Mariborski župan Franc Kangler je zagotovil, da bodo sredstva izplačali do konca letošnjega leta. Foto: MMC RTV SLO
Mariborski župan Franc Kangler je zagotovil, da bodo sredstva izplačali do konca letošnjega leta. Foto: MMC RTV SLO
Mariborska občina še ni plačala niti mariborski Drami

SNG Drama Maribor prejme za najpomembnejši gledališki dogodek v državi, ki je letos potekal med 14. in 23. oktobrom, sredstva od države, občine in sponzorjev. Da ne bi bilo mednarodnega škandala, kot se je izrazil direktor Danilo Roškar, so najprej izplačali tuje goste, pa tudi selektorje, je za TV Dnevnik poročala Špela Kožar.
Po Roškarjevih besedah znašajo odprte postavke festivala Borštnikovega srečanja, ki jih mora zagotoviti mestna občina, 150.000 evrov. V zmagovalni predstavi Bartleby, pisar Mini teatra na primer so nagradili režiserja, oblikovalca zvoka in glavnega igralca, prav tako je gledališče moralo samo poravnati 2.000 evrov stroškov. "Smo lahko plačali stroške. Za neki manjši teater, za nekega posameznega umetnika, ki pa dejansko živi z danes na jutri, je pa to katastrofa," pojasnjuje direktor Mini teatra Robert Waltl.
Za najpomembnejši kulturni dogodek v državi - Evropsko prestolnico kulture - občina že zdaj dolguje okoli milijon in pol evrov. Kot razloge navajajo neizpolnjene obljube vlade, neuspešen razpis za evropska sredstva, zmanjšanje prilivov za 30 odstotkov. Po besedah podžupana mariborske občine Janeza Ujčiča bodo denar, ki ga obljubljajo, dobili s prodajo premoženja. "Na zadnjem mestnem svetu je bil sprejet sklep o prodaji koncesije mariborski plinarni," pravi.
Programski direktor EPK-ja Mitja Čander si želi, da bi država v sodelovanju z občino našla način, da v prvih mesecih EPK-ja omogoči normalno likvidnostno stanje.

Mariborska občina še ni plačala niti mariborski Drami