Umetniška univerza v Berlinu je Aj Vejveju kmalu po njegovem priporu ponudila mesto gostujočega profesorja. Aj Vejvej je ponudbo z veseljem sprejel, a za zdaj nihče ne ve, kdaj bo lahko začel delati. Foto: Reuters
Umetniška univerza v Berlinu je Aj Vejveju kmalu po njegovem priporu ponudila mesto gostujočega profesorja. Aj Vejvej je ponudbo z veseljem sprejel, a za zdaj nihče ne ve, kdaj bo lahko začel delati. Foto: Reuters
Aj vejvej
Aj Vejvej igra ključno vlogo v sodobni kitajski umetnosti zadnjih dveh desetletij. Umetnik brez strahu redno s svojim delom opozarja na kršenje človekovih pravic v državi. Foto: EPA
Ai veivei, weiwei
'Osvobodite Aja Vejveja' se je vse od umetnikovega zaprtja slišalo na različnih koncih sveta. Foto: EPA
Živalski krog / Glave zodiaka
Umetnikove glave zodiakalnih znamenj so v času Ajevega zaprtja razstavili v New Yorku. Foto: EPA

54-letni Aj je po navedbah vira blizu umetnika, ki zaradi strahu pred morebitnimi posledicami želi ostati anonimen, pravi, da je bil glasni kritik kitajske vlade priprt na dveh skrivnih krajih. Številna zasliševanja so se vrtela predvsem okoli umetnikove vloge in drugih vpletenih v t. i. jasminovo revolucijo, protestih, ki so Kitajsko zajeli februarja. Kot je znano, so na začetku aprila kitajskega umetnika zaprli zaradi, kot so kitajske oblasti navajale, suma utaje davkov in storitve gospodarskega kriminala. Umetnik je obtožbe priznal in bil zaradi tega, ker naj bi s priznanjem pokazal dobro voljo, junija tudi izpuščen.
"Kar počnete, je protizakonito," naj bi Aj med zaslišanji po navedbah neimenovanega vira rekel policistom, oni pa naj bi mu odvrnili: "Ali se zavedate, da je Liu Šaoki (nekdanji predsednik in revolucionar, ki je med kulturno revolucijo med leti 1966 in 1976 umrl v zaporu, op. n.), preden je umrl, v rokah držal ustavo ... Če že govorimo o nezakonitosti. Ni razlike med državo, v kateri smo zdaj, in časom kulturne revolucije."
Ko je bil umetnik, med drugim znan po olimpijskem Ptičjem gnezdu in instalaciji s sončničnimi semeni v londonskem Tatu, zaprt v drugem kraju (tam je preživel 67 dni), sta nanj 24 ur na dan pazila dva policista, ki sta stala le nekaj 'centimetrov' stran ter skrbno nadzorovala vsak njegov gib, celo med spanjem. Zaprti umetnik je moral vprašati za dovoljenje, ko je želel piti vodo ali uporabiti stranišče, sicer pa ni smel govoriti in moral je imeti med spanjem roke ves čas na odeji. Aj je vse to doživljal kot izreden psihični pritisk. Jedel je dobro, prav tako pa so mu omogočili dolge sprehode.
Ob izpustitvi iz pripora so umetniku za leto dni prepovedali govoriti z mediji, srečevanje s tujci, uporabo medmrežja ali pogovarjanja z odvetnikom za človekove pravice, še navaja vir.
Aj je dolgo časa s svojim delom glasno opozarjal na nepravičnosti, ki se dogajajo v njegovi državi, številni pa so verjeli, da si to lahko nekaznovano privošči zaradi svetovne slave in tudi ker je sin slavnega komunističnega pesnika Aj Činga. Kot se je izkazalo, mu tudi to ni pomagalo, ko so ga 3. aprila aretirali na letališču, ko se je skušal vkrcati na let priti Hongkongu, ga pokrili s črno kapuco, zaprli v avto in ga odpeljali neznano kam.
Ob junijski izpustitvi je kitajska oblast opozorila, da je Aj zaradi omenjenih obtožb še vedno pod preiskavo, kot je umetnik povedal Reutersu pa še ni prejel uradnega obvestila o obtožbah, ki ga bremenijo. Policist naj bi ga zastraševali tudi z besedami: "Ti si kritiziral vlado, zato bomo vsem povedali, kako gnusna oseba si, kako si se izognil plačevanju davkov, kako imaš dve ženi, osramotili te bomo." Na njegov odziv, da jim nihče ne bo verjel, pa so odvrnili: "Vsi nam bodo verjeli, saj je utaja davkov v veliko državah resen zločin."
Po navedbah vira Aj kljub resnim grožnjam verjetno ne bo za vedno zapustil svoje države. Če mu bodo oblasti dovolile, pa bi želel sprejeti mesto gostujočega profesorja na berlinski univerzi umetnosti.