Drugo
(2)
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 3.8 od 5 glasov Ocenite to novico!
SEM, muzej, galerija, ploščad, muzejska noč, ministrstvo za kulturo
Ministrstvo za kulturo bo predlog razrešitve direktorja filharmonije Damjanoviča komentiralo šele, ko prejme utemeljene argumente za takšno potezo. Foto: MMC/Miloš Ojdanić
Damjan Damjanovič
Damjanovič je predlog za razrešitev komentiral kot "zrežiran proces". Foto: BoBo
false
Novi svet filharmonije je ministru Tonetu Peršaku predlagal razrešitev direktorja filharmonije Damjanoviča. Foto: MMC RTV SLO/Miloš Ojdanić
Slovenska filharmonija
Damjanovič je na čelu filharmonije od oktobra 2003, ko ga je po nekaj neuspelih razpisih na to funkcijo imenovala takratna ministrica Andreja Rihter. Foto: BoBo

Dodaj v

Ministrstvo bo predlog razrešitve Damjanoviča komentiralo po prejemu argumentov

Damjanovič: Gre za zrežiran proces, argumentov za razrešitev ni
15. junij 2017 ob 19:51
Ljubljana - MMC RTV SLO, STA

Ministrstvo se bo na predlog novega sveta Slovenske filharmonije za razrešitev direktorja Damjanoviča odzvalo po prejemu argumentov, ki jih na svetu šele pripravljajo.

Kot smo poročali, je novi svet Slovenske filharmonije (SF), ki se je konstituiral maja, sklenil ministru za kulturo Tonetu Peršaku razrešitev direktorja Damjana Damjanoviča predlagati, ker meni, da njegovo delo ne omogoča kakovostnega opravljanja poslanstva SF-ja. Predsednica sveta Marjetica Mahne je pojasnila, da bodo predlog utemeljili na podlagi do zdaj pridobljenih informacij, gradiv in direktorjevih pojasnil z zdajšnjih štirih sej.

Po njenih besedah so že na konstitutivni seji zaprosili vodstvo SF-ja za interne akte, gradiva in dokumente, z direktorjevimi pojasnili pa niso bili zadovoljni. Damjanovič bi "zelo težko tudi zagovarjal kakšno izmed obravnavanih zadev", trdi predsednica sveta zavoda.

Damjanovič: Gre za zrežiran proces
Damjanovič je predlog za razrešitev komentiral kot "zrežiran proces" članov sveta zavoda, čemur pritrjuje po njegovem mnenju do zdaj prvi primer, da je nacionalna televizija v neki zavod v državi poslala svojo ekipo, da je snemala štiriurno sejo - ta je v Odmevih TV Slovenija tudi sporočila sklep seje.

"Mislim, da je več kot očitno, da je zadaj neka igra," je komentiral Damjanovič. Zanimivo se mu namreč zdi, da je novi svet zavoda tako hitro "odkril več kot Računsko sodišče in preostale kontrole v SF-ju, ki niso odkrile ničesar nezakonitega", pa tudi notranja revizija ministrstva za kulturo še ni končana.

Svet zavoda po Damjanovičevih besedah nima argumentiranih krivdnih razlogov, temveč le mnenje, da je kriv za nastali položaj v zavodu, kar pa bodo morali še dokazati. "Delovali smo v interesu zavoda. Tudi na sami seji je že bilo rečeno, da smo dosegali presežke, ki smo jih namenjali za nekaj, s čimer pa se zavod zdaj ne strinja," je dodal Damjanovič.

Imajo zaposleni tehtne razloge?
Po njegovih informacijah je minister zaposlenim v SF-ju pojasnil, da nimajo tehtnih razlogov za njegovo razrešitev, in predlagal, da bi počakali do izteka mandata prihodnje leto. "Iz vsega tega je videti, da gre za pritisk na ministra, da bo prisiljen - ali pa ne - narediti korak v nasprotju s svojo voljo in tudi v nasprotju z zakonom," je prepričan Damjanovič. Meni tudi, da se je ta pritisk zgodil zato, ker je 29. junija napovedano njegovo prvo zaslišanje v tožbi, ki so jo vložili zoper oba sindikata in vodstvo stavkovnega odbora SF-ja glede zakonitosti oziroma nezakonitosti stavke zaposlenih v SF-ju.

Zaposleni s predlogom razrešitve zadovoljni
Zaposleni v SF-ju so po besedah njihove predstavnice v svetu zavoda Marine Kopše s predlogom sveta zadovoljni. Z možnostjo, ki jim jo je omenil minister, da bi Damjanovič ostal do konca mandata, obenem pa bi nastavili nekoga, ki bi do takrat komuniciral z orkestrom, pa se ne strinjajo. Orkestraši bodo o tem glasovali v prihodnjih dneh, zboristi pa so po njenih trditvah o tem glasovali negativno.

Kot je še dejala Kopšetova, so zaposleni potrpežljivo čakali vse od januarja, ko je minister dejal, da lahko s 1. julijem računajo na novega direktorja. Zdaj se je po njenem mnenju izkazalo, da gre za zavlačevanje, vzdušje v hiši pa je medtem izjemno neproduktivno.

Spomnimo, da je Damjanovič na čelu SF-ja od oktobra 2003, ko ga je po nekaj neuspelih razpisih na to funkcijo imenovala takratna ministrica Andreja Rihter. V teh letih je Računsko sodišče zavodu za leto 2012 izreklo negativno mnenje o računovodskih izkazih in pravilnosti poslovanja, z nekaterimi popravljalnimi ukrepi pa ni bilo zadovoljno niti v porevizijskem poročilu, zaradi česar je presodilo, da je SF kršil obveznost dobrega poslovanja.

G. K.
Prijavi napako
Komentarji
Tao3
# 16.06.2017 ob 08:39
Zadnji čas da ta nesposoben Damjanovič oddide. Jaz osebno mu nebi dal za voditi niti parkirišča. Smešno, kako se raznorazni slovenčki oklepajo stolčkov, tudi, če so vsi zaposleni za njihov odhod. Nemalokaterei nastavljenec misli, da je firma njegova.
Tao3
# 16.06.2017 ob 08:40
Damjanovič: Gre za zrežiran proces

Mislim, da gre bolj za tvojo nesposobnost Damjanovič
Kazalo