Art muzikal govori o mladem paru, ki išče in vabi svate na svojo poroko. Njuno iskanje ni preprosto. Pojavi se kurent; njegova prisotnost zmede oba, kajti kurent je božanstvo in ljubimec, urok in zapeljivec. V pričakovanju nerazrešljivega razpleta se njuno iskanje svatov srečno konča, so zapisali ustvarjalci predstave. Foto: maribor2012
Art muzikal govori o mladem paru, ki išče in vabi svate na svojo poroko. Njuno iskanje ni preprosto. Pojavi se kurent; njegova prisotnost zmede oba, kajti kurent je božanstvo in ljubimec, urok in zapeljivec. V pričakovanju nerazrešljivega razpleta se njuno iskanje svatov srečno konča, so zapisali ustvarjalci predstave. Foto: maribor2012
V letu 2012 se bo festival poezije in vina bistveno razširil in skušal privabiti največje sodobne pesnike. Osrednji del bodo predstavljala velika večerna pesniška branja v izvirnih jezikih. Na branjih bo nastopilo predvidoma 25 pesnikov iz različnih držav, na odru bo odzvanjalo 20 različnih jezikov. Osrednji del festivala bo potekal na Ptuju, z branji pa bodo gostovali tudi v Ljubljani, Krškem, Padni, Murski Soboti, Ormožu, Volčah pri Tolminu, Celju, Vrbi na Gorenjskem ter v Zagrebu in Gradcu. Foto: Študentska založba
S kurenti tudi Ptuj v leto EPK

Spektakel ob odprtju, glasbeno-gledališka predstava v režiji Matjaža Latina, je uprizoril zgodbe, vezane na devet tradicionalnih pustnih likov in etnografsko izročilo tega okolja. Rajanje se je začelo v prireditvenem prostoru ptujske Osnovne šole Ljudski vrt. Slovesnost je bila namenjena okoli 600 povabljenim gostom, ponovitev za širšo javnost pa bo dva dni pozneje.

Etnografsko izročilo v sodobni preobleki
Art muzikal govori o mladem paru, ki vabi svate na poroko. Vanjo posežejo tudi tradicionalni ptujski pustni liki in glasbeni vložki, zato ima predstava po navedbah ustvarjalcev ne le folklorno, ampak tudi visoko umetniško vrednost.

"V drami se prepletata dva principa. Prvi je dramski z zgodbo med dvema igralcema, drugi pa glasbeni z glasbo v živo in vrhunskimi glasbeniki. V njej je kar nekaj potencialnih hitov," se je nedavno pohvalil Latin.

Glasbo je v sodelovanju z Janezom Dovčem pripravil Gregor Stremecki, znan po pesmih, ki jih je napisal za svojo ženo Majo Pihler - Bilbi, ki prav tako nastopa v Kurentovi svatbi kot solistka. Med več kot 80 nastopajočimi na odru bodo še Tinkara Kovač, Boštjan Gombač, Katice, Metod Banko in Aphra Tesla.

Glavni vlogi so zaupali Nini Ivanišin in Vojku Belšaku, po čigar besedah je predstava edinstvena, ker "združuje to, kar se po navadi ne zlije tako dobro". "Imamo etnomaterial, ki se tradicionalno predstavlja zelo folklorno, tukaj pa je zapakiran z različnimi zmesmi, kot so spektakel, dobra glasba, tudi performans," je pojasnil.

Kurentova svatba je del Festivala umetnosti in dediščine, ki je eden od temeljnih točk ptujskega programa EPK. Posamezni dogodki v okviru tega festivala so se začeli vrstiti že 2. februarja, glavnina dogajanja pa bo v prihodnjih enajstih dneh. Med njimi so tradicionalno kurentovanje s povorko pustnih mask z vsega sveta, slikarski ekstempore, gledališka predstava Kurent in razstava najnovejšega slikarskega opusa ptujskega slikarja Borisa Žoharja.

Kurentovanje: Najdražji projekt celotnega EPK-ja
Na Ptuju bodo za program EPK-ja namenili 1,7 milijona evrov. Od tega bodo samo za kurentovanje porabili 890.000 evrov, s čimer je to finančno najtežji projekt celotnega EPK-ja. Drugi večji sklop dogajanja v okviru EPK-ja na Ptuju bodo poletni festivali sodobne umetnosti, glasbe ter poezije in vina. Sočasno bodo potekali še festival komornega gledališča, Rimske igre, študentski Terasafest, filmski festival Primus, Kino brez stropa, razstava del avstrijskega umetnika Oskarja Kokoschke in fotografski projekt Topographia Ducatus Sloveniae Modernae.
S kurenti tudi Ptuj v leto EPK