Most so Beograjčani s slavnostnim ognjemetom odprli na silvestrovo, ob prehodu iz leta 2011 v 2012. Foto:
Most so Beograjčani s slavnostnim ognjemetom odprli na silvestrovo, ob prehodu iz leta 2011 v 2012. Foto:
Gradnjo mostu je prevzel konzorcij Sava, sestavljen iz multinacionalke PORR Bau iz Avstrije, DSD iz Nemčije in slovenskega SCT, ki je bil zadolžen za izgradnjo stranskih razponov mostu na levem bregu Save.

Nagrade, poimenovane arhitekturni dogodek leta 2011, so v sredo podelili v beograjski galeriji O3on. Hkrati so odprli razstavo z naslovom Arhitekturni in urbanistični natečaji.

Predsednik Društva arhitektov Srbije Ivan Rašković je na odprtju razstave, na katerem so podelili več priznanj, povedal, da odličij pravzaprav ne podeljujejo za same arhitekturne stvaritve, ampak za vpliv, ki ga imajo te na svojo okolico, in za vtis, ki ga naredijo na strokovno javnost.

Več kot samo most
"Most na Adi je veliko več kot samo most. Gre za vrhunsko arhitekturo, ki je že v samem procesu izgradnje postala prepoznaven simbol Beograda," je dejal. Poudaril je, da je most, ki je za promet odprt od prvega januarja letos, že pritegnil pozornost tako domače kot mednarodne strokovne in širše javnosti.

Konstrukcija, ki reko premošča z eno samo podporo, je zgrajena po principu harfe – most visi na poševnih kablih, ki omogočajo velike razpone z razmeroma malo uporabljenega materiala. Prepoznavna arhitekturna oblika vitkega, ostro zašiljenega pilona predstavlja nov beograjski simbol.

Most je dolg 969 metrov, ima šest prometnih pasov in dve progi za tirni promet, posebno pozornost pa sta Markelj in Gabrijelčič namenila tudi pešcem. Na dolgi poti čez most jih spremlja posebej oblikovana ograja, ki omogoča široke panoramske poglede na mesto in je ponoči osvetljena, podobno kot visoka mostna harfa, ki obvladuje s svojo pojavo in razsežnostjo celotno nočno nebo in spominja na prostor katedrale.

Priznanja Društva arhitektov Beograda so dobili še arhitekt Spasoje Krunić za razstavo Povečava, na kateri je predstavil svoje skice, načrte in idejne projekte, Evropski center za bizantinske in postbizantinske spomenike v Solunu, mesto Beograd ter arhitekti Dejan Miljković, Jovan Mitrović in Branko Pavić za projekt obnove stolpa Kula Nebojša.

Teden, posvečen arhitekturi
Nagrade arhitekturni dogodek leta 2011 so podelili v sklopu Beograjske mednarodne nedelje arhitekture, ki poteka od 19. aprila do 3. maja, poroča srbska tiskovna agencija Beta.