Megalitski observatorij Kokino, starodavna priča poseljenosti območja, kjer leži današnja Makedonija. Foto: Ljupco Ilievski
Megalitski observatorij Kokino, starodavna priča poseljenosti območja, kjer leži današnja Makedonija. Foto: Ljupco Ilievski
Ohrid, eden najsijajnejših makedonskih draguljev. Foto: MMC RTV SLO

S temi besedami se je znani makedonski režiser Milčo Mančevski odzval na grške obtožbe, češ da je v promocijskem spotu Macedonia - Timeless uporabil artefakte, ki pripadajo Grčiji. V pisnem odzivu producentske hiše Senki Film je med drugim zapisano, da so bili vsi artefakti, prikazani v spotu, odkriti na območju Republike Makedonije in da pričajo o civilizacijah, ki so na tem območju vladale v minulih tisočletjih.

"Spot je plod dolgoročnih raziskovanj in intenzivnega dela. Ustvarjen je bil zemljevid Republike Makedonije z vrisanimi lokacijami, kjer so določene artefakte izkopali, skupaj s fotografijami in opisom teh najdišč. V izogib vsakršnim nesporazumom so ti zemljevidi dostopni na spletu. Ta dejstva so bila predstavljena makedonski in tuji javnosti ob promociji spota pred dvema mesecema. Ni jasno torej, ali so grške obtožbe posledica nepoznavanja ali pa so tendenciozne," je sporočilo producentov povzela makedonska tiskovna agencija MIA.

Mešani odzivi na spot tudi v domovini
Spot, v katerem scenarist, režiser in pisatelj Milčo Mančevski - znan predvsem po režiji odmevnega celovečernega filma Pred dežjem, posnetega po lastnem scenariju, ki je bil nominiran tudi za oskarja - svetu prek zanjo značilnih artefaktov, lokacij in dejavnosti predstavlja Makedonijo, so med drugim predvajali na ameriški televizijski mreži CNN.

V Makedoniji je spot naletel na mešane odzive. Kritiki so avtorju očitali visoke proizvodne stroške, nekateri celo plagiat osnovne zamisli, po kateri se Makedonija predstavlja skozi listanje knjige pravljic. Mančevski, od leta 2007 tudi ambasador makedonske kulture v ZDA, je vse očitke v izjavah za različne medije ostro zavrnil.

C. R.