Drugo
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 3.5 od 8 glasov Ocenite to novico!
Ksevt
Po odstopu Mihe Turšiča s položaja direktorja Ksevta (decembra 2015) je bil Fijavž za v. d. direktorja zavoda imenovan 20. junija lani. Foto: BoBo

Dodaj v

Leto dni po Mihi Turšiču od vodenja Ksevta odstopil tudi Izidor Fijavž

Vprašanje sistemskega financiranja in statusa javnega zavoda po več kot letu dni še ni rešeno
10. januar 2017 ob 13:35
Vitanje - MMC RTV SLO, STA

Vprašanje sistemskega financiranja in statusa javnega zavoda Kulturno središče evropskih vesoljskih tehnologij (Ksevt) po več kot letu ostaja nerešeno. V petek je odstopno izjavo s funkcije v. d. direktorja podal Izidor Fijavž.

Ker je Ksevt "v položaju, v katerem ni mogoče odgovorno poslovati", se je Fijavž odločil za odstop z vodilnega položaja.

Trenutno je Ksevt še vedno občinski javni zavod brez sistemskega financiranja. Po Fijavževih besedah je celoten razstavni program skupaj z opremo v objektu še vedno zasebna investicija prvotnih ustanoviteljev - Dragana Živadinova, Dunje Zupančič in Mihe Turšiča. Občina Vitanje je lani financirala le določene stroške poslovanja, vlada in pristojna ministrstva lani Ksevta niso financirali.

V letu dni se je premaknilo bore malo
Napovedan vstop države v ustanoviteljstvo zavoda je v pripravi že več kot leto dni. Po Fijavževih besedah so bila v tem času številna usklajevanja in priprave potrebnih dokumentov, na katere so podali tudi strokovne predloge. Zdaj v Ksevtu računajo na odgovornost vlade in ministrstev.


Ob tem Fijavž opozarja, da se februarja izteče dosedanji program zavoda, kar pomeni, da marca objektu v Vitanjah grozi, da ostane prazen. Dodaja, da bi se v primeru neuspešne tranzicije preoblikovanja javnega zavoda po vsej verjetnosti objekt v Vitanju zaprlo, "škoda in sramota pa bi bili več kot samo materialni".

Ambiciozni programski načrti za 2017
Poudarja, da je za letošnji program osrednjega pomena preoblikovanje občinskega javnega zavoda v državnega. Ta naj bi namreč poleg kompozitnega razvoja kulturalizacije vesolja razširil svoje delovanje tudi na področja demokratizacije vesolja ter diseminacije evropskih in nacionalnih vesoljskih dejavnosti.

Osrednja za letos načrtovana razstava bi nadaljevala tematski niz Vesoljski vid s poudarkom na umetniških modelih opazovanja človeških dejavnosti v vesolju. Projekt, ki ga po Fijavževih besedah pripravljajo že več let v sodelovanju z osrednjimi vesoljskimi in umetniškimi inštitucijami, naj bi omogočil vzpostavljanje Ksevta kot inštitucije za sistematično ukvarjanje z vprašanji umetnosti in humanistike v vesolju.


Za jesen načrtujejo postavitev spomenika Hermanu Potočniku na Češkem v Hranicah, kjer je študiral in od koder je odšel na bojišča prve svetovne vojne. Prav tako bi začeli priprave na 90. obletnico izida Potočnikove knjige Problem vožnje po vesolju - raketni motor, ki bo leta 2018. Številne dogodke načrtujejo tako v Sloveniji kot v Berlinu, kjer je izšlo Potočnikovo vizionarsko delo.

Ostaja v ekipi Ksevta
Po odstopu Mihe Turšiča s položaja direktorja Ksevta je bil Fijavž za v. d. direktorja zavoda imenovan 20. junija lani. Ker pa je zaradi še vedno nerešenega vprašanja sistemskega financiranja in statusa javnega zavoda "Ksevt v položaju, ko ni možno odgovorno poslovati", je v petek podal odstopno izjavo. Kot je še povedal, bo delo v Ksevtu nadaljeval na prejšnjem delovnem mestu, to je kot vodja regionalnega programa.

