Pristnost Banksyjevih del je običajno potrjena, ko jih umetnik objavi na svoji spletni strani. Ob newyorškem projektu je to pospremil še z računom na Instagramu (pod imenom banksyny), ki mu je v pičlih 24 urah začelo slediti 8.000 ljudi, zdaj pa jih je že skoraj 140 tisoč. Foto:
Pristnost Banksyjevih del je običajno potrjena, ko jih umetnik objavi na svoji spletni strani. Ob newyorškem projektu je to pospremil še z računom na Instagramu (pod imenom banksyny), ki mu je v pičlih 24 urah začelo slediti 8.000 ljudi, zdaj pa jih je že skoraj 140 tisoč. Foto:
Na Banksyjev prejšnji "mobilni" projekt v tovornjaku, inštalacijo slapu, je neki radovednež prilepil GPS-napravo - a s tem Banksyja ni preslepil. "Če ste oseba, ki je namestila sledilno napravo na tovornjak z vrtom, zdaj sledite dostavljalni službi v Queensu," pove v novem videu.

Tovornjak se je v petek najprej prevažal po ulicah t. i. Meatpacking Districta, danes trendovske newyorške četrti, nekoč pa območju mesnopredelovalne industrije, nato pa je zaokrožil še širše po mestu.

Težko je sicer reči, koliko časa se bo inštalacija/performans, ki jo je Banksy naslovil Sirens of the Lambs (kar je seveda aluzija na slavni naslov Silence of the Lambs), nemoteno prevažala po mestu - Banksyjevo enomesečno bivanje v New Yorku namreč ne poteka čisto gladko. Njegove grafite so do zdaj že prebelile mestne oblasti, prerisali tekmeci (po enem samem dnevu) in celo "ugrabili" lokalci, ki so turistom skušali zaračunavati vstopnino za ogled njegovih novih stvaritev.

Skozi reže tovornjaka, kakršne uporabljajo za prevoz živali v klavnice, strmijo prisrčni obrazi plišastih ovčk, prašičkov in drugih živali, ki pa spuščajo presunljivo cviljenje. Upravljajo jih lutkarji, zaprti v tovornjaku, ki obenem tudi razbijajo in topotajo po notranjosti, kot razloži tudi sam Banksy na svoji spletni strani. "To je primerek plastične umetnosti, in vem, kaj si mislite: 'Ali ni malo preveč ... subtilna?'," se še pošali.

Kaj je umetnik torej hotel povedati?
Banksy poskuša bodisi "ustvariti neke vrste komentar na brezbrižno krutost živilske industrije" ali pa "ciljati na nekaj pretencioznega in nejasnega v zvezi z izgubo otroške nedolžnosti".

Od avdiovodnika na strani izvemo še: "Na tovornjaku je več kot 60 igračk na poti proti hitri smrti. Da sploh oživijo, so potrebni štirje lutkarji, privezani na zasilne sedeže in oblečeni od glave do peta v lajkro, ki vlečejo različne ročke, privezane na okončine. Na dan dobijo samo en odmor za stranišče, kar dokazuje, da so mimiki edina živa bitja, ki imajo še manjšo veljavo od živine."

Mladost v mesnici
Besedilo ponuja tudi čisto preprost mogoči vir navdiha za umetnika, čigar prave identitete še vedno ne poznamo: "Iz podatkov, ki jih imamo o Banksyju, je znano, da je bil v mladosti zaposlen v mesnici, kjer je bil zadolžen za mletje mesa. Zdi se, da ga ta izkušnja spremlja tudi v poznejših letih."