Na natečaju Mlada Vilenica  za izbor najlepše pesmi je letos sodelovalo 320 otrok v treh starostnih kategorijah, nagrado pa so trem zmagovalkam podelili v Kosovelovem domu v Sežani. Foto: Kosovelov dom
Na natečaju Mlada Vilenica za izbor najlepše pesmi je letos sodelovalo 320 otrok v treh starostnih kategorijah, nagrado pa so trem zmagovalkam podelili v Kosovelovem domu v Sežani. Foto: Kosovelov dom

Na natečaju je sodelovalo 320 otrok različnih starosti, tudi 95 učencev osnovnih šol iz osmih tujih držav. Med njimi je bilo največ mladih iz držav nekdanje Jugoslavije, Slovaške in iz osnovnih šol s slovenskim jezikom v Italiji. "Z udeležbo smo zadovoljni, saj je nekako na ravni iz zadnjih let," je povedal koordinator programov v Kosovelovem domu Sežana David Terčon.

Največ sodelujočih v kategoriji 11 do 13 let
Med najmlajšimi pesniki in pesnicami je bila s pesmijo Mreža najboljša Julija Železnik z 2. osnovne šole v Slovenj Gradcu. V starostni kategoriji 11 do 13 let je bila po izboru komisije zmagovalka Teja Gerjovič iz osnovne šole Franca Rozmana Staneta iz Maribora s pesmijo Napis na steni, v najstarejši kategoriji je priznanje in kristalno pero Mlade Vilenice dobila Lara Ružič Povirk iz osnovne šole Sostro za pesem Kako naj zaspim brez tebe.
Pesniki in pesnice v najmlajši kategoriji med sedem in deset let so letos prispevali 81 pesmi, v starostni skupini med 11 in 13 let je sodelovalo 137 mladih pesnikov in pesnic, v kategoriji 14- in 15-letnikov pa je svoje pesmi na natečaj prijavilo nekaj več kot 100 učencev in učenk.
Slovesnost so z branjem nagrajenih pesmi popestrili tudi mladi zmagovalci literarnega festivala Cuisle (Utrip) iz Limericka na Irskem. Sodelujoče mlade poete so pred podelitvijo nagrad pozdravili vodja Mlade vilenice Magdalena Svetina Terčon, predsednik Kulturnega društva Vilenica Vladimir Mljač in predstavnik občine Sežana.