Za reševanje problematike javnega zavoda Ksevt je bila že decembra 2015 predvidena ustanovitev tehnične pisarne Slovenija v vesolju, ki naj bi operativno izpeljala ureditev finančnega in pravnega statusa zavoda.

A. J.
Prijavi napako
Komentarji
zozozo
# 10.01.2017 ob 17:33
@dydisi - A tudi Louvre prejema državna sredstva zato, ker ne more privabiti obiskovalcev? Pa misliš, da se angleški muzeji (kjer ni vstopnine) priborijo sredstva za delovanje na trgu? Ali pa je mogoče pametnim državam jasno, da kulturna infrastruktura, enako kot prometna ali katera koli druga, pač ne more prinašati neposrednega dobička, ampak se jo financira zaradi sekundarnih učinkov, ki jih ima?
blazsef
# 10.01.2017 ob 17:17
@hribovc. KSEVT ima obliko, kakršno ima, zaradi načrta Potočnikove postaje iz leta 1928, ki velja za prvo inženirsko projektirano vesoljsko postajo oz. prvo vesoljsko arhitekturo. In ne zaradi Wanklovega motorja. Ali leta 1929, kar je leto po Potočniku, ko je Wankel za to obliko vložil prvo patentno prijavo.
Lovec
# 10.01.2017 ob 13:50
Ta objekt je primer razuzdanosti NAŠIH kulturnikov in domačega odvoda Kulturnega ministrstva.
Sam objekt v prostoru je višek kretenizma, njegova vsebina pa je norčevanje zdrave pameti.

Se pa je na ta račun dalo dobro živeti.
Bivši uporabnik
# 10.01.2017 ob 17:18
Najbrže bodo pred naslednjimi volitvami občinski velmožje spet pogruntali nekaj novega.

Morda stavbo prodali Hoferju ali Lidlu? Morda začeli uporabljati kot mrliško vežico?
krjavelj
# 10.01.2017 ob 14:21
"Cesarjeva nova oblačila"

Živadinov press
zozozo
# 10.01.2017 ob 16:43
Država, ki odpira kulturne (ali kakrkšnekoli druge) ustanove, in jih potem pusti životariti brez financiranja, ima hude težave sama s sabo.
Untamle
# 10.01.2017 ob 15:19
Kulturno središče evropskih vesoljskih tehnologij

Say what?
seeblue123
# 10.01.2017 ob 14:04
KSVET je največji slovenski blef. PIKA
zozozo
# 10.01.2017 ob 17:30
Drugače je pa to še en simptom miselnosti na kulturnem ministrstvu, kjer so pogosto pripravljeni financirati stroške kulturnih projektov, ob tem pa se jim vedno upira financirati plače ljudi, ki te projekte izvajajo. Vrhunec tega žaljivega odnosa do ljudi je bila ideja tistega kulturnega ministra, ki je umetnikom ponudil 60€ bruto mesečne žepnine. Kot da so stari 11 let.
Bivši uporabnik
# 10.01.2017 ob 14:55
"Za reševanje problematike javnega zavoda Ksevt je bila sicer že decembra 2015 predvidena ustanovitev tehnične pisarne Slovenija v vesolju, ki naj bi operativno izpeljala ureditev finančnega in pravnega statusa zavoda."

