Drugo
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 2.5 od 28 glasov Ocenite to novico!
Metelkova je vzpostavila avtonomne strukture delovanja, alternativno umetniško in glasbeno produkcijo ter prostor, znotraj katerega se lahko kolektivno premišljuje o drugačnih družbenih odnosih brez izkoriščanja. Foto: BoBo
Njenim ustvarjalcem, čeprav ateljejev primanjkuje, Metelkova omogoča, da tamkajšnja umetnosti ni podvržena komercializaciji in nareku kulturnega trga. Foto: BoBo

Dodaj v

Skoraj četrt stoletja Metelkove, alternativne ustvarjalne skupnosti

Od klubske do rokodelske in umetniške produkcije
8. september 2017 ob 13:45
Ljubljana - MMC RTV SLO, STA

Avtonomni kulturni center Metelkova mesto bo konec tedna 24. obletnico zasedbe praznoval s koncerti, predstavami, razpravami, razstavami, tržnico in drugimi dogodki.

Z njimi želi sporočiti, da Metelkova ostaja "zavezana neodvisni samoorganizirani produkciji, principom avtonomije in gradnji skupnosti, kjer je mogoča imaginacija drugačnih družbenih odnosov".

V skoraj četrt stoletja obstoja je Metelkova vzpostavila avtonomne strukture delovanja, alternativno umetniško in glasbeno produkcijo ter prostor, znotraj katerega se lahko družno premišljuje o alternativi obstoječim družbenim odnosom in izkoriščanju, so pred tokratnim dogajanjem, ki bo zgoščeno od danes do nedelje, sporočili iz avtonomnega kulturnega centra.

Branik drugačnih družbenih odnosov
Pred praznovanjem obletnice zasedbe prazne vojašnice v središču mesta so uporabniki in uporabnice Metelkove na nedavni novinarski konferenci izpostavili pomen teh prostorov v mestu in družbi. Jadranka Plut iz KUD Mreže je poudarila, da Metelkova ni prostor, ki bi ga bilo treba šele napolniti z vsebino, ampak predvsem skupnost, ki vsa ta leta brani drugačne družbene odnose, tako kot vsi avtonomni prostori. Prav skupnost pa je Metelkovo tudi ohranjala, kljub številnim vdorom inšpekcij, policije in "ostalih procesov gentrifikacije in turistifikacije, ki se dogajajo znotraj Ljubljane".

Matjaž Levak iz A-Infoshopa je opomnil, da Metelkova ni edini avtonomni prostor v mestu in širše ter da redno solidarizira z Indejem, Argom, Sokolcem, Rogom in preostalimi skvoti, ki jih napada držav in kapital. "Pomembno je poudariti, da skvoti niso mladinski centri, čeprav se mladi tukaj dobro počutijo, niti niso del kreativne industrije, čeprav so polni kreativnosti," je dodal.

Ohranja jo entuziazem
Metelkovski umetnik Tomaž Furlan je opozoril, da je Metelkova skupnost različnih praks in mesto ustvarjalnega delovanja, od klubske do rokodelske in umetniške produkcije. Njenim ustvarjalcem, čeprav ateljejev primanjkuje, po njegovih besedah omogoča, da tamkajšnje umetnosti ni treba podvreči komercializaciji in principom kulturnega trga. Jasna Babič iz Kluba Gromka pa je poudarila, da Metelkova obstaja tudi zaradi velikega entuziazma ljudi, ki jo ustvarjajo, saj jih veliko dela prostovoljno, medtem ko hodijo v službo.

Obletnico zasedbe prostorov nekdanje avstro-ogrske in kasneje jugoslovanske vojske (t. i. Belgijska kasarna) zadnja leta izrabijo za to, da predstavijo lastno produkcijo. Obiskovalci si bodo tako lahko, denimo, ogledali pregledno razstavo Boštjana Novaka Struktura pravih proporcev, prisluhnili različnim zasedbam in didžejem, si na alternativni tržnici izmenjali različne stvari ali pa prisluhnili javni diskusiji Konflikti in avtonomni prostori: motor ali ovira?

