Bolj kot kar koli drugega je bil James Audubon ljubitelj ptic, ki jih je znal zelo dobro upodobiti. Foto: www.hmsf.org
Bolj kot kar koli drugega je bil James Audubon ljubitelj ptic, ki jih je znal zelo dobro upodobiti. Foto: www.hmsf.org
Za knjigo so na dražbi pred desetimi leti iztržili skoraj devet milijonov dolarjev. Kakšno ceno bo dosegla tokrat, še ni znano. Foto: www.hmsf.org
Knjiga vsebuje tisoč slik v naravni velikosti, ki prikazujejo skoraj 500 vrst. Knjiga je nastajala 12 let. Potoval je po Ameriki in vsakega narisanega ptiča ustrelil. Da jih je lahko narisal, jih je obesil na vrvi. Foto: www.hmsf.org

Francosko-ameriški ornitolog, naturalist, slikar in tudi lovec je ob prihodu v Ameriko odkril tamkajšnje ptice in se lotil dela, ki ga pred njim še nihče ni opravil. Z natančnostjo, ki jo je mogoče občudovati še danes, je naslikal oz. skiciral - pri tem se ni ustavil le pri zunanjosti, temveč se je lotil tudi notranjih organov, s čimer je veliko pripomogel k poznavanju anatomije ptičjih vrst - mnoge ptice in vse skupaj zbral v delu z naslovom Ptice Amerike (The Birds of America).

Prvič je bila knjiga objavljena kot serija med letoma 1827 in 1838, danes pa je znanih le 119 izvodov, od tega pa jih je 108 v lasti različnih muzejev. Na voljo je torej le enajst izvodov, eden izmed njih pa bo na prodaj pri dražbeni hiši Sotheby.

Skoraj privzgojena ljubezen do ptic
Audubon je bil rojen na Haitiju, vzgojen pa v Franciji. V Ameriko je leta 1803 prišel še kot Jean-Jacques (ob rojstvu je sicer dobil ime Jean Rabin, vendar ga je njegova mačeha preimenovala), a si je ime kmalu spremenil v John James, čeprav ob prihodu na novo celino še ni znal angleško. Že v mladih letih je Audubon občudoval ptice, kar je njegov oče, sicer oficir v francoski mornarici z več nezakonskimi otroki (tudi James je bil eden izmed njih), spodbujal.

"Pokazal mi je njihovo elegantno gibanje, lepoto in mehkobo perja. Povedal mi je, kdaj so zadovoljne in kdaj začutijo nevarnost. Razložil mi je tudi njihove selitve, povezane z letnimi časi."

Samo mornarice ne …
V Franciji je odraščal v kaotičnih časih francoske revolucije, vendar mu to ni preprečilo igranja violine in flavte, jahanja, mečevanja in učenja plesov. Rad je zahajal v naravo in s svojih dolgih sprehodov po gozdovih pogosto domov prinašal ptičja jajca in gnezda ter po njih delal začetniške skice. Oče mu je namenil pot mornarja in ga že pri dvanajstih vpisal na vojaško šolo, kmalu pa se je izkazalo, da trpi za morsko boleznijo in da ni preveč navdušen nad dejstvom, da v mornarici ne gre brez znanja matematike. In ko ni opravil sprejemnega izpita za oficirja, se je njegova pomorska kariera končala. To pa je pomenilo, da se je lahko vrnil k preučevanju ptic.

Velika ambicija
Obljubil si je, da bo narisal in preučil vse ptice Amerike, kar je seveda zelo velikopotezna odločitev, a je svoje življenjsko delo kljub vsemu opremil s 1.000 ročno narisanimi in pobarvanimi slikami in skicami, ki zajemajo skoraj 500 severnoameriških ptičjih vrst. In to v naravni velikosti. Poleg obsežne knjige (ki jo odlikuje estetika) je Audubon zapustil 435 akvarelov, ki so shranjeni v New Yorku.