Slovenija zgleda kot bolnik z rakom v zadnjem stadiju. Rak zdravo raste, se bohoti in hkrati jezi, da bolnik s svojo slabostjo škodi razvoju raka. Mladi, pot pod noge. Iz te moke ne bo kruha, nikoli več. Ne gledate ciklusa, to je spirala.
Hribovc
# 10.01.2017 ob 15:02
Smo hribovci obiskali naš vesoljski center in ob plačilu 7 eurov pogledali eno ubogo osnovnošolsko razstavo. Mi pa je voditeljica ostala v spominu. S svojim trudom mi je malo poglihala razočaranje. Koncept spiralne klančine mi je bil zanimiv.
Potem, pou leta kasnej, pa smo hribovci lani odšli na degustacijo švabskih piv v Stuttgart. Ko je bilo še prezgodaj za pivo, smo obiskali Mercedesov muzej. Kako sem se nasmejal.. crknil sem od smeha ko sem videl kako je nek umotvor za najbolj navaden pljunek od plagiata v nekih rovtah dobil celo neko nagado za arhitekturo. Bi se celo "zasekiral" ampak so na srečo pivnice hmau zalaufale in mi je bilo bolje.
Pa kva bi se sekirali za takšno malenkost. Nategnili so nas vsi po vrsti, sekiramo pa se zaradi nekaj umetnikov, ki so nas nategnili vsaj "umetniško" in "vesoljsko". Ha, ha, ha...
Mikita
# 11.01.2017 ob 08:42
Na začetku komentarjev so sami taki, ki padejo na to, da imamo pri nas samo od sebe sfinancirane mojstrovine. Potem se pojavijo raznorazni privatniki, tako kot oni iz Slovenskih Konjic, ki trdijo, da imajo v lasti sliko Velasqueza. Ker vsi mislijo samo z logiko nerabimokulturenajsesamafinancira, so seveda dovolj neumni, da verjamejo, da slika vredna devet milijonov. Potem banka na podlagi tega odobri kredit, ki ni vrnjen, slika ni Velaquesova, ni vredna nič, ker na njo pade lahko samo nekdo s pol pameti. Kredit na koncu vračamo davkoplačevalci.
Ksevt je super koncept, seveda ne za modrijane in občudovalce ponarejenih mojstrovin, ki se bolj razburjajo nad tem, ko nekdo nekaj ustvari, kot pa nad tem, ko nekdo odkrito krade.
dejneseri
# 10.01.2017 ob 22:18
Tkole, od svoje 'umetnosti' lahko zivi razpo zagar modrijani.

Ce mislite da je to vse, kar si zasluzimo od umetnosti, potem je sveda vse kar ni trzno zanimivo res za kulturno eksekucijo.
dydisi
# 10.01.2017 ob 17:27
če ne znajo tržit prostora, naj ga predajo nekomu, ki ga bo znal. Očitno so premalo izvirni, da bi privabili obiskovalce. Najlažje pa bit umetnik, potem ko ti je država mecen.
Bivši uporabnik
# 10.01.2017 ob 16:38
Kaj, a EU noče več vzdrževati naših jebivetrov in njihove "kulturizacije vesolja"?

A bo treba začeti delati? Služba? Od 8 - 4? Od 9 - 5? Delo? Bljak. To je sam za bedake in konje, ne pa za nas umetnike.
michonz
# 10.01.2017 ob 15:47
Zapret in porušit ta KSKRET kretenizem in v zapor s tistim idiotom ki se je spomnil da mi (davkoplačevalci) to rabimo!
BAČO
# 10.01.2017 ob 20:32
Katere praznike - maškare?
oliva
# 10.01.2017 ob 17:04
Mal neresno zgleda tole vse skupaj - z obeh strani.
RJSlo
# 10.01.2017 ob 14:22
No ja. Prejšnji četrtek sem videl objekt od zunaj. Zunanji del se mi nikakor ne dopade.
krjavelj
# 10.01.2017 ob 14:41
@Lovec

Se pa je na ta račun dalo dobro živeti.

Čigav račun ??? - okradenih, vse revnejših državljanov, ki niti za zdravje nimajo

antikultura press
Aplikacij
# 10.01.2017 ob 20:47
Dostikrat so vizionarski umetniki nerazumljeni.
Mogoče jih bo čez čas zgodovina postavila ob bok samemu Kubricku ...
veronikad
# 10.01.2017 ob 16:51
to bo res neki izjemnega če temule uspe iz KSEVTa narest javni zavod ki bo redno cuzal davkoplačevalski denar bo pa res odraz izredne moči lobijev, če so tako uspešni in mednarodno priznani, zakaj pa hočejo bit javni zavod, kot privatni bi lahko še več zaslužili
Kazalo