Utrinek z lanske Prangerjeve kritiške debate Mlada kritika. Foto: Arhiv Pranger
Utrinek z lanske Prangerjeve kritiške debate Mlada kritika. Foto: Arhiv Pranger
Pranger 2015
Na festivalu, ki bo potekal do 3. julija v Ljubljani, Rogaški Slatini in Šmarju pri Jelšah, bodo tradicionalno predstavili devet pesniških zbirk po izboru treh kritikov. Foto: Spletna stran festivala Pranger

Razprava Poezija in šport ter razglasitev dobitnika Stritarjeve nagrade za mladega kritika bosta drevi v Trubarjevi hiši literature v Ljubljani odprli 13. izvedbo Prangerja, na katerem bodo tradicionalno predstavili devet pesniških zbirk po izboru treh kritikov. Letos so to Ivan Dobnik, Muanis Sinanović in Stanka Repar.

Po tri pesniške zbirke na kritika
Reparjeva je v svoj izbor uvrstila zbirko Simone Kopinšek Lom glasu ter zbirki Azur Mete Kušar in Razsežnosti mlade pesnice Neve Lučke Zver. Sinanović je izbral Poezijo Magistra Angela Arha, zbirko Troheji Matjaža Zorca in Pod vtisom Ane Pepelnik. Dobnikov izbor pa vsebuje zbirko Andreja Medveda Deviški vrelec, Prištinski dnevnik Jurija Hudolina in zbirko Novice Novakovića XXI. Novaković.

Na drevišnji razpravi Poezija in šport, ki se bo začela ob 20. uri, bodo Karlo Hmeljak, Matjaž Pikalo, Urban Vovk in Borut Batagelj z Goranom Č. Potočnikom spregovorili o tem, kako poezija in šport prispevata k slovenski narodni identiteti. Po razpravi pa bodo razglasili Stritarjevo nagrado za mladega literarnega kritika. Nagrado podeljuje Društvo slovenskih pisateljev, lani jo je prejela literarna kritičarka, prevajalka, urednica in moderatorka Tanja Petrič.

Celotni program letošnjega Prangerja si lahko pogledate na tej povezavi.


Prevodi v portugalščino in skrb za podmladek

Pranger pozornost posveča tudi prevajanju literature, letos bodo izbrane pesmi deležne prevoda v portugalščino. Za prevode sta poskrbela prevajalka in poznavalka portugalske književnosti Barbara Juršič ter priznani portugalski esejist, pesnik, pisatelj in profesor Nuno Judice.

Ker se na festivalu zavedajo pomembnosti kritiškega in pesniškega podmladka, bo v Ljubljani 29. junija kritiška razprava mladih kritikov, v Rogaški Slatini pa bodo 2. julija podelili nagrade zmagovalcem osnovnošolskega pesniškega natečaja Ela - Mali Pranger.

13. festival Pranger bo potekal v Ljubljani, Rogaški Slatini in Šmarju pri Jelšah do 3. julija.