A. K.
Prijavi napako
Komentarji
Sibid
# 08.09.2017 ob 14:59
Račune že izdajajo?
sempetrc
# 08.09.2017 ob 17:24
Koliko denarja so že dobili iz proračuna?
cesar1
# 08.09.2017 ob 14:57
Kdo financira Metelkovo? S svojo umetniško dejavnostjo se ne morejo. Jim Jankovič dovoli to? Še več "umetnikov" bo verjetno prišlo po ponovni balkanski poti...! Seveda imamo dovolj denarja, da jim omogočimo lagodno življenje. Za tiste ki so izgubili službe pri napihnjenih državnih podjetjih, pa se nihče ne briga! Kvazi menedžerji, pa potapljajo firme brez, da bi kdo od njih zato odgovarjal. Italijanski mafijci so pravi vajenci v primerjavi s slovenskimi. Nismo daleč od obračunavanja med zgoraj omenjenimi tolpami.
Uroš_Resnik
# 08.09.2017 ob 17:25
Zelo preprost test, ki bo potrdil moje navedbe in obenem pričal o "odprtosti" ter sprejemanju vseh v tej "avtonomni coni":
Stori ga lahko vsak, priporočam, da ga nekdo snema in kasneje objavi na yt, vsekakor ne bi bilo slabo, če o svoji nameri prej obvesti za varnost državljanov zadolžene organe-policijo.
Sprehodite se skozi Metelkovo z Slovensko zastavo.
Uroš_Resnik
# 08.09.2017 ob 16:58
Kdo financira Metelkovo? S svojo umetniško dejavnostjo se ne morejo. Jim Jankovič dovoli to? Še več "umetnikov" bo verjetno prišlo po ponovni balkanski poti...! Seveda imamo dovolj denarja, da jim omogočimo lagodno življenje. Za tiste ki so izgubili službe pri napihnjenih državnih podjetjih, pa se nihče ne briga! Kvazi menedžerji, pa potapljajo firme brez, da bi kdo od njih zato odgovarjal. Italijanski mafijci so pravi vajenci v primerjavi s slovenskimi. Nismo daleč od obračunavanja med zgoraj omenjenimi tolpami.

Zelo preprosto. Metelkovo in na njej locirane protislovenske organizacije financira

opensocietyfoundations.org/about

To dejstvo je preverljivo. Na tem forumu boš videl veliko zaposlenih teh nevladnih organizacij. Razpoznavni so po nasprotovanju vsemu, kar je jedro Evropske civilizacije, podpirajo pa vse, kar bi pomenilo njen razkroj.
Želijo se skriti pod krinko "levičarstva", da bi vnesli čimveč razdora med ljudi. So pa vse prej kot to. So plačane globalistične oprode, katere pač počnejo to, za kar so plačani.
ffffff
# 08.09.2017 ob 16:21
Verjamem, da v tem svinjaku deluje tudi kakšen nadarjen umetnik, tako kot ima tudi kakšen nadarjen umetnik v City parku razstavo. Gre pač za črne gradnje, ki so tej mladini, ki to obiskuje smrtno nevarne. Da ne omenjamo ostalih rizičnih dejavnikov kot je velika koncentracija droge in alkohola. Ok, boste rekli da je to tudi drugje. Res je, ampak tukaj je pač preveč negative skupaj in pač tukaj pravna država ne deluje. Ne govorim na pamet, sem bil sem pa tja tudi tam, videl kakšen dober event, splošen vtis pa zelo zelo slab, mračnjaški in rizičen za razvoj človeka. Ko potegneš pod črto, je pač stvar za podret.
Titomir
# 08.09.2017 ob 15:54
Za podret pa kaj bolj pametnega zgradit na tem mestu.
commodore
# 08.09.2017 ob 15:52
četrt stoletja v glavnem mešanja megle in šinfanja države in domovine
feminist
# 08.09.2017 ob 15:05
Račune že izdajajo?

ze kar lep cas (pa me ze zelooooo dolgo ni bilo tam).
Mancica
# 11.09.2017 ob 11:28
Res neverjetno kaki se tukaj oglašajo. Metelkove niso videli na 100 metrov, ker pač težko pridejo iz svoje zidanice in potem nam prodajajo meglo. Seveda bi radi kaj drugega, bolj pametnega in da se to podre, želja je pa verjetno Lidl, Hofer in Špar skupaj ,da bodo lahko svoje mulce na izlet peljali in se ne bo potrebno ukvarjati s težkimi temami.
usavko
# 08.09.2017 ob 19:14
hahaha, dobr ste me nasmejal s komentarji...
Mogoče ste pa vi ta pravi za na metelkovo... Tok idejnih nebuloz ne morš kr tko skp spravt...

Kako ubogi ste na duši :O

Ta z zastavo ga pa zmaga hahahha
zozozo
# 08.09.2017 ob 18:34
@Uroš_Resnik - In kaj si pa predstavljaš, da se bo zgodilo? Če ne boš težil nikomur, tudi tebi ne bo nihče težil.
blue_house
# 08.09.2017 ob 15:36
V Berlinu so ponosni na alter sceno, pri nas seveda ne.
povzetek
# 08.09.2017 ob 16:54
fffffff
ti na Metelkovi še nikoli nisi bil in ne veš, kaj pišeš.
Kazalo