Do leta 2010 naj bi Europeana hranila dokumente o celotni zgodovini, kulturi in znanosti Evrope. Foto: Europeana
Do leta 2010 naj bi Europeana hranila dokumente o celotni zgodovini, kulturi in znanosti Evrope. Foto: Europeana
Jan Vermeer van Delft: Kozarec vina (okoli 1661/62)
Med najbolj obiskanimi stranmi Europeane so bile tiste, ki so predstavljale reprodukcije del starih slikarskih mojstrov. Foto: Gemäldegalerie

Ob začetku delovanja Europeane je bil obisk njenih strani kar štirikrat večji od njene zmogljivosti, za se je portal sesul. Od tega nesrečnega 21. novembra so računalničarji zmogljivost povečali za kar štirikrat in knjižnico naj bi kmalu spet zagnali. To naj bi se zgodilo še ta teden, in zanimivo bo videti, ali bo naval tudi tokrat tolikšen. Prvi dan delovanja Europeane je namreč strežnik v računalniškem centru na Univerzi Amsterdam 'klonil' pod 20 milijoni klikov na uro.

Prizadevna Francija, nekoliko v starih časih 'zataknjena' Nemčija
Evropska spletna knjižnica Europeana je projekt Evropske komisije, ki za vzdrževanje infrastrukturne platforme knjižnice letno nameni dva milijona evrov, stroške digitalizacije pa krijejo države članice Evropske unije. Europeana je zbirka digitaliziranega gradiva evropskih nacionalnih knjižnic. Te so sicer pri digitalizaciji svojih zbirk različno prizadevne. Tako je na primer ob začetku delovanja Europeane kar 50 odstotkov vsega dostopnega gradiva izviralo iz Francije, iz Nemčije pa samo odstotek.

Do leta 2010 več kot deset milijonov enot
V 'skladišču' Europeane je trenutno več kot tri milijone knjig, dokumentov, rokopisov, umetniških del, fotografij in filmov. Ob zagonu knjižnice je bil ogromen naval na sliko Mone Lize, med privlačnejšimi enotami pa so na primer še izvirniki Magne Carte, dokumentov o padcu Berlinskega zidu, rokopisi slavnih skladateljev, kot je Mozart, zapiski velikega Danteja in dela starih slikarskih mojstrov. Do leta 2010 naj bi Europeana hranila več kot deset milijonov enot gradiva, ki bo podajalo celotno zgodbo o evropski zgodovini, kulturi in znanosti.