Drugo
Za zasedo prostorov vojašnice nekdanje avstro-ogrske in pozneje jugoslovanske vojske na Metelkovi septembra leta 1993 je zaslužna t. i. Mreža za Metelkovo, neformalno združenje vseh, ki so jih zanimali prostori nekdanje vojašnice. Foto: BoBo
Metelkova je vzpostavila avtonomne strukture delovanja, alternativno umetniško in glasbeno produkcijo ter prostor, znotraj katerega se lahko kolektivno premišljuje o drugačnih družbenih odnosih brez izkoriščanja. Foto: BoBo
Pročelja stavb krasijo umetniške instalacije. Foto: BoBo

Dodaj v

Metelkova, ta "edinstven prostorski in socialni eksperiment", vztraja že 25 let

Za njen nastanek je bila ključna Mreža za Metelkovo
7. september 2018 ob 16:37
Ljubljana - MMC RTV SLO, STA

AKC Metelkova je v četrt stoletja od nastanka postala eden najbolj edinstvenih in samosvojih ljubljanskih prostorov, obenem pa tudi ena najbolj prepoznavnih alternativnih četrti v Evropi. V tem času je vzpostavila avtonomne strukture delovanja, alternativno umetniško in glasbeno produkcijo in prostor za kolektivno premišljevanje alternative obstoječim družbenim odnosom.

Do ponedeljka metelkovci pripravljajo pestro dogajanje ob praznovanju petindvajsetih let od nastanka te avtonomne kulturne cone.

Dolga pot od zasede prostorov leta 1993
Njena uporabnica Jadranka Plut je ob obletnici zapisala, da se je Metelkova v vseh teh letih od zasede prostorov leta 1993, ki so predstavljali "zaščito nekdanje vojašnice pred samovoljo mestnih oblasti", sčasoma razvila v "edinstven prostorski in socialni eksperiment, katerega pomen je davno prerasel mestne ali državne okvire".

Zasedo prostorov vojašnice nekdanje avstro-ogrske in pozneje jugoslovanske vojske na Metelkovi septembra leta 1993 so izpeljali v Mreži za Metelkovo, neformalnem združenju vseh, ki so jih zanimali prostori nekdanje vojašnice. Mesto in država sta se namreč prerekala o lastništvu teh prostorov, naselili pa so se, ko je mesto naznanilo, da nameravajo nekatere dele vojašnice rušiti. Med člani mreže so bili tako uveljavljeni kulturniki kot tudi njihovi perspektivni kolegi, ki so želeli prostore pridobiti in jih nameniti kulturnim vsebinam.

Lastni načini participacije
"Metelkova mesto je živa skupnost, katere konstitutiven del so tudi številne kontradikcije, iz katerih izhajajo tako težave kot prednosti. AKC Metelkova mesto se z njimi ves čas spopada, toda velikokrat se ji, včasih neupravičeno, kdaj pa tudi upravičeno, očita, da se prepočasi odziva na notranje in zunanje potrebe. Toda treba se je zavedati, da je AKC Metelkova mesto razvila lastne načine participacije. Tukaj govorimo o horizontalnem načinu odločanja o skupnih izzivih, težavah, ki jih poskuša osmišljati in jih tudi udejanjati. Ta proces ni hipen. Potrebuje čas in ne pristaja na oblastne prakse upravljanja s prostorom," je ob obletnici še povedala Jadranka Plut.

Tudi turistična točka Ljubljane
Danes, po skoraj treh desetletjih, lahko na Metelkovi videvamo tudi skupine radovednih turistov, ki si želijo ogledati ta živi organizem alternativne kulture, katerega zaščitni znak so tudi same zgradbe, na katerih so postavljene umetnine številnih umetnikov in zidne poslikave.

Nekaj zadnjih let so dnevi okrog obletnice namenjeni predstavitvi produkcije metelkovcev. Dogajanje so uvedli že v četrtek s preddogodkom, na katerem so spregovorili o četrt stoletja vztrajnosti metelkovcev.

