Drugo
(6)
Med številnimi teorijami o namenu Stonehengea, ki že stoletja razvnema domišljijo arheologov in običajnih ljudi, so tudi tiste, ki pravijo, da je bil krog iz velikih kamnov prazgodovinska astronomska opazovalnica, tempelj sonca ali svetišče starodavnih druidov. Foto: EPA
       Še vedno sem osupel in pravzaprav navdušen, da lahko preprosto opazovanje nečesa, kar je prej videlo že na desetine tisočev ljudi, odkrije skrivnosti, ki jih sofisticirane naprave niso mogle.       
 oskrbnik Tim Daw
Stonehenge
Raziskovalci pravijo, da je večina spomenikov iz časa gradnje Stonehengea poravnana s kraji vzhajanja in zahajanja sonca v zimskem solsticiju. To obdobje je bilo za prebivalce območja pred približno pet tisočletji posebej pomembno, o čemer pričajo tudi večje količine datiranih ostankov prašičev v arheoloških najdbah, kar kaže na slavnostne pojedine v času zimskega solsticija. Foto: EPA

Dodaj v

Kako je prekratka vrtnarjeva cev rešila eno od ugank Stonehengea

Vse kaže, da je bil nekdaj res zaprt krog
5. september 2014 ob 17:50,
zadnji poseg: 5. september 2014 ob 18:07
MMC RTV SLO

Znanost je morda našla še en košček v nedokončani sestavljanki Stonehengea: nova informacija o skrivnostnem spomeniku ni posledica dolgoletnih raziskav, pač pa tega, da je bila oskrbnikova cev za zalivanje malce prekratka.

Arheologi so razdeljeni na tiste, ki trdijo, da so bili kamni, ki tvorijo Stonehenge, nekoč postavljeni v popolnem krogu, in tiste, ki so prepričani, da je šlo od nekdaj za nepopoln, odprt rog, ki ga poznamo danes.

V tistem kratkem sušnem delčku poletja, ki je lani oplazilo celo grofijo Wiltshire na jugu Anglije, so oskrbniki zeleni grič, na katerem stoji Stonehenge, dodatno zalivali. Ker je bila njihova cev prekratka, da bi dosegli skrajni rob oboda kamnite konstrukcije, so se začele na tleh pojavljati grde rjave zaplate. Oskrbnik Tim Daw je zadevo hitel popravljati - dokler ni opazil, da se lise pojavljajo točno tam, kjer bi najverjetneje stale skale, če bi bil Stonehenge pravilen krog.

Dilemo predala strokovnjakom
V tistem trenutku se "mu je v glavi prižgala lučka", kot je Dew razložil za The Guardian. "Stal sem na javni potkici ob kamnih in premišljeval, da moramo nujno kupiti daljšo cev za zalivanje. Potem pa sem se spomnil, da so zaplate na točno tistih mestih, kjer so arheologi brez uspeha iskali sledove lukenj, v katerih bi lahko stale masivne skale. Poklical sem kolega, ampak ker nisva arheologa, sva se obrnila na strokovnjake."


"Še vedno sem osupel in pravzaprav navdušen, da lahko preprosto opazovanje nečesa, kar je prej videlo že na desetine tisočev ljudi, odkrije skrivnosti, ki jih sofisticirane naprave niso mogle."

Vseeno je sledil še malo bolj strokoven pristop: še preden je zapadel prvi dež, so iz zraka poslikali ožgane zaplate trave na zahodnem robu spomenika; nekateri so se v resnici pojavili točno tam, kot je rekel vrtnar - na mestih, kjer bi najverjetneje stali kamni. Ostali rjavi madeži se ujemajo z arheološkimi raziskavami, denimo z jarki, ki jih je leta 1901 izkopal inženir William Gowland. To seveda še dodatno potrdi teorijo, da je trava porjavela tam, kjer je nekdo kopal po tleh.

Do odkritja je pravzaprav prišlo že lani poleti, a so izsledke opazovanj šele zdaj objavili v poročilu, ki posebej izpostavi, da Stonehenge, ki je eno najbolj arheološko preučevanih najdišč na svetu, do danes ohranja nekatere skrivnosti. Obenem so strokovnjaki podčrtali tudi pomembnost nenehnega opazovanja lokacije ne le s tal, ampak tudi iz zraka.

Susan Greaney z Sveta za kulturno dediščino je prepričana, da je odkritje, čeprav naključno, precej pomembno. "To nam pokaže, koliko se moramo še vedno naučiti o Stonehengeu," je povedala za The Guardian. "Čudovito je, da so ljudje, ki lokacijo gledajo vsak dan, opazili spremembo in razumeli njen pomen."

Kam so kamni izginili?
Kaj se je zgodilo z manjkajočimi kamni, pa seveda ostaja neznanka. Čisto mogoče je, da so jih odvlekli v kasnejših stoletjih, ko so potrebovali material za gradnjo hiš ali celo cest. Teorijo, da so neznani gradbeniki krog namenoma pustili odprt, bo stroka - in to vse zaradi prekratke cevi - najverjetneje opustila.

Za zdaj ni nobenih načrtov, da bi na mestih, kjer so se pojavile rjave zaplate, začeli izkopavati, je pa čisto mogoče, da bodo ob naslednji suši namerno preskočili zalivanje in počakali, kaj vse lahko tla še razkrijejo.

A. J.
Prijavi napako
Komentarji
Celt
# 05.09.2014 ob 19:32
Če bi pri nas kdo podobno zadevo javil na ZVNKD bi se mu verjetno smejali
a900
# 05.09.2014 ob 21:49
Ne vem nisem strokovnjak, vendar se na naši zelenici ob suši točno vidi kje je stala naša stara hiša. Vidno je samo tam kjer so bili temelji hiše in ne cela površina. Ne gre za isto stvar vendar podobnost pa je...
Neprostovoljec
# 05.09.2014 ob 21:44
Meni tudi tukaj nekaj ne štima, grem raje original članek pogooglat...
Rambaldi
# 06.09.2014 ob 10:40
Najprej bo potrebno dokazati, da predhodna arheološka dela na teh istih lokacijah nimajo nobene vloge na to, da trava ne zeleni isto, ki bi sicer, če oni ne bi tam kopali.

Šele ko bo to dokončno razjasnjeno, bi se bilo smiselno pričeti spraševati, kaj so druge opcije, da je do tega prišlo.
SlovenecOriginal
# 06.09.2014 ob 06:09
Sploh ne razumem kaj naj bi članek povedal. Vrtnar je odkril, da so na mestih, kjer naj bi stali kamni rjave zaplate trave? Ok, razumem. Ampak zakaj? Od česa?

To dokazuje, da česa vsega še ne vemo o Stonehenge-u. Česa? Da so tam stali kamni, ki jih sedaj ni več? Ali česa npr.?

Besedičenje in besedičenje 3x povedano eno in isto, poleg pa nobene razlage v članku. Obup!
Rambaldi
# 05.09.2014 ob 19:33
Če prav razumem: na mestih, ki so jih pred časom prekopavali arheologi, sedaj slabše raste trava.
Katera skrivnost je torej s tem razrešena? Da tam, kjer uničiš zelenico, le-ta več ne raste in zeleni enako kot na mestih, ki jih pustiš pri miru?
Kazalo