Leta 1993 se je skupina umetnikov in aktivistov odločila, da
Leta 1993 se je skupina umetnikov in aktivistov odločila, da "zaskvota" nekdanje vojašnice JLA. Foto: BoBo
Metelkovski utrip je v zadnjih letih postal prava turistična atrakcija Ljubljane. Foto: BoBo

Galerija Alkatraz, kjer bodo odprli skupinski projekt Mozaik ustvarjalne Metelkove, se bo praznovanju pridružila z delavnico Pobarvajmo stolp ter odprtji razstav, kot sta skupinska Alkatreš, Sleep of Reason Damijana Kracine in Vladimirja Lebna, ki se povezujejo v skupinski projekt Mozaik ustvarjalne Metelkove (MzUM).

V Channel Zeru oziroma galeriji Ch0 bodo v sodelovanju z Galerijo Alkatraz odprli najmanjšo razstavo v sklopu praznovanja - kiparsko inštalacijo Jake Miheliča in sodelavcev Stolp. Za glasbo bodo v Channel Zeru v sklopu prve evropske turneje z naslovom European Exhumation poskrbeli Mitochondrion, Ritual Necromancy in Auroch.

V Gromki pripravljajo predstavo Žige Čemernika Gospod predsednik in koncert Janeza Škofa, ki bo izvajal "muziko na poezijo pokojnega Daneta Zajca".

V Menzi pri Koritu bo obletnico zaznamoval lyonski glasbenik Nak, ki igra in poje v raznih zasedbah, kot sta indie-punk bend Sport in postmetal četverica Nerv.

V Jalli Jalli bo nastopil ljubljanski hard rock in blues bend Boobjail, v Monoklu pa bo vizualna umetnica Petra Hrovatin pripravila 3D avdiovizualno popotovanje Kluba Monokel skozi čas. Na letnem vrtu Gale hale bo ob glasbeni spremljavi Shekuze potekalo tekmovanje v namiznem nogometu.

Vojašnice, nekoč v lasti JLA, so bile zapuščene po umiku vojske in razglasitvi slovenske neodvisnosti leta 1991. Leta 1993 se je skupina umetnikov in aktivistov odločila, da jih "zaskvota".