Po odstopu Mihe Turšiča s položaja direktorja Ksevta (decembra 2015) je bil Fijavž za v. d. direktorja zavoda imenovan 20. junija lani. Foto: BoBo
Po odstopu Mihe Turšiča s položaja direktorja Ksevta (decembra 2015) je bil Fijavž za v. d. direktorja zavoda imenovan 20. junija lani. Foto: BoBo

Ker je Ksevt "v položaju, v katerem ni mogoče odgovorno poslovati", se je Fijavž odločil za odstop z vodilnega položaja.

Trenutno je Ksevt še vedno občinski javni zavod brez sistemskega financiranja. Po Fijavževih besedah je celoten razstavni program skupaj z opremo v objektu še vedno zasebna investicija prvotnih ustanoviteljev - Dragana Živadinova, Dunje Zupančič in Mihe Turšiča. Občina Vitanje je lani financirala le določene stroške poslovanja, vlada in pristojna ministrstva lani Ksevta niso financirali.

V letu dni se je premaknilo bore malo
Napovedan vstop države v ustanoviteljstvo zavoda je v pripravi že več kot leto dni. Po Fijavževih besedah so bila v tem času številna usklajevanja in priprave potrebnih dokumentov, na katere so podali tudi strokovne predloge. Zdaj v Ksevtu računajo na odgovornost vlade in ministrstev.

Ob tem Fijavž opozarja, da se februarja izteče dosedanji program zavoda, kar pomeni, da marca objektu v Vitanjah grozi, da ostane prazen. Dodaja, da bi se v primeru neuspešne tranzicije preoblikovanja javnega zavoda po vsej verjetnosti objekt v Vitanju zaprlo, "škoda in sramota pa bi bili več kot samo materialni".

Ambiciozni programski načrti za 2017
Poudarja, da je za letošnji program osrednjega pomena preoblikovanje občinskega javnega zavoda v državnega. Ta naj bi namreč poleg kompozitnega razvoja kulturalizacije vesolja razširil svoje delovanje tudi na področja demokratizacije vesolja ter diseminacije evropskih in nacionalnih vesoljskih dejavnosti.

Osrednja za letos načrtovana razstava bi nadaljevala tematski niz Vesoljski vid s poudarkom na umetniških modelih opazovanja človeških dejavnosti v vesolju. Projekt, ki ga po Fijavževih besedah pripravljajo že več let v sodelovanju z osrednjimi vesoljskimi in umetniškimi inštitucijami, naj bi omogočil vzpostavljanje Ksevta kot inštitucije za sistematično ukvarjanje z vprašanji umetnosti in humanistike v vesolju.

Za jesen načrtujejo postavitev spomenika Hermanu Potočniku na Češkem v Hranicah, kjer je študiral in od koder je odšel na bojišča prve svetovne vojne. Prav tako bi začeli priprave na 90. obletnico izida Potočnikove knjige Problem vožnje po vesolju - raketni motor, ki bo leta 2018. Številne dogodke načrtujejo tako v Sloveniji kot v Berlinu, kjer je izšlo Potočnikovo vizionarsko delo.

Ostaja v ekipi Ksevta
Po odstopu Mihe Turšiča s položaja direktorja Ksevta je bil Fijavž za v. d. direktorja zavoda imenovan 20. junija lani. Ker pa je zaradi še vedno nerešenega vprašanja sistemskega financiranja in statusa javnega zavoda "Ksevt v položaju, ko ni možno odgovorno poslovati", je v petek podal odstopno izjavo. Kot je še povedal, bo delo v Ksevtu nadaljeval na prejšnjem delovnem mestu, to je kot vodja regionalnega programa.

Za reševanje problematike javnega zavoda Ksevt je bila že decembra 2015 predvidena ustanovitev tehnične pisarne Slovenija v vesolju, ki naj bi operativno izpeljala ureditev finančnega in pravnega statusa zavoda.