V razrešitev Iva Bana z mesta ravnatelja SNG Drama Ljubljana so se vpletli še v SDS-u, ki pravijo, da Ban ni naredil materialne in moralne škode ustanovi, ministrici pa očitajo nevestnost ter povzročanje večmilijonske škode. Foto: MMC RTV SLO / Ana Jurc
V razrešitev Iva Bana z mesta ravnatelja SNG Drama Ljubljana so se vpletli še v SDS-u, ki pravijo, da Ban ni naredil materialne in moralne škode ustanovi, ministrici pa očitajo nevestnost ter povzročanje večmilijonske škode. Foto: MMC RTV SLO / Ana Jurc
Drama
Na ministrstvu med drugim v odzivu navajajo mnenje sveta Drame, da je ravnatelj s svojim ravnanjem kršil predpise, da je s takim ravnanjem škodil ugledu zavoda ter da tako izgublja kredibilnost tudi pri zaposlenih, ki bi jim moral biti v vzgled. Foto: MMC RTV SLO / Ana Jurc

SDS izraža podporo Banu in poziva svet SNG Drama Ljubljana, da naj ravna v korist usode gledališča. Ministrica za kulturo Majda Širca se po njihovem prepričanju skuša s svojo odločitvijo o ravnateljevi razrešitvi skriti za hlinjeno pravno doslednost, v bistvu pa gre za žalitev ravnatelja Bana in celotnega kolektiva osrednjega dramskega gledališča v državi.
SDS: Ban Drame ni z ničimer oškodoval
V sporočilu za javnost so pri SDS-u zapisali, da Ban ljubljansko Dramo od septembra 2008 vodi z veliko strokovno in osebno predanostjo ter ustvarja kot gledališču zavezan človek zgledne pogoje za delo umetniškega kolektiva. Dodali so, da so v tem času z obeh odrov ljubljanske Drame občinstvo nagovarjale vrhunske predstave in gledalci so takšno usmeritev gledališča nagradili z naklonjenostjo ter s polnimi dvoranami.
V SDS-u menijo, da je ravnatelj Ban nepravilnosti, ki so mu bile očitane, takoj odpravil in ustanove ni z ničimer niti materialno niti moralno oškodoval, ministrica pa posega po ukrepih, ki jih ta hiša tudi v najbolj svinčenih časih ni doživljala. Njena želja naj bi bila, kot piše v SDS-ovem sporočilu za javnost, predvsem diskreditirati ugledno gledališko osebnost in jo odstraniti, saj bo tako odprta pot za uresničevanje ministričinih politično motiviranih kadrovskih apetitov.
Ministrici še očitajo, da pozablja na lastno nevestno delo, ob tem pa navajajo, da je z zanemarjanjem svoje ministrske dolžnosti povzročila večmilijonsko škodo RTV Slovenija, in njeno, kot so zapisali, nezakonito preprečevanje dostopa do arhivskega gradiva.

Ministrtvo za kulturo odgovarja
Da oseba, ki javna sredstva uporablja v zasebne namene, ki zlorablja javni denar in ga vrne z zamikom, ne more voditi tako pomembne institucije, kot je nacionalno gledališče, ki ga država sofinancira s skoraj petimi milijoni evrov letno, pa v odzivu med drugim piše ministrstvo za kulturo.

Kot še poudarjajo na ministrstvu, je bil predlog za razrešitev ravnatelja Drame podprt s soglasnim mnenjem sveta Drame, ki ga vodi France Arhar, in sicer šele potem, ko so se izkazali očitki glede Banovega nevestnega poslovanja za resnične. Omenjajo mnenje sveta, da je ravnatelj s svojim ravnanjem kršil predpise, da je s takim ravnanjem škodil ugledu zavoda ter da tako izgublja kredibilnost tudi pri zaposlenih, ki bi jim moral biti v vzgled.

Z neodgovornim ravnanjem z javnimi sredstvi se je Ban diskreditiral, zato stališče SDS, da gre za uresničevanje ministričinih kadrovskih apetitov, ne drži, saj je predlog za razrešitev sledil ugotovitvam pregleda poslovanja javnega zavoda, še pišejo na ministrstvu.