Doktor literarnih ved Marko Terseglav je specialist za ljudsko pesništvo. Foto:
Doktor literarnih ved Marko Terseglav je specialist za ljudsko pesništvo. Foto:
Jaz, mi drugi - podobe mojega sveta je SEMo-ova stalna razstava o človeku in njegovem umeščanju v svet.
Jaz, mi drugi - podobe mojega sveta je SEMo-ova stalna razstava o človeku in njegovem umeščanju v svet. Foto: SEM

Marko Terseglav, sodelavec Glasbenonarodopisnega inštituta ZRC SAZU, je po besedah komisije "s svojo življenjsko in raziskovalno držo vidno zaznamoval slovensko folkloristiko in etnologijo". "S to držo je v svojem raziskovalnem in pedagoškem delu neopazno premoščal razdalje med raziskovanjem in raziskovanim, med znanostjo in odzivnostjo v javnosti, med resnobnostjo raziskovalnih svetov in sproščenostjo, ki nevsiljivo odpira vrata. Vrata učenosti in vrata na domače dvorišče današnjega, včerajšnjega in jutrišnjega dne," utemeljitev nagrade povzema današnje Delo.

Slovenski etnografski muzej si je Murkovo priznanje prislužil za stalno razstavo Jaz, mi drugi - podobe mojega sveta, s katero so v muzeju končali dolgoletno vsebinsko prenovo, etnologinja Jana Mlakar Adamič pa za odmevno razstavo in monografijo Kaj pa vi sploh delate? in druge dosežke pri etnološkem raziskovanju načina življenja v Zasavju v zadnjih letih.

Murkovo listino za kontinuirane dejavnosti, večletna prizadevanja ali enkratne dosežke, ki bogatijo, ohranjajo in popularizirajo etnološko znanje, je letos prejelo pred desetimi leti ustanovljeno Turistično društvo Lokavec, da bi uredilo muzejsko zbirko nekdanje kovaške obrti. V njem sodelujejo domačini, 'vikendaši' in strokovnjaki, z njegovim delom pa je zaživelo društveno in družabno življenje in pomeni most med kulturno dediščino ter sodobnimi vsakdanjiki in prazniki.

Drugo Murkovo listino je prejelo etnološko društvo Srečno Zabukovica-Liboje in montanist Jože Hribar za ohranjanje rudarske dediščine v obliki muzejske zbirke v Kulturnem domu Svoboda Griže v Migojnicah ter rudarskega muzeja na prostem.