Od ministrstva za kulturo Turšič pričakuje, da zavrže zahtevek za vračilo sredstev, da bodo v KSEVT-u lahko končali poslovno leto 2014 in se posvetili sanaciji letošnje situacije. Foto: BoBo
Od ministrstva za kulturo Turšič pričakuje, da zavrže zahtevek za vračilo sredstev, da bodo v KSEVT-u lahko končali poslovno leto 2014 in se posvetili sanaciji letošnje situacije. Foto: BoBo

Izplačilo je bilo izvedeno skladno s pogodbo, namenskost sredstev pa mora preverjati skrbnik pogodbe - tj. ministrstvo za kulturo. Zato se, kot poudarjajo na finančnem ministrstvu, glede namenskosti sredstev po koncu del niso opredeljevali. Ministrstvo za kulturo ves čas poudarja, da je težava pri dokumentaciji KSEVT-a prav pri namenskosti sredstev.

Kot so na ministrstvu za finance pojasnili za STA, je ministrstvo za kulturo na direktorat za javno računovodstvo posredovalo prošnjo za pregled obračunske dokumentacije oz. upravičenosti zahteve za vračilo sredstev. Direktorat je nato skladno z veljavnimi predpisi oz. pravilnikom o postopkih za izvrševanje proračuna RS pregledal dokumentacijo. Ta je bila podlaga za izplačilo sredstev 21. julija 2014, skladno s sklenjeno pogodbo. Izplačilo je bilo izvedeno, ker ni bilo ugotovljenih nepravilnosti.

Opredeliti se bo moralo ministrstvo za kulturo
Namenskost porabe sredstev preverja skrbnik pogodbe, pri čemer mora za nadzor namenskosti porabe sredstev pridobiti ustrezno knjigovodsko dokumentacijo prejemnika sredstev, iz katere mora biti razvidna dejanska poraba sredstev prek računov, obračunov, pojasnjujejo na ministrstvu za finance.

Turšič po lastnih besedah nima vseh informacij. Ve, da je ministrstvo za kulturo podalo poizvedbo na ministrstvo za finance. Od tod je prejel informacijo, da se bodo zadeve uredile, in to mu je zadostovalo. Ministrstvo za kulturo je sicer že poleti obljubilo, da bo to preverilo na ministrstvu za finance, a tega ni naredilo, dodaja.

Zakaj bi bila namenskost sporna?
Glede namenskosti porabe sredstev Turšič ne ve, kaj bi lahko bilo sporno, saj so bila vsa sredstva v KSEVT-u "namensko porabljena". Sredstva so bila porabljena znotraj vnaprej znanega in začrtanega programa.

Turšič je prenehal gladovno stavko, ki jo je začel 30. septembra, prav zaradi mnenja direktorata za javno računovodstvo. Takrat je poudaril, da je bila uporaba javnih sredstev v KSEVT-u upravičena in transparentna.

Od ministrstva za kulturo pričakuje, je povedal v petek, da zavrže zahtevek za vračilo sredstev, da bodo v KSEVT-u lahko sklenili poslovno leto 2014 in se posvetili sanaciji letošnje situacije. "Spoznanje, da je bila kriminalizacija poslovanja KSEVT-a za leto 2014 posledica umanjkanja volje za iskanje konstruktivnih rešitev direktorice direktorata za ustvarjalnost, lahko ministrici služi kot podlaga za ukrepanje, saj je zdaj očitno, da je zaposlena namenoma povzročila veliko stvarno in moralno škodo meni, KSEVT-u in ministrstvu za kulturo," je poudaril Turšič.