Drugo
(5)
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 3.9 od 14 glasov Ocenite to novico!
false
Na ministrstvu za kulturo vztrajajo tako pri notranji reviziji SF-ja kot zamenjavi direktorja Damjana Damjanoviča s 1. julijem. Foto: BoBo
       Malo jim je v glavo stopilo vse skupaj. Oni ne vedo, da je to, kar počnejo, samoupravljanje. Oni pravijo, da to ni samoupravljanje, temveč njihova volja.       
 Dirigent Uroš Lajovic

Dodaj v

Ministrstvo vztraja pri reviziji in zamenjavi Damjanoviča

Konec marca nova stavka?
14. februar 2017 ob 18:39
Ljubljana - MMC RTV SLO, STA

Ministrstvo vztraja pri izvedbi notranje revizije v Slovenski filharmoniji (SF) ter pri zamenjavi direktorja Damjana Damjanoviča s 1. julijem. Dirigent Uroš Lajovic je prepričan, da se konec marca obeta nova stavka.

Sklep o izvedbi notranje revizije v SF-ju je po oceni sodišča nezakonit, zato ga je sodišče odpravilo. Sodišče je tako pritrdilo pritožbi direktorja Damjanoviča, ki je na delovnem sodišču vložil tožbo tudi proti Svizu in Glosi ter stavkovnemu odboru, je v soboto poročal časopis Delo.

Na ministrstvu za kulturo so pojasnili, da upravno sodišče sklepa o reviziji ni razglasilo za nezakonitega, pač pa je v njem po zakonu o splošnem upravnem postopku odkrilo pomanjkljivosti ter zaradi njih zadevo vrnilo ministrstvu za kulturo v ponoven postopek. Vsebinsko o njegovi utemeljenosti niso presojali, so še pojasnili na ministrstvu in dodali, da vztrajajo tako pri reviziji kot zamenjavi direktorja s 1. julijem.

Direktor Damjanovič se je odzval z besedami, da je bila vložena tožba, da je sklep o reviziji nezakonit in da se odpravi. "Če bi bil zakonit, bi sodišče zavrnilo našo tožbo," je zapisal in dodal, da bo "svoje delo s sodelavci še naprej opravljal v dobrobit zavoda".

Konec marca nova stavka?
Orkester medtem vadi in koncertira, a pod vprašajem je dirigent marčevskega koncerta, ki naj bi ga vodil Uroš Lajovic. Šef dirigent orkestra se je namreč v ponedeljek sestal s člani orkestra, a sestanek po Lajovičevih besedah na njegovo pobudo ni prinesel uspeha. Člani orkestra so namreč njegovo ponudbo, "da gredo naprej in da skupaj skušajo popraviti škodo, ki so jo naredili", odbili.

Lajovic je zato prepričan, da se konec marca obeta nova stavka. "Malo jim je v glavo stopilo vse skupaj. Oni ne vejo, da je to samoupravljanje, kar počnejo. Oni pravijo, da to ni samoupravljanje, temveč njihova volja," je dodal. Treba se je začeti pogovarjati, potrebna sta dialog in normalizacija razmer v SF-ju, je sklenil.

Člani orkestra dogajanja za zdaj niso komentirali.

G. K.
Prijavi napako
Komentarji
aznavur
# 15.02.2017 ob 08:05
Orkester SF prejema javna sredstva (skoraj 90% budžeta) za izvajanje javnega programa. Zato orkester nima kaj "potrjevati" direktorjev, pač pa je to stvar financerja (ki pa se, res, že leta obnaša obupno in bi moral nujno spremeniti svojo politiko kadrovanja, saj ga ne slabe kritike ne upad občinstva prav nič ne motijo!!!!!).
Če pa želijo imeti orkestrski glasbeniki upravljavske pravice, se lahko organizirajo izven javnega sektorja in se bodo končno imeli tako, kot se imajo v Dunajski ali Berlinski filharmoniji, s katerima se tako radi primerjajo. Želim jim veliko sreče!
aznavur
# 15.02.2017 ob 14:16
Kadar kdo iz orkestra kaj razlaga, pove, kako je to in to urejeno v Dunajski in berlinski filharmoniji......pa so to subjekti s popolnoma drugačnim pravnim statusom kot Kulturorchesti v Nemviji ali SF pri nas. Nikoli še nisem zasledila primerjave s tujimi primerljivimi orkestri!
oziris.va
# 15.02.2017 ob 17:47
Jah, v pravicah se vedno radi primerjajo. Na dolžnosti pa vedno nekako pozabijo. To ne govorim samo za SF ampak na splošno.
mala riba
# 15.02.2017 ob 13:40
Aznavur, od kje, za boga prebujenega, ti podatek, da se orkestraši primerjajo z Dunajčani ali Berlinčani??
Nikad ne vjeruj ženi koja laže!
stoychi
# 14.02.2017 ob 19:46
nedopustno je, da je Lajovic poniževal glasbenike SF,
zato je prav, da namesto njega pride drug dirigent,
ista stvar je z Damjanovičem,
sf orkester ga je potrdil in če Damjanovič dela proti interesom orkestra
je prav, da tudi on čimprej odide s položaja.
Kazalo