Jubilejni 50. Jazz festival Ljubljana je odprl Jan Bennink. Foto: MMC RTV SLO
Jubilejni 50. Jazz festival Ljubljana je odprl Jan Bennink. Foto: MMC RTV SLO
Brüno se že hitro približuje slovenskim kinodvoranam.
V sklopu festivala pomladi se bo zgodil tudi balet Pink Floyd milanske operne hiše La Scala. Foto: EPA
vir: Iztok Zupan
Konec meseca je znova čas za Sajeto. Foto: MMC RTV SLO

Do nedelje na 12 prizoriščih po vsej Ljubljani poteka festival pouličnega gledališča Ana Desetnica, v Križankah pa se ravnokar odvija jubilejni 50. ljubljanski Jazz festival, ki se bo zaključil v soboto z večerom Johna Zorna z vrsto drugih legendarnih džezistov, med njimi tudi Marc Ribot, John Medeski, Jamie Saft, Trevor Dunn in Chris Wood. V Marezigah v slovenski Istri pa bo 3. in 4. julija potekal festival big bandov MareziJazz 2009.

V štajerski prestolnici Lent
Sicer pa še vse do 11. julija poteka Festival Lent s koncerti, otroški in športnimi prireditvami, uličnim gledališčem, "stand up" komedijami in plesnimi predstavami, predavanji, literarnim večerom in folklornim festivalom. Med koncerti velja omeniti nastop skupin Kvinton (4. julija), Terrafolk in Yu Grupa (6.), Gal Gjurin (8.9), Magnifica, ki se bo dveh večerih (8. in 9.) predstavil z dvema različnima zasedbama, in Bajage (11.).

Od polke do Haydna mimo baleta Pink Floyd
Prek celotnega poletja poteka tudi tradicionalni Festival Ljubljana, kjer bo 9. julija s praškim simfoničnim orkestrom kot solist nastopila vzhajajoča zvezda Gautier Capuçon, 10. bodo izvajali Mahlerja, 28. pa bo nastopil praški komorni orkester.

6. julija pa v Cankarjevem domu gostuje balet gledališča La Scala z baletom Pink Floyd, 15. in 16. bo zagrebško mestno gledališče izvajalo komedijo Do nazga, amerikanizirano različico britanskega filma iz leta 1997, 22. in 23. julija se bo zgodila Verdijeva opera La Traviata, 27. pa nastop Ruskih kozakov.

9. in 16. bo potekala plesna delavnica polke, prav tako pa se bo zgodilo kar nekaj delavnic, posvečenih Josephu Haydnu ob 200-letnici njegove smrti.

Prihaja Brüno
V začetku meseca, točneje 9. julija, pa bo premierno prikazan najbrž najtežje pričakovan film tega poletja - Brüno, z novi udarec Sache Baron Cohena. Od filmskih projekcij pa velja omeniti še Kino pod zvezdami, v sklopu katerega bodo na ljubljanskem gradu od 30. julija naprej prikazovali izbor najboljših filmov leta.

Naj še spomnimo, da vse do 22. novembra traja 53. Beneški bienale, do 19. julija pa v Cankarjevem domu še vedno poteka Festival Viva Mehika – Mehiška kultura v živo z razstavami, gledališčem, koncerti, ciklom mehiškega filma in predavanji.

Dogodki po vsej Sloveniji
V starem mestnem jedru Metlike pa se bo 13. julija začel Teden kulture na placu, festival ustvarjalnih delavnic, pestrih večerov in novih doživetij.

V Sončnem gaju na Lanšprežu pri Trebnjem bo od 16. do 19. julija 2009 potekal festival Le Soleil, 8. festival gledališča, glasbe in plesa z delavnicami, koncerti, predstavami ter sončnim semenjem.

Dobimo se pred Škucem, na Ptuju, Ormožu, ...
Od 4. do 9. julija ter od 7. do 13. avgusta pa se na Bovško vrača mednarodni Festival Kluže in z vrhunskimi gledališkimi, glasbenimi in otroškimi prireditvami.

Konec meseca od 17. do 26. julija bo tradicionalno druženje "Dobimo se pred Škucem" z glasbenimi, literarnimi in gledališkimi dogodki, filmskimi projekcijami, razstavami, modnimi revijami, ustvarjalnimi delavnice za otroke in mlade ter Škuceva tržnica.

V petek, 24. julija pa bo na Ptuju Festival Art Ptuj, osemdnevno dogajanje, ki združuje 7. Mednarodni festival sodobnih vizualnih umetnosti Art Stays in novonastali 1. Glasbeni festival Arsana, mednarodna poletna glasbena akademija, mednarodna likovna kolonija ter vrsta spremljevalnih dogodkov.

Poleti pa poteka tudi festival Ormoško poletje 2009, ki temelji na izboru programov s področja glasbe, gledališke umetnosti, multimedije, plesa, literature, fotografije, kulturne dediščine in ima program za najmlajše.

Na Sotočju 10. Sajeta
Med 28. julijem in 1. avgustom pa bo v Tolminu potekal tudi jubilejni deseti "najkreativnejši slovenski festival" Sajeta z glasbeno, vokalno in otroško delavnico, delavnico skulpture in animacije ter filma. Na odru pa bodo med drugim nastopili tudi Repetitor, Trevor Watts & Peter Knight, ŠKM Banda, Clementine Gasse in Paul Wirkus.