Majda Širca opozarja drago kulturo. Foto: RTV SLO
Majda Širca opozarja drago kulturo. Foto: RTV SLO
Pot do zakona o RTV Slovenija
Majda Širca je izpostavila neuresničevanje zakona, ki so ga na referendumu izbrali slovenski državljani. Foto: RTV SLO

Širca je v pregledu enoletnega dela ministrstva, ki ga vodi Vasko Simoniti, izpostavila negativne posledice morebitnega sprejetja zakona o enotni davčni stopnji za razvoj kulture. Predstavnica največje opozicijske stranke je prepričana, da bi enotna davčna stopnja podražila storitve na področju kulture, za katere zdaj velja nižja davčna stopnja.

Kultura le za elite
Posledice povišanja cen gledaliških vstopnic, vstopnin za razstave, knjig in drugih storitev, povezanih s kulturnim življenjem, je Širca povzela z besedami: "Imeli bomo dražjo kulturo. Posledica takšnega ukrepa bo lahko za področje kulture katastrofalna, kajti kultura bo dostopna le elitam, zaprtim krogom in bogatejšim slojem."

Predvideni ukrepi nasprotujejo tudi programu stranke Vaska Simonitija, ki predvideva uvedbo davčnih olajšav in strategijo razvoja Slovenije. Slednja pa govori o nujnosti vzpostavitve spodbudnega okolja za ustvarjalnost in večjo dostopnost kulturnih dobrin. Morebitna podražitev kulturnih dobrin bi tako zanikala programske načrte Slovenske demokratske stranke.

(Ne)uresničevanje zakona o RTV Slovenija
Poslanka Liberalne dekmokracije Slovenije se ni izognila zakonu o RTV Slovenija, ki je eden izmed uspešnih projektov ministra Simonitija, saj je zakon že v veljavi. Majda Širca pa je opozorila, da kljub pravni veljavi zakona še vedno nimamo tretjega parlamentarnega programa pa tudi uresničitve obljube o nižji RTV-naročnini še ni na obzorju: "V državnem zboru smo ministru večkrat postavili vprašanje, kdaj bo znižana RTV-naročnina, tako kot je bilo obljubljeno, vendar odgovora nismo dobili."

Delo ministrstva pod Vaskom Simonitijem je bilo v veliki meri usmerjeno v medije in ministrstvo je pripravilo tudi že osnutek novele zakona o medijih. Ta predvideva tudi sklad za pluralizacijo medijev. Ravno v zvezi s to novelo pa je Širca izpostavila še eno zanimivo dejstvo. Čeprav zakon še ni bil niti vložen v parlamentarno proceduro, ga proračun za obdobje 2006-2007 že upošteva in predvideva sredstva za njegovo uresničevanje.