Širčeva je avtorica več knjižnih in revialnih besedil s področja filma, avdiovizualne kulture in humanistike, ustvarila pa je tudi več kot šestdeset dokumentarnih televizijskih oddaj Povečava. Foto: MMC RTV SLO / A. J.
Širčeva je avtorica več knjižnih in revialnih besedil s področja filma, avdiovizualne kulture in humanistike, ustvarila pa je tudi več kot šestdeset dokumentarnih televizijskih oddaj Povečava. Foto: MMC RTV SLO / A. J.
Goran Vojnović: Čefurji raus!
Odlika romana Čefurji raus! je v resnično pretanjenem prikazu fužinskega okolja in predvsem v jeziku – svojevrstni mešanici slovenščine in pouličnega slenga z domovanjem (tudi) na Fužinah, t. i. čefurščini. Prav jezik, s katerim operira Vojnović, je zaslužen za uspešen posnetek fužinskega vsakdana, polnega zgodb socialnega dna, ki se vtisnejo v srce bralca, a so povedane in prikazane tako, da se jim ta nasmeji (skozi solze). Foto: MMC RTV SLO

Širčeva, ki je vajeti ministrstva tudi uradno prevzela konec novembra, je spričo številnih izzivov, s katerimi se bo morala spopadati njena ekipa, optimistična; pravi, da stavi na odprt dialog in odločitve, sprejete šele po prejšnji strokovni debati. Za prvi januar je napovedan začetek delovanja nove agencije za knjigo, dokazala pa je tudi že, da je njena prioriteta (v mandatu ministra Simonitija večkrat problematizirano) področje filma: ministrstvo za kulturo je vladi predlagalo vladi razrešitev Staneta Malčiča, Igorja Prodnika in Jožeta Pogačnika z mest članov nadzornega sveta Filmskega sklada, namesto njih pa so predlagali režiserja in dramatika Dušana Jovanovića, finančnico Marjetico Mahne in pravnika z ministrstva za kulturo Nikola Todorovića.

Kateri dosežki na področju kulture so torej ministrico prepričali v iztekajočem se letu?


Kateri film, ki ste si ga ogledali v zadnjem letu, se vam je najbolj vtisnil v spomin?
Petelinji zajtrk.

Najboljša knjiga, ki ste jo prebrali v zadnjem letu?
Goran Vojnović: Čefurji raus.

Najboljša gledališka predstava iztekajočega se leta?
XX. stoletje v režiji Matjaža Bergerja (Taeter Anton Podbevšek Novo mesto).

Razstava, ki je letos na vas naredila največji vtis?
Impresionisti, Narodna galerija.

Najboljši koncert popularne ali klasične glasbe v letu 2008?
Enio Moriccone v Križankah.

Kateri dogodek iz kulturnega področja se vam je najbolj vtisnil v spomin?
Zadnji preboj Tarasa Kermaunerja.

Ste v iztekajočem se letu obiskali kakšno kulturno prireditev izven meja?
Sem.

Kaj najbolj pogrešate oziroma česa si na področju kulture najbolj želite v novem letu?
Dobrih filmov.

A. J.