Kranjski Trainstation Squat, edini gorenjski urbani, nekomercialni in alternativni kulturni center ter produkcijski ustvarjalni prostor, je pretekli teden sporočil, da zapira svoja vrata, saj je Inšpektorat Republike Slovenije za okolje in prostor prepovedal uporabo objekta. Foto: Trainstation Squat
Kranjski Trainstation Squat, edini gorenjski urbani, nekomercialni in alternativni kulturni center ter produkcijski ustvarjalni prostor, je pretekli teden sporočil, da zapira svoja vrata, saj je Inšpektorat Republike Slovenije za okolje in prostor prepovedal uporabo objekta. Foto: Trainstation Squat
Marko Brecelj
Marko Brecelj je med drugim spomnil na veliko znižanje občinskih sredstev za izvedbo letošnjega festivala Koperground ter ocenil, da takšno podpiranje kulture pomeni njeno podiranje. Foto: BoBo

Po Brecljevih besedah je gradbena inšpektorica iz Kranja le dan po tem, ko so v zemljiško knjigo vpisali novega lastnika zemljišča, na katerem stoji Trainstation Squat, ugotovila, da prostori niso primerni za javno uporabo. V zvezi s spremembo namembnosti prostora se po njegovih besedah zatika pri občini, pri čemer bo celoten proces trajal predvidoma leto dni. Trenutni rezultat odločitve inšpektorice je, da edino še delujoče samoniklo prizorišče na območju gorenjske regije ne deluje več.

Odnos odločevalcev je tako na državni kot na lokalni ravni neprimeren in škodljiv, so prepričani v Pohorskem bataljonu, glede ukinitve kranjskega prizorišča pa opažajo, da pristojne službe uporabljajo različne vatle v primerih, ko je nosilec dejavnosti javna ustanova ali pa nevladni subjekt. Kot primer je Brecelj navedel, da prostori Centra mladih Koper še vedno nimajo uporabnega dovoljenja, a kljub temu delujejo.

Kranjska občina: Glede na lokacijo in stanje je bilo tveganje veliko
Z Mestne občine Kranj so sporočili, da so sporne prostore v Kranju uporabniki zasedali nezakonito, v primeru nesreče pa bi bila prav občina posredno ali neposredno odgovorna, zaradi česar so tudi nasprotovali sklenitvi najemne pogodbe oziroma pogodbe o brezplačni uporabi. S tem bi legalizirali obstoječe stanje in posledično prevzeli še večjo odgovornost. Kot so dodali, pa je bilo glede na lokacijo in stanje objekta tveganje zelo veliko.

"Društvu bomo pomagali pri reševanju prostorske problematike"
Kot so še sporočili, je občina društvu Subart prek javnih razpisov v letih 2014 in 2015 pomagala s sofinaciranjem programov v skupni vrednosti skoraj 22.000 evrov. Še naprej jim nameravajo nuditi vso pomoč pri izvajanju programov in pri reševanju prostorske problematike. Pri tem bodo, kot napovedujejo, preučili možnosti za ureditev statusa objekta na Železniški postaji Kranj ter pomagali iskati druge prostore za društveno dejavnost.

Brecelj je kot predstavnik Društva prijateljev zmernega napredka (DPZN) razbil "bučo razvoja in napredka Kopra". Kot je pojasnil gesto, so pet mesecev po poslani prijavi prejeli dopis koprske občine, da so za dva kulturna projekta, vredna 30.000 evrov oz. 14.000 evrov in v sklopu katerih je predvidenih okoli 250 prireditev, prejeli dvakrat po 250 evrov.

Spomnil je tudi na veliko znižanje občinskih sredstev za izvedbo letošnjega festivala Koperground ter ocenil, da takšno podpiranje kulture pomeni njeno podiranje. "To so sami biseri v nizu škodljivih in pravzaprav nevzdržnih odločitev kimoglavja, za katerim v bistvu stoji samo ena volja."