Hrana, ne ogenj
Danes pripravljajo srečanje Hrana, ne ogenj!, v sklopu katerega bodo pred kratkim pogorelim klubom Jalla Jalla od 15. ure stregli topel obrok. V Infoshopu bo ob 17. uri sledil pogovor ob obletnici, zvečer ob 19. uri pa bo po AKC-ju Metelkova mesto krenila povorka.

Zvečer bo ekipa Bojlerja z maratonskim deveturnim programom naredila glasbeno uverturo v novo sezono, za plesne ritme pa bo v sklopu Elektrolize poskrbel ameriški glasbenik, ki se podpisuje kot Detroit In Effect. Za literarni del, ki prehaja tudi v druge zvrsti, bodo v petek in nedeljo poskrbeli pri Ignoru, ob 22. uri se obeta tudi ognjeni spektakel, tako nocoj kot v soboto pa bo pestro v klubih Tiffany in Monokel.

Vrača se popravljalnica
V prihodnjih dneh bodo Metelkovo zajeli še projekcija dokumentarca Slave to the Grind v režiji Douga Browna, nastop hipnotičnega, psihedeličnega francoskega dua An Eagle In Your Mind v Gala hali, Meta karaoke v Menzi pri koritu in nedeljsko popoldansko obletniško druženje na vrtu Gala hale, ob katerem bo prav tako v Menzi pri koritu zaživela popravljalnica Repair Caffe.

Praznovanje četrt stoletja obstoja Metelkove bo vrhunec dočakalo v ponedeljek s celodnevnim dogodkom Mareta Kovačiča v stavbi Pešci, zvečer pa bodo v Galeriji Alkatraz in Galeriji CHO odprli pregledno razstavo Uroša Weinbergerja. Vrata bodo na ta dan odprli tudi metelkovski ateljeji.

N. Š.
Prijavi napako
Komentarji
pista
# 07.09.2018 ob 18:17
Zakaj pa Roga ne uspejo podreti? Ali imajo tudi oni svojo vardo ali kaj jim preprečuje rušenje?
dharma
# 07.09.2018 ob 18:42
Malo ste pretiravali z naslovom...ker ni popolnoma nič edinstvenega. Gre za neko kulturno alternativni prostor, kakršnega najdeš povsod po Evropi.
Fonz
# 07.09.2018 ob 20:20
Mogoče pa smo nekateri tukaj vsak dan in vsako noč. In smo bili tukaj preden so kvazi umetniki zavzeli prostore. Mogoče vemo, da v teh prostorih ni nič edinstvenega. So zbirališče narkomanov in lenob, ki mislijo, da smo jim ostali nekaj dolžni, ker so oni nad nami. Imajo se za neke intelektualce, ko pa se z njimi želiš lepo pogovoriti, ugotoviš, da ne vejo kaj govorijo. Nametati 5 tujk v stavek te še ne naredi za itelektualca. Mogoče ti zagovorniki človekovih pravic naše pravice kršijo dnevno. Kako bi se pa vi počutili, če bi imeli pod spalnicami nekajkrat tedensko razgrajanje do šestih, sedmih zjutraj in bi potem morali v službo. In ne pametovati, da naj se izselimo, kot rečeno, smo bili tukaj pred njimi.

Je kdo spregovoril, ko so Rogovci iz svojih prostorov vrgli migrante? Najprej so jih izkoristili, se postavljali za človekoljube, ko pa so jim postali nevarni in želeli več, so jih izgnali, kljub temu, da naj bi bili prostori namenjeni nam vsem... tudi o nočnem prepiru ob izgonu, pri katerem je posredovala policija, ni nihče poročal, pa o nočnih stražah, ki so sledile, kljub temu, da je ta prostor “od vseh”. Navsezadnje, so Rog zasedli “umetniki”, ki jih uporabniki Metelkove niso želeli pri sebi, čeprav so to baje prostori za vse.

