Foto:
Foto:
Evropski program za kulturo Kultura 2000 bo zamenjal program Kultura 2007.

Udeleženci, med njimi tudi slovenska ministrica za kulturo Andreja Rihter, so razpravljali o prispevku kulturnega sektorja in avdio-vizualne industrije k dvigu evropske konkurenčnosti ter sprejeli delovni načrt za leti 2005 in 2006.

Spletni portal za medkulturni dialog
Omenjeni delovni načrt upošteva predvsem cilje lizbonske strategije, po katerih želi EU do leta 2010 postati najbolj konkurenčno gospodarstvo na spletu, pri tem pa poudarja tudi pomen mobilnosti umetnikov oziroma umetniških zbirk po svetu. K temu naj bi med drugim pripomogel tudi poseben spletni portal, ki bo poleg mobilnosti spodbujal tudi medkulturni dialog.

Kulturo 2000 nadomestila Kultura 2007
Precej pozornosti so namenili tudi programoma Kultura 2007 in Media 2007, ki ju je pripravila Evropska komisija za obdobje 2007-2013. Program Kultura 2007, ki bo nasledil sedanji program Kultura 2000, naj bi bil nadsektorski, v njem pa bodo bolje zastopane tudi manjše države, so se strinjali udeleženci zasedanja.

Zaščita raznolikosti kulturnih vsebin
Razpravljali so tudi o osnutku sklepa o pooblastilu komisije EU-ja za sodelovanje v pogajanjih o Konvenciji za zaščito raznolikosti kulturnih vsebin in umetniškega izražanja pri Organizaciji Združenih narodov za izobraževanje, znanost in kulturo (Unesco).

V obravnavi več priporočil
Ministri so formalno potrdili tudi izbrana kandidata za žirijo, ki bo zasedala v okviru akcije Evropska kulturna prestolnica, obravnavali pa bodo še vrsto predlogov. Mednje sodijo predlog priporočila o filmski zapuščini in konkurenčnosti z njo povezanih industrijskih dejavnosti, predlog priporočila o zaščiti mladoletnih oseb in človeškega dostojanstva ter vprašanje pristojnosti držav pri opredeljevanju poslanstva javnega oddajanja v informacijski družbi.