Minister Uroš Grilc je v poslanici ob Prešernovem dnevu vse državljane povabil, naj se udeležujejo kulturnih dogodkov. Foto: BoBo
Minister Uroš Grilc je v poslanici ob Prešernovem dnevu vse državljane povabil, naj se udeležujejo kulturnih dogodkov. Foto: BoBo
Na Prešernov dan bodo povsod po Sloveniji potekale številne kulturne prireditve. Foto: Gorenjski muzej

Poslanico je začel s pogledom v čas poetovega življenja. "V času dr. Franceta Prešerna smo se lahko kot upoštevanja vredna entiteta uveljavili zgolj s kulturnimi dosežki, saj lastne suverene in neodvisne države takrat še nismo imeli. Ta vez med kulturo in državo je zato pri nas posebej močna, o tem priča tudi jutrišnji praznik."

Kot je poudaril minister, je pomembno, da je slovenska kulturna ustvarjalnost blizu vsakemu državljanu, pri tem pa igra pomembno vlogo kulturna politika. "Prav nič vrhunskega ne bo našel na umetnosti, prav nobenih ustvarjalnih presežkov ne bo zaznal, če ne bodo igrali na njegove strune, če jih ne bo mogel prebrati, slišati, videti, otipati, okusiti. Če mu ne bodo dostopni. Tu nastopi kulturna politika s skrbjo za dostopnost kulture in hkrati s prizadevanji za zagotovitev pogojev, v katerih ustvarjalni duh lahko deluje in daje. To je skrb zaposlenih na ministrstvu za kulturo, to je naša zaveza."

Kot je še zapisal, 8. februarja ne praznujemo konca, četudi je to obletnica Prešernove smrti, temveč je to dan, ko praznujemo in proslavljamo človeško ustvarjalnost, in ker praznujemo ustvarjalno moč izražanja, praznujemo življenje samo.

Minister je tudi poudaril, da smo Slovenci močno povezani s kulturo: v primerjavi z drugimi evropskimi državami namreč izrazito nadpovprečno obiskujemo knjižnice, muzeje in gledališča. "Tako smo v letu 2012 zabeležili več kot šestindvajset milijonov izposoj enot knjižničnega gradiva, v splošne slovenske knjižnice je včlanjena slaba tretjina prebivalstva, slovenske muzeje je obiskalo več kot milijon obiskovalcev, prav toliko pa tudi gledališča. Na drugi strani primerjava kaže tudi našo nadpovprečno angažiranost v domala vseh kulturnih dejavnostih, vse od ustvarjanja filmov ali fotografiranje, igranja glasbenega instrumenta, petja vse do kiparstva in slikarstva," je navedel spodbudne podatke.

Minister vabi k udeležbi na katerem izmed kulturnih dogodkov
Ob tem je minister povabil državljane in državljanke povabil, naj se udeležijo katerega izmed številnih kulturnih dogodkov, ki potekajo skozi vse leto. "Ustvarjalci vam lahko ponudijo veliko, na koncu pa vam bodo namenili spoštljiv priklon. Tiste, ki boste na njih nastopili v vlogi ustvarjalcev, želimo vzpodbuditi, da v svojo dejavnost, v svoj nastop, vložite ves svoj trud. Deležni boste iskrenih zahval in aplavza," je še zapisal Grilc.