Koalicijska pogodba izraža namero, da se končno uredi področje izplačevanja nadomestil za avtorske in tem sorodne pravice, še posebej v glasbi. Foto: SNG Maribor
Koalicijska pogodba izraža namero, da se končno uredi področje izplačevanja nadomestil za avtorske in tem sorodne pravice, še posebej v glasbi. Foto: SNG Maribor
Pokrajina št. 2
Nujna je ureditev področja filma, ki se mora osamosvojiti od politike in pridobiti zadosti sredstev za kontinuirano in kakovostno produkcijo. Foto: Uradna spletna stran festivala
NUK II
Kdaj se bo začela gradnja NUK-a II, ne zna povedati niti nova vladna koalicija. Foto: MMC RTV SLO

Koalicija poleg obljube dviga sredstev, namenjenih kulturnim dejavnostim, napoveduje tudi reformo financiranja kulture, in sicer z reformo javnih zavodov in s spremembo načina njihovega financiranja. V zvezi s financiranjem si bo koalicija prizadevala tudi za več programskega in projektnega financiranja, kulturo pa bo skušala spodbuditi tudi s krepitvijo dodatnih virov iz javno-zasebnega partnerstva. Nova vlada bo zasledovala cilj posodobitve kulturnega sektorja, med drugim pa bo skušala spodbuditi tudi razvoj kulture v regionalnih in lokalnih skupnostih, h kateremu naj bi veliko pripomogle velike mednarodne prireditve, kakršna bo Evropska prestolnica kulture v Mariboru in Svetovna prestolnica knjige v Ljubljani.

Knjige, film in kulturna dediščina
Med področji, katerim koalicijska pogodba posveča še posebej veliko pozornosti, so knjiga, film in kulturna dediščina. Knjigoljube bo še posebej razveselila napoved ničte stopnje davka na knjigo in ukinitve članarine v vseh osrednjih splošnih knjižnicah. Z ozirom na 'mahinacije' s Filmskim skladom je razveseljiva napoved zagotavljanja popolne neodvisnosti filma od politike ter prizadevanja za vzpostavljanje pogojev za stabilno, kakovostno in redno filmsko produkcijo.

Večkrat je bilo že opozorjeno, da se spomeniškovarstvene službe ne zavedajo dovolj pomena zaščite arhitekture iz polpreteklosti, to je arhitekture poznega modernizma, ki je v Sloveniji obrodila nekaj odličnih primerkov in je je bilo precej ravno zaradi malomarnosti že uničene. Koalicijska pogodba tako navaja tudi zaščito novodobne arhitekture, obenem pa z ozirom na področje kulturne dediščine tudi napoveduje preučitev morebitne potrebe po dopolnitvi zakona o kulturni dediščini ter krepitev strokovne varstvene službe.

Usoda NUK-a II ostaja nejasna
Polje nejasnosti pa ostaja Narodna in univerzitetna knjižnica. Iz koalicijske pogodbe tako ni jasno, ali bodo temeljni kamen za NUK II postavili že v tem mandatu, kar pa je predvsem posledica namere, da se z novim natečajem revidira načrt Marka Mušiča in se ga prilagodi sodobnim informacijsko-komunikacijskim tehnologijam ter sodobnim standardom moderne knjižnice; oboje je namreč od leta 1989, ko je bil izpeljan natečaj, na katerem je zmagal Mušič, doživelo izreden razvoj, zaradi česar je stara zasnova danes zastarela.

Pomembno je tudi poglavje medijev, ki ostajajo pod okriljem resorja za kulturo. Koalicija se zavzema za umik politike in monopolov iz medijskega prostora, kar je po njenem mnenju mogoče doseči le z neodvisnostjo novinarjev in urednikov. V ta namen se napovedujejo spremembe zakona v medijih, pa tudi spremembe v obeh državnih medijskih hišah - Slovenski tiskovni agenciji in zavodu RTV Slovenija.