Tako, da nehajte se slepiti, da se v teh prostorih dogaja kar koli družbeno koristnega, ker se pač ne. In verjemite mi, stanovalci si res si želimo, da tega ne bi vedeli iz prve roke.
Fonz
# 08.09.2018 ob 07:55
@lingam

Mogoče pa se med tistimi, ki zaradi nočnega udejstovavnja “umetnikov” ne spimo, nahajajo tudi prekarni delavci. Torej kje je kultura v tem, da za svoje delo niso dostojno plačani, poleg tega pa še ne dobijo zasluženega počitka, ker jim rulja celo noč tuli pod okni in nabija glasbo, ki ni alternativna, kljub temu, da se hvalijo prav s tem.

Poleg tega, vse skupaj nima nobene povezave s starostjo, temveč s spoštovanjem, ki ga lenuharji v skovtih nimajo do nikogar, celo zagrizene levičarje so zmožni obrniti proti njihovim levičarskim, ki to sploh niso, bedarijam.
Petra Velika
# 07.09.2018 ob 23:22
@Spela55 In če je državno je naše ...

O, sveta preproščina! Torej so tudi vsa državna in občinska stanovanja "enostavno naša".

Zakaj bi sploh kdorkoli varčeval in si potem kupil stanovanje? Raje enostavno zasesti "naše", ker je potemtakem tudi moje!
protimm.c
# 07.09.2018 ob 19:52
ljudje so se takrat zbrali, stopili skupaj in vztrajali. vi danes pa se skrivate za nicki in pametujete po tipkovnici. taprvi se ne sekirajo za mnenja tadrugih
povzetek
# 08.09.2018 ob 00:03
Tako, za vse nevedneže pod tem člankom povem, da je bil umik JNA iz centrov mest generalna strategija tako JNA kot CK in jugoslovanske vlade konec 80-ih let. Čisto slučajno je bilo določeno, da bo vojašnica na Metelkova namenjena kulturi. Z vsem zavedanjem, da, tako kot tudi še danes, primanjkujejo prostori za ustvarjanje; ateljeji, gledališki in koncertni prostori, prostori za ljubiteljske delavnice, prostori za sedeže društev itd, itd. Metelkova mesto je vse to in še več že vsa ta leta. In prav zato razumem nekatere, da mislijo, da gre pri Metelkovi za komunistično zaroto. In hkrati verjamem da prav ti niso še nikoli bili ne na vladni, ne na nevladni strani Metelkove.
sm0ve
# 07.09.2018 ob 21:39
Ta eksperiment je že zdavnaj propadel. Nima smisla nadaljevati.
spela55
# 07.09.2018 ob 19:24
Neverjetno, najbrž nikoli bili tam, pa vsi pametni kaj tam dogaja. In če je državno je naše in nihče vam ne prepoveduje, da greste tja. Če nočete je pa to izključno vaš problem.
Alchemist
# 07.09.2018 ob 16:59
Vse najboljše draga Metelkova. Še na novih 25 let. :)
ice queen
# 08.09.2018 ob 09:10
Po spletu okoliscin sem nek vecer pristala na Metelkovi. Ce je alternativa to, da se tam zbira en kup pijanih in drogiranih ljudi, ki v razpadenih in umazanih prostorih razpravlja o nepravicnem svetu, potem nam gre res slabo. Samooklicani intelektualci, ki tulijo v en glas vsi drugacni, vsi enakopravni. Potem pa me napadajo, ker sem v njihov prostor prisla v petkah in obleki. Pod pretvezo umetnosti in kulture pa ljudje tja hodijo zaradi poceni pijace in dostopnosti droge na vsakem vogalu
slovannn
# 07.09.2018 ob 18:26
Pista
Očitno je v Rogu, droga Varda, tam policija ne sme priti, kaj šele, da bi se rušilo. Država v državi levih aktivistov. To je očizno marksistična zakonodaja.
etz chayim
# 07.09.2018 ob 22:19
Kultura deluje v spoštovanju dela in v obnašanju do dela.
samo.hladnik
# 07.09.2018 ob 17:27
@Alchemist
lastninska pravica je najbolj absolutna pravica v pravu, še od časov rimskega prava dalje.

