Kot prioriteto, ki je poudarjena tudi v koalicijski pogodbi, je Širčeva izpostavila ureditev razmer na Slovenski tiskovni agenciji in RTV Slovenija. Foto: MMC RTV SLO / Ana Jurc
Kot prioriteto, ki je poudarjena tudi v koalicijski pogodbi, je Širčeva izpostavila ureditev razmer na Slovenski tiskovni agenciji in RTV Slovenija. Foto: MMC RTV SLO / Ana Jurc

Vsak človek, ki na tak položaj pride iz nepolitike, bi seveda lahko marsikaj zastavil drugače. Sam ne obžalujem ničesar in ocenjujem, da smo z ekipo dobro delali.

dr. Vasko Simoniti o svojem mandatu
Majda Širca Ravnikar in Vasko Simoniti
Širčeva je v svoji predstavitvi med drugim napovedala spremembe na področju kinematografije, iskanje rešitev na področju izdajanja knjig, digitalizacijo arhivskih gradiv in podporo ljubiteljski kulturi. Foto: MMC RTV SLO / A. J.
Majda Širca Ravnikar in Vasko Simoniti
Med prioritetami za iztekajoče se leto je nova ministrica omenila predvsem naloge, vezane na določene investicije, na kulturni tolar in na novoustanovljeno agencijo za knjigo. Foto: MMC RTV SLO / Ana Jurc
Pogovor z Majdo Širca Ravnikar

Nova ministrica je ocenila, da jo za naslednja štiri leta na področju kulture čakajo "dobri nastavki", mandat svojega predhodnika pa označila s komentarjem, da se je Vasko Simoniti gotovo "trudil" in da mu je zagotovo marsikje uspelo, vseeno pa mu gre očitati "premalo dialoga z uporabniki".

Prepričana je tudi, da je njen predhodnik "na ministrstvo stopil v manj spolzkem času, kot je današnji; ne samo zato, ker je bila gospodarska situacija v Sloveniji takrat čas debelih, zdaj pa smo v obdobju suhih krav." Širčeva priznava, da se recesije, ki bo gotovo vplivala tudi na kulturo, boji.

Ledeno ozračje na Maistrovi
Vasko Simoniti meni, da ministrstvo pušča "v dobri kondiciji", obenem pa poudaril, da noče, da bi se v prihodnosti "iskal alibi v situaciji", v kakršni je delal on. Če je kdo dvomil, da odnosi med zdaj že nekdanjim ministrom in njegovo naslednico le niso tako topli, je dobil odgovor s Simonitijevo repliko na novinarsko vprašanje, ali se mu zdi, da je Majda Širca dovolj strpna za kulturno ministrico. "Hudo mi je, da gospa Širca ne loči svobode govora od prostaškega in sovražnega govora. Za kulturno ministrico se mi to ne zdi preveč kulturno." "Minister me - in ne prvič - pušča brez besed," je bil odziv Širčeve. "Sama kulturni resor razumem kot prostor kritičnega, odprtega dialoga, ki bo v korist delujočim na področju kulture."

Kaj pa Blejski otok?
Nekdanjega ministra so zaprosili tudi za komentar na tožbo zaradi odtujitve državnega premoženja brez privolitve parlamenta (šlo je za Blejski otok), ki jo je proti njemu vložil tednik Mladina. Sam pravi, da uradnih dokumentov o tem ni bral, da pa gre po njegovem za osebni napad nanj in na RKC. Širčeva je po drugi strani prepričana, da je pritožbo treba natančno preučiti s pravnega vidika, saj gre "tudi v simbolnem pomenu za zelo pomemben objekt".

Ostale kadrovske spremembe
Na vprašanje, koga namerava povabiti v svojo ekipo, je najprej izrazila veselje, da se je Stojan Pelko, sicer magister filozofije in doktor socioloških znanosti, "široko razgledan in izobražen poznavalec področja kulture", odločil prevzeti funkcijo državnega sekretarja. O novih kadrih znotraj kabineta pa se bosta odločala v prihodnje, "kolikor je sploh manevrskega prostora, ker jih je ministrstvo v zadnjih dnevih kar veliko zaposlilo".

Kdo je nova ministrica za kulturo?
Majda Širca, rojena 20. aprila 1953, je univerzitetna diplomirana umetnostna zgodovinarka. Preizkusila se je na številnih področjih: kot publicistka, novinarka, urednica oddaj o kulturi, kulturno-informativnega programa in umetniškega dokumentarnega programa TV Slovenija. V politiki ni novo ime, tudi resor, ki ga bo vodila, ji ni neznanka, saj je na Maistrovi že opravljala delo državne sekretarke (v letih 1997-2000, torej v času ministrovanja Jožefa Školča). V zadnjih dveh mandatih je bila poslanka državnega zbora iz vrst LDS-a, iz katerega pa je izstopila in nadaljevala v novoustanovljeni poslanski skupini Zares. Letos je na tej listi uspešno kandidirala na državnozborskih volitvah.

Napisala je številna knjižna in revialna besedila s področja filma, avdiovizualne kulture in humanistike ter ustvarila več kot šestdeset dokumentarnih televizijskih oddaj Povečava. Je dobitnica mnogih nagrad in priznanj za umetniške dosežke v elektronskem mediju.

"Brez zvokov, brez slik, brez podob, brez konceptov, brez giba, brez poročil, ki jih omogoča kultura, in predvsem brez emocij nas enostavno ni," je prepričana nova ministrica. To je, kot je poudarila že na zaslišanju pred pristojnim parlamentarnim odborom, tudi temeljni razlog, zaradi katerega se je odločila prevzeti resor, ki bo v letu 2009 razpolagal z dobrimi 183 milijoni evrov proračunskih sredstev.

A. J.

Vsak človek, ki na tak položaj pride iz nepolitike, bi seveda lahko marsikaj zastavil drugače. Sam ne obžalujem ničesar in ocenjujem, da smo z ekipo dobro delali.

dr. Vasko Simoniti o svojem mandatu
Pogovor z Majdo Širca Ravnikar