Louvre v Parizu je bil tudi leta 2023 najbolj obiskan muzej na svetu, saj se je ponašal z 8,9 milijona obiskovalcev. Foto: Reuters
Louvre v Parizu je bil tudi leta 2023 najbolj obiskan muzej na svetu, saj se je ponašal z 8,9 milijona obiskovalcev. Foto: Reuters

Pandemija covida oziroma z njo povezani ukrepi so povzročili strm padec števila obiskovalcev muzejev po vsem svetu, saj so bili ti prisiljeni zapreti svoja vrata. Leta 2019, ki je bilo še zadnje celo leto pred pandemijo, so v 100 najbolj obiskanih muzejih našteli 230 milijonov obiskovalcev. Že leta 2020 pa so imeli ti muzeji samo še 54 milijonov obiskovalcev. Leta 2021 je nastopilo počasno okrevanje, saj se je število obiskovalcev povzpelo na 71 milijonov, leto pozneje pa na 141 milijonov.

Težkokategorniki Louvre, Prado in Vatikanski muzeji
Čeprav je bilo leta 2023 skupno število obiskovalcev 100 najboljših muzejev 176 milijonov, je ekskluzivna raziskava portala The Art Newspaper pokazala, da so številni največji muzeji na svetu zdaj blizu svojega števila obiskovalcev iz leta 2019. Pariški Louvre je znova najbolj obiskan muzej na svetu, saj so glede na raziskavo našteli 8,9 milijona obiskovalcev, kar je le osem odstotkov manj kot leta 2019. Britanski muzej v Londonu je imel lani 5,8 milijona obiskovalcev (sedem odstotkov manj kot leta 2019), Prado v Madridu 3,3 milijona (pet odstotkov manj) in Vatikanski muzeji v Rimu 6,8 milijona (dva odstotka manj).

Sorodna novica MMC na največji Vermeerjevi razstavi doslej: med 27 slikami mojstra intime

Leta 2023 so v amsterdamskem Rijksmuseumu našteli 2,7 milijona obiskovalcev, kar je enako kot leta 2019. Velja omeniti, da je bila lani v tem muzeju na ogled nadvse uspešna razstava del Johannesa Vermeerja, ki je pritegnila 654.000 obiskovalcev.

Nekateri večji svetovni muzeji so lani našteli celo več obiskovalcev kot pred pandemijo. V pariškem Musée d'Orsayu se je denimo glede na leto 2019 obisk povečal za šest odstotkov (3,9 milijona obiskovalcev), Galeriji Uffizi v Firencah pa za 15 odstotkov (na 2,7 milijona obiskovalcev). Tako za to pariško kot firenško ustanovo sta ti številki obiskovalcev rekordni.

Novejše muzejske ustanove žanjejo uspehe
Pred kratkim odprti muzeji, kot so Louvre Abu Dabi, hongkonški M+ in Nasjonalmuseet v Oslu, se ponašajo z dobrim obiskom. Omenjeni muzej v norveški prestolnici je zdaj celo najbolj priljubljen skandinavski muzej umetnosti. Londonska Narodna galerija portretov in otroški muzej Young V&A v Londonu imata po ponovnem odprtju rekordno število obiskovalcev.

Ponekod v Veliki Britaniji še niso zares okrevali
Vendarle pa se nekatere muzejske ustanove še vedno trudijo privabiti enako število obiskovalcev kot pred pandemijo. Londonska Narodna galerija je imela največji absolutni padec števila obiskovalcev med vsemi muzeji v tej raziskavi. Lani so našteli 3,1 milijona obiskovalcev, kar je 2,9 milijona manj kot leta 2019, pri čemer gre torej za kar 48-odstotni padec števila obiskovalcev. A velja omeniti, da je bilo eno muzejsko krilo zaprto vse leto 2023, kar je zmanjšalo galerijski prostor in število vhodov. Glede na napovedi bodo ta del muzeja znova odprli prihodnje leto.

Tudi Tate Britain in Tate Liverpool sta imela precej manj obiska kot leta 2019, saj so v obeh ustanovah doživeli padec obiska za kar 40 odstotkov, in sicer z 1,1 milijona na 399.000 v letu 2023. Vendar velja znova dodati, da je Tate Liverpool zaprt od oktobra, številne galerije v Tate Britainu pa so bile del leta zaprte zaradi velikega vnovičnega obiska. "Tate Britain je bil na 87 odstotkih svojega povprečja pred pandemijo, Tate Liverpool pa na 73 odstotkih v obdobjih leta 2023, ko sta bila oba popolnoma odprta," je sporočil njihov predstavnik.

Okrevanje Tate Moderna je bilo bolj kot ne mlačno, saj so lani našteli 4,7 milijona obiskovalcev, kar je 22 odstotkov manj kot leta 2019. Tudi v londonskem muzeju Victoria in Albert so leta 2023 našteli 3,1 milijona obiskovalcev, kar pa je 21 odstotkov manj kot leta 2019.

Slovenski muzeji in galerije leta 2022 z 2,2 milijona obiskovalcev
Letna raziskava portala Art Newspaperja je najobsežnejša svetovna študija števila obiskovalcev muzejev. Izvedli so jo februarja letos po elektronski pošti in telefonu ter upošteva podatke, ki jih za preteklo koledarsko leto sporočijo ustanove same. V Sloveniji za zdaj razpolagamo s podatki za leto 2022. V muzejih in galerijah so takrat pripravili 1005 razstav, od tega 786 občasnih in 219 stalnih, ki jih je obiskalo 2,2 milijona ljudi, je sporočil Statistični urad RS (Surs).