Razen v komunizmu (kjer nekateri na Metelkovi mentalno ste) glede lastninke pravice v pravu ni ničesar relativnega, ampak je vse jasno.

Tuje lastnine ne smeš kar zasesti in je. ker je vpisana v zemljiško knjigo, ne moreš nikoli priposestvovati.

Kar je v lasti občine ali države, ni nikakršna skupna lastnina, ki bi si jo lahko vsakdo kratkomalo vzel. To so zgolj marksistične floskule metelkovskih "umetnikov", ki s pravom RS nimajo nič skupnega.

In še to. Tako občina kot država morata s svojim premoženjem ravnati kot dober gospodar. Ne moreta in ne smeta pustiti, da ga kdo vzame ali protipravno zasede.

Metelkova je torej primer za državno odvetništvo, mogoče pa tudi za državno tožilstvo!
hexen
# 08.09.2018 ob 10:52
Kultura je tisto, kar Ljubljano uvršča na svetovni zemljevid, ne stadion, nakupovalna središča in poslovno stanovanjski objekti in garažne hiše. Po celem svetu je zadosti 100 milijonskih projektov, ki jih nihče ne povoha in nimajo duše. Po svetu je malo tako močnih iniciativ, ki so se razvile od spodaj navzgor in zadržale konstanten ustvarjalen moment tekom časa. Vse najboljše Metelkova in ostani večno mlada kot si!
lingam
# 08.09.2018 ob 03:14
Je pa zanimivo, kako večina starejših pozabi, da so bili tudi oni nekoč mladi!
lingam
# 08.09.2018 ob 03:11
Radoveden 07.09.2018 ob 23:35
"Če bi kot župan kaj spucal kot je to storil z vrtičkarji bi to storil s skvoterji. Spucal z bagri in policijo."

V centru Ljubljane je že "spucal" npr. podhoda pri Nami in hotelu Slon, tako da še ostaja upanje.
Kapitalistični investitorji imajo debelo kožo in še debelejše denarnice in se ne dajo kar tako!
Župan pa kar naenkrat ni več skorumpirani levičar, nje?
lingam
# 08.09.2018 ob 03:01
etz chayim 07.09.2018 ob 22:19
"Kultura deluje v spoštovanju dela in v obnašanju do dela."

In kje je pri prekarnih delavcih, pri delavcih, ki za svoje delo ne dobijo zasluženega plačila ali je plačilo sramotno nizko, spoštovanje dela?
Sorrento
# 07.09.2018 ob 17:13
Alchemist in Lophophora,

kaj če bi se "umetniki" kar tako vselili v vajini hiši, prevzeli oblast in razglasili nekakšno "avtonomno cono"? Bi potem še navijala, da se vajini hiši razglasi še celo za kulturni spomenik barbarizma?

Naj ima vsak svojo "kulturo", ampak prosim ne na moje stroške!

In naj si sami kupijo svoje nepremičnine, kjer bodo lahko kraljevali! Tudi vsi ostali državljani smo si jih morali kupiti sami.
Petra Velika
# 07.09.2018 ob 17:06
Primer propada vrednot, ki počasi vlečejo v pogubo celotno zahodno civilizacijo.
slovannn
# 07.09.2018 ob 16:54
To je poraz pravne države, nasilna prisvojitev tujega imetja. To ne deluje prav nič kulturno delovanje kvazi, namišljenih umetnikov oz. kulturnikov.
samo.hladnik
# 07.09.2018 ob 16:50
Metelkova je en velik poraz vladavine prave. Je triuf samopašnega skvoterstva in samooklicane oblasti ulice ter posilstvo pravne države.
kingeston
# 09.11.2018 ob 11:53
metelkova je za neprilagojene ljubitelje anarhizma, drog ter duševno prizadete. skratka za vse 'drugačne'.
kdor pa nima problema z ostalimi pa lahko svoje dejavnosti izvaja tudi izven te sramote...
levokrilo
# 08.09.2018 ob 09:43
Niso orehi za žabe. Ostali se raje držite Murkota in Modrijanov.
lingam
# 08.09.2018 ob 02:26
Če bi Metelkovo sprivatiziralo nekaj podjetnih "podjetnikov" in tam zgradilo (še več) nakupovalnih središč in hotelov, bi se večina komentatorjev navduševala nad njihovo uspešnostjo.
Nikogar nebi motilo, da so zasegli našo skupno lastnino(glej BTC)!
Radoveden
# 07.09.2018 ob 23:35
Obožujem komentarje na MMC. Sploh ko vam "umetnikom" kdo nalije čistega vina, recimo Fonz.

