljuje, prek smeha in satire latentno poučuje ter ga dela boljšega, ko ga opozarja na vse tisto, kar bi ljudje najraje ne videli".

"Barbara Cerar je v televizijskih igrah Vaja zbora avtorja in režiserja Vinka Möderndorferja (2008) ter Kandidatka in šofer avtorja Toneta Partljiča v režiji Vinka Möderndorferja (2009) ustvarila dve povsem različni komični vlogi, s katerima je obogatila in poživila izvirni igrani program nacionalne televizije," so prepričani v žiriji. Helenco v Vaji zbora je po njihovem mnenju oblikovala s pravo mero dekliške naivnosti in ženske preračunljivosti, z Didko Lončarič, junakinjo igre Kandidatka in šofer, pa je, kot pišejo, ustvarila odrezavo, življenja polno, simpatično dekle, ki se pusti zvabiti v intrig polni predvolilni politični boj, v njem doživlja razočaranja in poraze, a po zaslugi svoje zdrave pameti ter odločne narave nazadnje tudi zmaga.

Dozdajšnji prejemniki tradicionalne Ježkove nagrade so: Marjan Marinc, Bojan Adamič, Srečko Golob, Urban Koder, Iztok Mlakar, Mojmir Sepe, Ervin Fritz, Jani Kovačič, Tomaž Pengov, Pavel Lužan, Gojmir Lešnjak, Vita Mavrič, Zlatko Šugman, Jure Ivanušič, Črt Škodlar, Nataša Tič Ralijan, Andrej Rozman - Roza, Sašo Hribar, Kolektiv Narobov, Adi Smolar, Tone Partljič, Lado Leskovar in Vinko Möderndorfer.

Frane Miličinski - Ježek (1914-1988) je veljal za enega najbolj vsestranskih slovenskih umetnikov. Bil je režiser, avtor televizijskih in radijskih iger, šansonjer, pesnik in pisatelj. V svoji ustvarjalnosti je pogosto prepletal družbeno kritičnost in humor.