Dela, ki bi bila ogrožena, če bi voda vdrla v nižja nadstropja, bodo premaknili v višja nadstropja. Foto: Reuters
Dela, ki bi bila ogrožena, če bi voda vdrla v nižja nadstropja, bodo premaknili v višja nadstropja. Foto: Reuters
Pariz
Močno deževje v zadnjih dneh je v Evropi zahtevalo najmanj deset življenj, največ od tega v Nemčiji. Foto: Reuters

"Muzej bo jutri zaprt za javnost iz preventivnih razlogov: javnost in naše osebje nista v nobeni nevarnosti, a le na ta način bomo lahko v miru premaknili določene dele zbirke, če bo to potrebno," se je glasilo interno elektronsko sporočilo muzejskim uslužbencem, ki ga povzema tiskovna agencija Reuters.

Po več dneh močnega dežja so francoske oblasti za območje osrednjega Pariza razglasile oranžno stopnjo nevarnosti: reka Sena je narasla že na več kot pet metrov (najvišjo izmerjeno raven v zgodovini je imela leta 1910, ko je v uničujočih poplavah narasla na 8,6 metra).

Tako muzej Louvre kot tudi njegov sosed - Musée d’Orsay na drugem bregu reke, ki hrani največjo zbirko impresionistov na svetu - imata natančno razdelan načrt za primer poplav. Ko se sproži alarm, ki svari pred poplavo, ima muzej Louvre 72 ur, Musee d’Orsay pa 96 ur, da dela iz svojih podzemnih skladišč preselijo na varno.

V krizo ne grejo nepripravljeni
Oba muzeja sta lani izvajala vaji za prav tak primer. V Louvru so marca za vajo v enem popoldnevu evakuirali celoten podzemni del svojega novega oddelka islamske umetnosti. Muzej, ki ogromen del svoje zbirke hrani pod zemljo, je prav zato opremljen tudi s protipoplavnimi črpalkami za vodo in neprepustnimi vrati.


Ne glede na trenutno stanje v najbolj obiskanem muzeju na svetu že dalj časa načrtujejo selitev dela svoje zbirke na drugo lokacijo, zunaj dosega rečne gladine. Selitev naj bi bila končana do leta 2019.