Ampak ni panike, gluhi in slepi za resnicni svet in odgovornost. Če bi kot župan kaj spucal kot je to storil z vrtičkarji bi to storil s skvoterji. Spucal z bagri in policijo.

Samo kaj ko je to levaška levnuharska zalega, pa so ko ščurki, zalezeni v vse pore te družbe
Kreon,
# 07.09.2018 ob 19:04
Obožujem komentarje na MMC.

Vedno se najde neka skupina, ki ne vidi dle od lastnega nosu in na drugi strani opozicija, ki se v svoji "legitimni" užaljenosti spusti na nivo prvih.

Naj bolj mi je pa smešno to, da se bo že v naslednji novici vse ponovilo s podobnimi akteriji, samo z obrnjenimi vlogami.

Obožujem komentarje na MMC.
KovacevaKobila
# 07.09.2018 ob 18:57
Metelkova je en velik poraz vladavine prave. Je triuf samopašnega ... in samooklicane oblasti ulice ter posilstvo pravne države.

Težko je spregledati, da je precej manj ogorčenosti nad samopašnostjo, oblastjo ulice in posilstvom pravne države, ko zamaskirani in oboroženi domoljubi ustanavljajo ‘vzporeden pravni sistem’ ...
Lophophora
# 07.09.2018 ob 17:06
Očitno bi večina komentatorjev tu najraje videla, da bi vsi živeli v predmestni hiši z brezhibno urejeno zelenico, hodili k maši ob nedeljah (ampak z obveznim ščepcem nezanimanja, ker se preveč religioznosti pač ne spodobi v današnji družbi) in se nostalgično spominjali časov, ko je svet še bil spodoben...

Živi in pusti živeti!
lingam
# 08.09.2018 ob 15:34
Fonz verjamem, da je življenje v bližini Metelkove za marsikoga hrupno in neprijetno, vendar glavno mesto države potrebuje prostore, kjer se predvsem mladi, lahko srečujejo, zabavajo in ustvarjajo.
S tem (celo s terorizmom) morajo živeti prebivalci Pariza, Madrida, ..., v čem je Ljubljana izjema?
Bi lahko spal, če bi na Metelkovi igrali "pravi umetniki", npr. Slovenska filharmonija?
S tvojo trditvijo, da glasba na Metelkovi ni alternativna se pa večina poznavalcev nebi strinjala.

Vse skupaj še kako ima povezavo s starostjo, večina tule je pač "pozabila", da so se, ko so bili mlajši, tudi oni radi družili z vrstniki in se zabavali!

Mogoče bi nam lahko zaupal, po čem sklepaš, da so obiskovalci in obiskovalke Metelkove "lenuharji" in "zagrizeni levičarji" (sklepam, da je to mišljeno pejorativno?) brez spoštovanja?
samo.hladnik
# 08.09.2018 ob 15:22
@hexen
Metelkova je simbol nekulture, je gnezdo narkomanije, kriminala, nespoštovanja pravne države, delomrznosti, postopaštva in izključevanja vseh drugačnih - ki ne sodijo v samooklican alternativni svet.
lingam
# 08.09.2018 ob 02:44
Prestolnica države članice EU (tudi) take prostore mora imeti, še posebej, če gre za "najlepše mesto na svetu"!
Metelkova je znana po celem svetu, pa če je večini komentatorjev to všeč ali ne.
HOR
# 07.09.2018 ob 18:41
@slovannn
# 07.09.2018 ob 18:26
"...Očitno je v Rogu, droga Varda, tam policija ne sme priti, kaj šele, da bi se rušilo. Država v državi levih aktivistov. To je očizno marksistična zakonodaja..."


