V spomin na sežig knjig so zagorele sveče. Foto: BoBo
V spomin na sežig knjig so zagorele sveče. Foto: BoBo

Od tedaj mineva 412 let. Prireditev, že 13. zapored, je povezoval igralec Matjaž Gruden.

Predsednik društva Viktor Žakelj meni, da so Trubarjeve besede Stati inu obstati aktualne tudi danes, ko se zdi, "da smo bodisi pred obratom ali propadom". A ko je stiska velika, je tudi rešitev pred vrati, je prepričan.

Po Žakljevih besedah danes sicer pogoltno živimo, smo kruti do narave, ki jo ocenjujemo kot brezkončno količino, do ljudi pa se obnašamo po reku 'homo homini lupus' (človek človeku volk). Pred 412 leti je v ta kontekst sodil sežig knjig. Žakelj je prepričan, da danes ni dosti drugače. Knjige sicer ne gorijo več, se je pa vzelo pomen besedi. S to se manipulira in toži, ni pa več prinašalka resnice.

Janković: MOL veliko nameni za kulturo
Ljubljanski župan Zoran Janković pa je dejal, da Ljubljana kljub kriznim časom veliko sredstev nameni za kulturo, kar potrjuje tudi priznanje oziroma oznaka primera dobre prakse, ki jo je prejela skupaj z le dvema drugima evropskima mestoma. Poudaril je, da je ravno kultura tisto ključno orožje, ki ga potrebujemo v današnjih časih.

Protestantizem kot temelj slovenske kulture
Slovensko Protestantsko društvo Primož Trubar deluje iz prepričanja, da so slovenski protestanti ustvarili temelj, na katerem sta se razvili slovenska kultura in narodna samozavest, ki sta omogočili Prešernovo zavrnitev ilirizma in Cankarjevo zavrnitev novoilirizma, med drugim pa tudi odločenost goriškega nadškofa Sedeja, da brani slovenski jezik pred fašističnim nasiljem.