Lani so v Londonu za 24,6 milijona evrov prodali sliko Hiše s pisanim perilom. Foto: EPA
Lani so v Londonu za 24,6 milijona evrov prodali sliko Hiše s pisanim perilom. Foto: EPA

Tri dela na papirju bo londonska dražbena hiša Sotheby's prodajala 5. februarja prihodnje leto, zanje pa upa, da bo iztržila od devet do 12 milijonov funtov (od 11 do 14,6 milijona evrov).
Da bodo morali prodati umetniška dela, so napovedali že poleti, izkupiček prodaje pa bodo po besedah poslovnega direktorja muzeja Petra Weinhäupla namenili poplačilu poravnave, ki je izjemnega pomena za muzej. Leopoldova fundacija je junija v zvezi z restitucijskim zahtevkom, ki se je nanašal na sliko Hiše na morju, dosegla dogovor z dediči, vendar odškodnina ni bila natančno določena. Že pred tem pa je bil s tretjinsko dedinjo slike sklenjen dogovor za znesek v vrednosti najmanj 3,5 milijona evrov.
Že leto predtem so na dražbi hiše Sotheby's v Londonu za 24,6 milijona evrov prodali sliko Hiše s pisanim perilom. Denar so namenili poplačilu restitucijskih zahtevkov, a je od njega ostalo le malo.
Ljubezenski par (Avtoportret z Wally) je ocenjeno na 6,5 do 8,5 milijona funtov (7,9 do 10,3 milijona evrov), Avtoportret v zeleni srajci na 1,8 do 2,5 milijona funtov (2,2 do tri milijone evrov) in Na hrbtu ležeče dekle s prekrižanimi rokami in nogami pa na 700.000 do milijon funtov (od 850.000 do 1,2 milijona evrov).