Država spet varčuje pri samozaposlenih v kulturi, opozarjajo kulturniki. Foto: MMC RTV SLO
Država spet varčuje pri samozaposlenih v kulturi, opozarjajo kulturniki. Foto: MMC RTV SLO

Društvo Asociacija in Odprta zbornica za sodobno umetnost sta na ministra za kulturo Uroša Grilca naslovila pismo, v katerem pozivata ministrstvo za kulturo, naj se vključi v pogajanja z ministrstvom za zdravje pri sprejemanju t. i. intervencijskega zakona. Kot opozarjajo, namerava ta z višjimi prispevki za zdravstvo še bolj obremeniti prihodke samozaposlenih ustvarjalcev v kulturi.

V pismu navajajo, da se ne sme ponoviti situacija ob spreminjanju davčne in pokojninske zakonodaje, kjer ministrstvo za kulturo ni sodelovalo. Med drugim opozarjajo na skrb vzbujajoče stališče ministra za zdravje Tomaža Gantarja, ki se mu, kot pišejo, "zdi pravično, da bodo samostojni podjetniki morali po novem prispevati še več kot doslej".

Mesečni prispevek za zdravje 170 evrov
Po novem bo mesečni prispevek za zdravje višji za vse samozaposlene, znašal bo okoli 170 evrov. Ni pa še jasno, ali bo nova dajatev, ki bo znašala 6,56 odstotka, obremenila tudi avtorske honorarje samozaposlenih oseb z registrirano dejavnostjo ali samo avtorske honorarje, ki sodijo med "druge dohodke". V obeh primerih gre za nove klofute ustvarjalcem, še piše v pismu.

Bolniško nadomestilo šele po 30 delovnih dneh
Kot eno največjih zakonskih anomalij kulturniki označujejo tudi nepriznavanje pravice do plačanega bolniškega nadomestila iz državne blagajne za prvih 30 delovnih dni bolezni samozaposlenim. Kot opozarjajo, bo novi intervencijski zakon le še poslabšal socialno varnost samozaposlenih v kulturi.