Na vrhuncu politične moči je Napoleon obvladoval večino kontinetalnega dela Evrope, a le slovenski narod je njegovo nadvlado ohranil v lepem spominu. Foto: Mestni muzej Ljubljana
Na vrhuncu politične moči je Napoleon obvladoval večino kontinetalnega dela Evrope, a le slovenski narod je njegovo nadvlado ohranil v lepem spominu. Foto: Mestni muzej Ljubljana
Jacques-Louis David, Napoleon na prelazu St. Bernard (1801) - Musée national du château de Malmaison - R.M.N.
Z Napoleonom je slovenščina prvič postala učni jezik v šolah in obenem jezik, ki so ga uporabljali v uradih. Tudi zato so Slovenci Napoleona ohranili v lepem spominu. Foto: Musée national du château de Malmaison - R.M.N.
Friedrich von Amerling: Franc I.
Na strani poražencev je mirovno pogodbo iz Schönbrunna podpisal Franc II. S podpisom je izgubil naziv cesarja Svetega rimskega cesarstva nemške narodnosti, ki je tako tudi dokončno propadlo, Franc pa je bil v nadaljevanju le še Franc I., avstrijski cesar.

Nekaj dni pred odprtjem velike razstave Napoleon rezhe Iliria vstan v Mestnem muzeju so predstavili kulturni program, ki bo v naslednjih mesecih zaznamoval ustanovitev Ilirskih provinc, o kateri je bilo odločeno z mirovno pogodbo iz Schönbrunna. Pogodba, ki so jo podpisali 14. oktobra 1809, je zapečatila avstrijski poraz proti napoleonski Franciji in Avstrija je morala sprejeti težke pogoje, med katerimi je bil tudi odstop mnogo ozemelj in pristanek na omejitev avstrijske vojske na 150.000 mož; zadnjega določila se Avstrija sicer nikoli ni držala.

Pogodba iz Schönbrunna prvič pri nas
Ravno temeljni ustanovitveni akt Ilirskih provinc (1809-1814), ki je bil sprejet v Schönbrunnu, bo eden izmed temeljev razstave v Mestnem muzeju, ki bo na ogled od 11. maja in katere avtorica je Irena Žmuc. Žmučeva je napovedala, da bo razstava oživila čas francoske nadvlade na Slovenskem, pomembna pa je tudi zato, ker je posebej za to priložnost eksponate posodilo kar okoli 50 slovenskih in francoskih ustanov in posameznikov. Povsem prvič bo pri nas na ogled postavljena tudi mirovna pogodba iz Schönbrunna, ki jo hrani arhiv francoskega ministrstva za zunanje zadeve. Razstavo bodo naslednje leto prenesli še v Pariz.

O Napoleonu in njemu posvečenem spomeniku
Jeseni, natančneje 15. oktobra, bodo odprli še eno veliko razstavo. Pod naslovom Pod Napoleonovim orlom, 200-letnica Ilirskih provinc bodo v prostorih Narodnega muzeja Slovenije na Metelkovi postavili razstavo, ki jo bodo leta 2010 prenesli tudi v Vojni muzej v Parizu. Na začetku okotbra pa bodo v Arhitekturnem muzeju Ljubljana odprli tudi razstavo 80 let Plečnikovega spomenika Napoleonu, na kateri bo predstavljenih nekaj ključnih risb in načrtov za spomenik in ureditev njegove okolice.

Lipa premierjev Slovenije in Francije
Spomenik bo v središču pozornosti tudi že prihodnji teden, ko bo Slovenijo ob priložnosti obletnice Ilirskih provinc obiskal francoski premier Francois Fillon. Fillon bo skupaj s slovenskim predsednikom vlade Borutom Pahorjem na Trgu francoske revolucije simbolno zasadil lipo. Dogodki ob 200-letnici ustanovitve Ilirskih provinc naj bi tudi sicer bili pomenljivi v kontekstu aktualnega političnega položaja. Kot je povedala ministrica za kulturo Majda Širca, je obeleženje jubileja priložnost za srečanje dveh držav s skupnim delčkom zgodovine in obenem priložnost za medsebojno spoznavanje dveh kultur.

Prav tako 11. maja se bo začel francosko-slovenski kolokvij z naslovom Evropa in nacionalne identitete: Od Napoleona do Evropske unije. Po besedah predsednice Nacionalnega organizacijskega odbora za praznovanje 200-letnice Ilirskih provinc in direktorice Urada vlade RS za komuniciranje Veronike Stabej bo kolokvij eden izmed osrednjih jubilejnih dogodkov, odprla ga bosta premierja obeh držav, potekal pa bo v Narodni galeriji, Mestni hiši in dvorani TR3. Stabejeva pa je opozorila še na posebno izdajo dvojezične publikacije Uradni časopis (Telegraphe Officiel), ki povzema onlikovno podobo nekdanjega glasila Ilirskih provinc, jubileju pa bo posvečena tudi posebna spletna stran, ki jo odpirajo na vladnem uradu za komuniciranje.

P. B.