Portret neznanega francoskega generala, morda celo Napoleonovega brata, je Goya pozneje preslikal s portretom Dona Ramona Satueja. Foto: Rijksmuseum Amsterdam
Portret neznanega francoskega generala, morda celo Napoleonovega brata, je Goya pozneje preslikal s portretom Dona Ramona Satueja. Foto: Rijksmuseum Amsterdam
Jožef Bonaparte
Svojega starejšega brata Jožefa je Napoleon imenoval za kralja Neaplja in Sicilije (1806–1808), zatem pa še kralja Španije. Po bratovem padcu se je Jožef sam imenoval za 'Comte de Survilliers'. Ta njegov portret je leta 1803 naslikal Jean-Baptiste Wicar. Foto: Wikipedia
Francisco Goya
Goya je bil uradni slikar španskega kraljevega dvora ter med drugim naslikal portrete Karla IV. in Ferdinanda VII., pozneje pa se je iz rodne Španije umaknil v Francijo, kjer je v starosti 82 let tudi umrl.

Portret neznanega moškega, francoskega generala, ki bi lahko bil tudi Napoleonov brat Jožef, je reflektografija oziroma rentgen pokazal pod Goyevim portretom Dona Ramona Satueja, ki ga hranijo v Rijksmuseumu v Amstredamu.
Jožef Bonaparte je bil kralj Španije med letoma 1808 in 1813 in Francisco Goya je bil znan podpornik francoskih zavojevalcev, kar je bil po izgonu Napoleonovih sil s Pirenejskega polotoka razlog za strah pred posledicami. Strokovnjaki domnevajo, da je mogoče, da se je po Ferdinandovem prevzemu prestola Goya želel distancirati od nekdanjega vladarja in je preslikal portret, ki ga je posedoval, poroča BBC.
Življenje v Španiji se je vrnilo na stare tire in tudi Francisco Goya si je lahko oddahnil, saj je prejel uradno oprostitev in znova postal prvi dvorni slikar. Vendar Goyi avtokratska drža Ferdinada VII. ni ustrezala in zaprosil je za dovoljenje, da se ustali v Franciji, kjer je tudi živel do svoje smrti leta 1828.

Osumljenih 15
Čeprav Goya obraza moža v uniformi ni nikoli dokončal, njegova oprava razkriva, da gre za uniformo visokega čina, viteškega reda, ki ga je Jožef Bonaparte ustanovil, ko ga je njegov brat Napoleon imenoval za španskega kralja. Le 15 generalov skupaj z Josephom naj bi nosilo takšno uniformo in medaljo, vendar je v tem trenutku, kot navajajo v muzeju, nemogoče natanko določiti identiteto portretiranca.
Nove možnosti za preučevanje slik
Prvotni portret, preslikan z drugo sliko - to so sicer umetniki pogosto počeli, če niso bili zadovoljni s svojimi deli ali pa niso imeli dovolj platen -, so odkrili s pomočjo nove rentgenu sorodne tehnologije, razvite na Univerzi v Antwerpnu in Tehnološki univerzi v Delftu. Postopek so uspešno preizkusili pred dvema letoma pri van Goghovi sliki Snop trave iz leta 1887, pod plastjo katere se je pokazala podoba kmetice. Odtlej so razvili tudi mobilno različico takšnega 'optičnega čitalnika', ki omogoča muzejem, da raziščejo slike, ki so preveč občutljive za prenos in bolj grobe posege.
Goyev portret sodnika Ramona Satueja, ki prekriva prvotno podobo, bo do odprtja glavne stavbe Rijkmuseuma leta 2013 na ogled v Museum Boijmans Van Beuningen v Rotterdamu.