Marjan Strojan po vsem tem času še vedno razume Tauferjevo stališče, da nekdo, ki grdo govori o svojih kolegih, ne more biti član organizacije. Vseeno pa stoji
Marjan Strojan po vsem tem času še vedno razume Tauferjevo stališče, da nekdo, ki grdo govori o svojih kolegih, ne more biti član organizacije. Vseeno pa stoji "na obratnem stališču". Janša lahko po njegovem mnenju o PEN govori karkoli, ker to ni politična stranka, temveč klub, v katerem ne bi smelo biti izključevanj. Foto: BoBo
Janez Janša
Janša se na mnenje o izključitvi ni pritožil. Ker tega v treh mesecih ni storil, mu je članstvo samodejno prenehalo, saj po pravilih to pomeni, da se z mnenjem strinja. Izpadlo pa je, kot da je upravni odbor izključil Janšo, vendar ni bilo tako, poudarja predsednik Slovenskega centra PEN. Foto: BoBo

Upravni odbor Slovenskega centra PEN je lanskega marca pritrdil stališču častnega razsodišča Slovenskega centra PEN, da nekdanji premier in predsednik SDS-a Janez Janša ne more biti član Slovenskega centra PEN. Zdajšnji predsednik slovenskega PEN Marjan Strojan pa pravi, da do izključitve dejansko ni prišlo.
Upravni odbor potrdilo mnenje častnega razsodišča o kršenju temeljne listine PEN-a
Upravni odbor je o izključitvi Janše iz Slovenskega centra PEN odločal na seji 25. marca 2013 in odločitev sprejel po temeljiti obravnavi poročila častnega razsodišča, ki je na pobudo 21 članov oziroma članic Slovenskega centra PEN presojalo o vprašanju, ali je Janša glede na njegova zapisana ali izrečena stališča, ki so v nasprotju s Temeljno listino Mednarodnega PEN-a, še lahko član Slovenskega centra PEN.
Izhajali so iz mnenja, da mnoga zapisana Janševa stališča, njegove izjave o slovenskih pisateljih in pesnikih, ki so člani Slovenskega centra PEN, njegove izjave in zapisi v zvezi s slovenskimi mediji, zapisi v glasilu SDS-a in drugih medijih, ki so tej stranki blizu, primeri njegovega nespoštovanja človekovih pravic in njegovega odnosa do izbrisanih ter njegove izjave o udeležencih uličnih protestov v zadnjih mesecih razkrivajo, da ne spoštuje zaveze, da bodo člani PEN-a nasprotovali zatiranju svobode izražanja v deželi in skupnosti, kateri pripadajo. Po mnenju upravnega odbora njegovo ravnanje v zadnjem obdobju ni bilo v skladu z načelom, da PEN in vsi njegovi člani vedno branijo svobodo tiska in nasprotujejo sleherni obliki cenzure. Vsak član PEN-a se namreč ob vstopu zaveže spoštovati sporočilo temeljne listine Mednarodnega PEN-a, zato se je upravni odbor odločil, da njegovo članstvo v Slovenskem centru PEN preneha. Ob tem je opozoril, da ima Janša pravico do ugovora oziroma pritožbe zoper odločitev upravnega odbora, o pritožbi pa odloči občni zbor Slovenskega centra PEN.
Strojan: "Zelo obotavljaje" strinjanje
Predsednik slovenskega PEN po enem letu Marjan Strojan celoten zaplet obnavlja tako: Veno Taufer se je zaradi obrekovanja tiska pritožil na častno razsodišče Slovenskega centra PEN in priporočil, da Janšo izključijo. Vlogo za obravnavo te točke na razsodišču je podpisalo 20 somišljenikov, čeprav bi jih bilo po statutu dovolj le deset.
Častno razsodišče se je "zelo obotavljaje" s tem mnenjem strinjalo in "zelo obotavljaje", s štiri glasovi proti trem, mu je upravni odbor pritrdil. Vendar pa upravni odbor ni zadnja instanca, ki bi odločala o izključitvi člana iz društva. O tem se izreče zbor članov, torej vsi člani centra PEN. Pogoj za to, da takšen predlog sploh pride na njegov dnevni red, pa je, da se obravnavani pritoži, da se z izključitvijo ne strinja, pravi Strojan.
Ker pritožbe ni bilo, mnenje o izključitvi ni prišlo na sejo občnega zbora
Janša se na mnenje o izključitvi ni pritožil. Ker tega v treh mesecih ni storil, mu je članstvo samodejno prenehalo, saj po pravilih to pomeni, da se z mnenjem strinja. Izpadlo pa je, kot da je upravni odbor izključil Janšo, vendar ni bilo tako, poudarja predsednik Slovenskega centra PEN.
PEN je klub, v katerem ne bi smelo biti izključevanj
Strojan po vsem tem času še vedno razume Tauferjevo stališče, da nekdo, ki grdo govori o svojih kolegih, ne more biti član organizacije. Vseeno pa stoji "na obratnem stališču". Janša lahko po njegovem mnenju o PEN govori kar koli, ker to ni politična stranka, temveč klub, v katerem ne bi smelo biti izključevanj.
Zaradi vsega "cirkusa", ki se je vnel okrog Janševe (ne)izključitve, je Strojan predlagal, da bi iz pravil brisali besedo izključevanje. Vendar pa na občnem zboru njegov predlog ni bil potrjen, saj da bi ga bilo treba uskladiti z zakonom o društvih.
V znak protesta je sicer ob razmišljanju o Janševi izključitvi iz društva izstopilo 20 članov, med njimi tudi Boris Pahor, Drago Jančar, Tone Kuntner, Alenka Puhar, Andrej Capuder, Anton Stres, Dimitrij Rupel in Jože Snoj. Za ponovno članstvo za zdaj niso zaprosili, toda Strojan je "skoraj prepričan, da bodo". "Mi smo vsi prijatelji še naprej," pravi predsednik slovenskega PEN, ki trenutno šteje nekaj čez 100 članov.
Zakaj se Janša na stališče častnega razsodišča ni pritožil, je STA vprašala službo za odnose za javnostmi pri SDS, vendar do dokončanja prispevka odgovora ni prejela.