Kumranski zvitki, ki so jih našli med letoma 1947 in 1956 v enajstih jamah v okolici vadija Kumran, veljajo za enega najpomembnejših, a hkrati tudi najskrivnostnejših in najbolj varovanih arheoloških odkritij na svetu. Foto: EPA
Kumranski zvitki, ki so jih našli med letoma 1947 in 1956 v enajstih jamah v okolici vadija Kumran, veljajo za enega najpomembnejših, a hkrati tudi najskrivnostnejših in najbolj varovanih arheoloških odkritij na svetu. Foto: EPA
Faksimile Izaijeve knjige je takole razstavljen tudi v templju knjige v okviru Izraelskega muzeja. Projekt naj bi bil zaključen do leta 2016, ko bodo na spletu vsi zvitki. Foto: EPA
S pomočjo izjemno močnih fotoapartov in luči, ki ne oddajajo škodljive svetlobe ter ultravijoličnih žarkov, je znanstvenikom uspelo razvozlati dele zvitkov, ki prej niso bili vidni človeškim očem. Rokopisi so večinoma na pergamentu in veljajo za najstarejšo kopijo hebrejskega Svetega pisma. Foto: EPA

Okrog 2000 let po tem, ko so nastali, in več desetletij po tem, ko so jih odkrili v votlinah blizu Mrtvega morja, so kumranski ali mrtvomorski rokopisi deloma dostopni na svetovnem spletu. Izraelski nacionalni muzej in Google sodelujeta v projektu, v okviru katerega je od ponedeljka dalje na spletu dostopnih pet zvitkov, med njimi Knjiga Izaije, v kateri najdemo slavni verz o "jagnju, ki bo ležalo poleg volka".

Ne več le za peščico izbrancev
Ker so se strokovnjaki več let pritoževali, da je dostop do rokopisov preveč omejen in da ima monopol nad njimi majhna peščica akademikov, sta se Google in Izrael dogovorila, da bosta raziskovalcem in javnosti omogočila prvi celovit pregled in vpogled v dokumente. Google s svojo tehnologijo uporabnikom namreč tudi omogoča iskanje posameznih pasusov in njihov prevod v angleščino. V sklopu projekta, ki je sad sodelovanja med spletnim velikanom in Izraelom, želijo digitalizirati obsežnejšo zbirko zvitkov.

2.000 let stara zbirka hebrejskih, aramejskih in grških dokumentov, ki jih hranijo v Izraelskem muzeju v Jeruzalemu, velja za edine judovske dokumente iz Biblije, ki niso bili napisani s časovnim zamikom - zato so pomemben dokaz, ki nam lahko veliko pove o političnem in verskem življenju tistega časa. Najmanj eden izmed dokumentov je nastal v času od 21. leta pr. n. št. do 61 leta n. št.

Kdo jih je napisal?
25 odstotkov zvitkov sicer predstavljajo tradicionalna judovska verska besedila, ki jih ni v predpisani hebrejski Bibliji. Med njimi sta tudi Enochova knjiga in Levijev testament. 30 odstotkov najdenih spisov so komentarji Biblije in druga besedila, povezana z verovanjem, pravili in pogojih o članstvu judovske sekte, ki je živela na območju Kumrana. Preostalih 15 odstotkov je za zdaj še neprepoznanih.

Obstaja več hipotez, kdo je napisal dokumente. Po eni teoriji naj bi jih napisali in skrili na kumranskem območju živeči Eseni. Po drugi teoriji, ki jo je leta 1963 postavil Karl Heinrich Rengstorf z univerze v Münstru, naj bi zvitki izvirali iz judovskega templja v Jeruzalemu. To teorijo je večina znanstvenikov zavrgla, rekoč, da so bili zvitki napisani v Kumranu, ne le preneseni tja.

Vedno obstajajo teorije zarote ...
Neka tretja teorija pravi, da so le del zarote, napisali pa naj bi jih Nezemljani. Zagovorniki te teorije se sklicujejo na pisanje o Nefilimih, ki naj bi bili izumrla rasa velikanov. Po drugi strani tudi menijo, da v Bibliji obstajajo dokazi o Nezemljanih. Prve zapise je našel beduinski pastir Mohamed Ahmed El Hamed, ki so ga klicali volk, nekje okrog leta 1947, medtem ko je iskal izgubljene ovce.