Napredek pri zaščiti kulturne dediščine so pokazali tudi v Maliju. Foto:
Napredek pri zaščiti kulturne dediščine so pokazali tudi v Maliju. Foto:
Nelson Mandela
Unesco je Mandelo razglasil za svojega ambasadorja. Foto: EPA

Predstavniki Unesca so se na zasedanju v Durbanu odločili, da zaradi izboljšav pri ukrepih za ohranjanje kulturne dediščine s seznama ogroženih umaknejo Timbuktu (Mali), območje Butrint (Albanija) in sangayski naravni park (Ekvador).

Obnova poteka po načrtih
Timbuktu, v 15. in 16. stoletju eden intelektualnih in duhovnih centrov Afrike, se lahko pohvali s številnimi kulturnimi spomeniki, ki jih sedaj obnavljajo, med ogrožene pa so sodili tudi t. i. Rokopisi iz Timbuktuja. Gre za okoli 700.000 rokopisov, ki pričajo o vplivu in pomenu zgodnjih šol in univerz (12. do 16. stoletje) Zahodne Afrike. Sedaj so strokovnjaki prepričani, da imajo obnovo in restarvacijo stavb, med katerimi je več rezidenčnih objektov in mošej, v Maliju pod nadzorom in da ta poteka strokovno.

Butrinta ne ogrožajo več plenilci
Butrint so na Unescov seznam kulturne dediščine vpisali 1992, zaradi številnih primerov plenjenja arheoloških najdbišč pa so ga kot ogroženega označili leta 1997. Območje Butrinta je pomembno arheološko najdbišče artefaktov grške, rimske in bizantinske umetnosti.

Priznanje Nelsonu Mandeli
Na zasedanju Unesca, ki sicer še poteka, pa so za Unescovega ambasadorja dobre volje razglasili nekdanjega predsednika Južnoafriške republike Nelsona Mandelo. Generalni direktor organizacije Koičiro Macura je Mandeli naziv ambasadorja podelil kot priznanje za njegovo izjemno vodstvo boja proti politiki apartheida in rasnega razlikovanja ter prispevek v mednarodnemu miru in razumevanju.