V Rogu in Metelkovi predvsem ni "wannabe" tako ali drugače oboroženih paravojaških enot...
Alchemist
# 07.09.2018 ob 17:09
Podreti in zemljišče prodati na dražbi!

Tako bi se proračun vsaj malo saniral od stroškov teh samoproglašenih "kulturnikov" - beri delomrznežev in sanjačev, ki jih moramo slovenski davkoplačpevalci preživljati do smrti.


Potem pa podrimo še svoje domove in delovna mesta. Da, vse kar nam bo ostalo bo ena velika in sama miselna in fizična revščina. :)

Metelkova je en velik poraz vladavine prave. Je triuf samopašnega skvoterstva in samooklicane oblasti ulice ter posilstvo pravne države.


Pravo ni rigidno, ampak zelo fluidna zadeva, ki se lahko zelo različno interpretira in tudi prilagaja v času. Če je le politična volja, lahko skvoti delujejo povsem v skladu s pravom. Sklicevanje na pravo tukaj pomeni samo to, da ljudje nimajo pojma kaj točno pravo je.

To je poraz pravne države, nasilna prisvojitev tujega imetja. To ne deluje prav nič kulturno delovanje kvazi, namišljenih umetnikov oz. kulturnikov.

Glede prava beri zgoraj. Tuja lastnina ni, ker je bila občinska, torej je to lastnina nas vseh. Tudi v dogovoru z občino Metelkova deluje. Torej ni v njej ničesar tujega in še manj prisvojenega. Umetniki, ki tam delujejo pa tudi niso "kvazi", saj je veliko uveljavljenih širše. Da ta umetnost ni tako slaba, pa kaže tudi obsežna množica mladih, ki se tja zbirajo vsak dan in še posebej vsak vikend. Gre torej za kulturo, ki se zdi določeni (niti ne tako maloštevilčni) množici izjemno kvalitetna in relevantna.
Alchemist
# 07.09.2018 ob 17:01
P.s. Mislim da za tako obletnico bi bilo smiselno kompleks razglasiti za kulturni spomenik, hkrati (ker pač bistvo ni samo v stavbah in umetniških delih ampak predvsem v skupnosti in dejavnostih), tudi kot spomenik nesnovne kulturne dediščine.
Ples
# 08.09.2018 ob 00:45
Čestitke za četrt stoletja, Metelkova!

Komentarji pa ... kot da smo na podstrani Za starejše ;)
Fonz
# 07.09.2018 ob 18:36
Živi in pusti živeti? Verjetno tako, kot to kvazi umetniki pustijo stanovalcem, ki morajo živeti okoli nesnage kakršna sta Metelkova in Rog... samo pripada jim vse in pravico imajo do vsega, nikjer pa nobene odgovornosti in spoštovanja od okolja v katerega so se nelegalno naselili.

Mimogrede dragi novinarji RTV naj vas opomnim, da imate na svoji lastni strani navedena Poklicna merila in načela novinarske etike, svetujem vam da si jih preberete, predvsem dele o nepristranskosti in preverjanju dejstev in enkrat za spremembo napišite o svojih umetnikih članek, ki bo resničen in ne poln nekih nebuloz.
lingam
# 08.09.2018 ob 02:31
dego47 07.09.2018 ob 17:18
"Kaj je tukaj kulturnega,droga,pijančevanje?Na Metelkovo na metadon.Pijančevanje je vsaj v naši domeni."

V kulturnem, "elitnem" parlamentu kokain, na "plebejski" Metelkovi pa metadon.
apache666
# 07.09.2018 ob 17:16
Edina svetla tocka ljubljane. Srecno se naprej
Kazalo